Moce silników modeli SS.

Próby usystematyzowania modeli, roczników i wersji motocykli NSU
Awatar użytkownika
enesiak

Moce silników modeli SS.

Post autor: enesiak »

Witam Świątecznie i pozdrawiam Wszystkich, rzucił mi się w oczy artykuł o modelach NSU SS z początku lat 30-stych i dlatego wrzucę swoje '3 grosze'. Autor wspomina w nim o niejasności co do mocy silników NSU SS 500 jakoby podawanej w różnych źródłach. Ponieważ interesowałem się swego czasu tymi modelami - to starałem się zdobyć jak najwięcej materiałów na ich temat, na ogół z niemieckiej prasy specjalistycznej. I znalazłem - podstawowym motocyklem z tej serii, który był dostępny dla zwykłego klienta - był właśnie motocykl NSU SS 500 o mocy silnika 20 KM i mający 2 rury wydechowe, jak również sprężyny zaworów zwykłe - śrubowe, spiralne. Takie same też były na początku w modelach wyczynowych SS 500 i SS 600, niedostępnych do sprzedaży 'cywilnej', tylko miały 1 'wydech'. Miały odpowiednio moce silników : SS 500 - 28 KM, a SS 600 - 30 KM. To był rok 1931 i ten 'cywilny' SS 500 o mocy 20 KM był produkowany do 1934. W tej chwili nie mam przy sobie tabeli z modelami i mocami silników, więc piszę z pamięci. Bodajże w 1933 ukazał się w sprzedaży 'cywilnej' bardziej usportowiony SS 500 z pojedynczym wydechem i mocą o 5 KM większą, dla zawodników - amatorów. I chyba także w tym roku wyczynowe modele dostały nowe głowice - właśnie z agrafkowymi sprężynami zaworów. Zastosowano trochę wyższe stopnie sprężania, większe doloty, inne gaźniki, itp. - obroty silników 500 i 600 wzrosły do 6 tys. / min., a moce o 2 -3 KM lub 3,5 w przypadku 600-tki. Modeli wyczynowych było całkiem sporo i praktycznie co roku firma eksperymentowała ze zmianą faz rozrządu, wielkością krzywek wałka, stopniami sprężania, gaźnikami, itp, itd. Natomiast w modelach sprzedażnych- cywilnych jedyne zmiany to były 4-biegowe skrzynie w roku 1934 z tego co doczytałem i na takich zakończyła się produkcja i sprzedaż - model SS 500 z dwoma wydechami miał nadal 20 KM, a z pojedynczym - 25 KM.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Moce silników modeli SS.

No i znalazłem tabelę z mocami i rodzajami silników NSU SS, trochę mi się zatarły w pamięci roczniki poszczególnych modeli, ale i tak z grubsza pamiętałem. Jak widać - trzeci od góry wymieniony jest popularny - sprzedażny, 'kupny' jak mówią niektórzy - SS 500 w wersji 20 KM, z dwoma wydechami, produkowany seryjnie do 1934r. Natomiast na szóstym miejscu znajduje się model 'einport'- 'jednowydechowy' o mocy 25 KM, również dostępny w sprzedaży, ale produkowany w mniejszych ilościach [ nie wiem w jakich ]. Gdzieś wyczytałem - że z wyglądu przypominał motocykle 'werksmaschine', bo nie miał lamp, bagażnika, rozrusznika nożnego, itp., czyli był przeznaczony dla zawodników-amatorów, fascynatów marki i modelu, itp.
Załączniki
DSC02800.JPG
tomsqr

Post autor: tomsqr »

Bardzo ciekawa tabela, masz możliwość podzielenia się tą książką / artykułem z którego pochodzi? Nie zgłębiałem nigdy tematu motocykli SS, dopiero przy okazji Moora wyszło to samo, a okazuje się być ciekawe. Pozdrawiam, Tomek Skorzynski "Sqra"
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, znajomy zrobił to ksero z oryginału w latach 90-tych i je dostałem, ale wydaje mi się - że to z czasopisma 'Classic Motorrad' lub któregoś w tym stylu i chyba na niemieckim e-bay sa one nadal wystawiane do sprzedaży. Podejrzewam, że kosztują jakieś drobne euro, w granicach 10-15. Dostałem tę odbitkę chyba w 1995, więc trzeba poszukać w pobliżu tego rocznika lub 2-3 lata wstecz.
ODPOWIEDZ