NSU Legnano 250cc 1936
NSU Legnano 250cc 1936
Halo
Zawór odpowietrzający oleju, jest kompletny? zdjęcie 1
Części 1 i 2 znajdują się w prawidłowym położeniu? zdjęcie 2
Zawór odpowietrzający oleju, jest kompletny? zdjęcie 1
Części 1 i 2 znajdują się w prawidłowym położeniu? zdjęcie 2
Terrot HST 1931-NSU Legnano 1936-Terrot MTR 1939-Motom 50cc 1963 - Suzuki GT750 1973-Tenere XTZ 660 1992
Re: NSU Legnano 250cc 1936
W zaworku odmy brak sprężynki i jej docisku, natomiast takich 'części 1 i 2' jak pokazujesz na drugim zdjęciu nigdy nie miałem w żadnym silniku 201, 251, 351 - w moich były zawsze 2 łożyska 1-rzędowe i czasem cienka- blaszana przesłona pomiędzy nimi lub pomiędzy wałem - a łożyskami...Poza tymi 'częściami 1 i 2' położenie pozostałych jest prawidłowe. Ktoś po prostu zastosował w przeszłości łożysko 2-rzędowe zamiast 2 łożysk 1-rzędowych i miejsce które mu 'zostało' - wypełnił 'uszczelniaczami blaszanymi' od strony wału korbowego - mógł to być nawet praktyczny sposób 'unowocześnienia silnika', żeby nie wyrzucał oleju z karteru przy zębatce napędowej prądnicy.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
dzień dobry
Ok łożysko jest odchylane w 2204 20x47x18, 2 plików
Masz zdjęcie lub rysunek aby zrekonstruować brakujące elementy w obrazie 1
Ok łożysko jest odchylane w 2204 20x47x18, 2 plików
Masz zdjęcie lub rysunek aby zrekonstruować brakujące elementy w obrazie 1
Terrot HST 1931-NSU Legnano 1936-Terrot MTR 1939-Motom 50cc 1963 - Suzuki GT750 1973-Tenere XTZ 660 1992
Niestety, nie posiadam zdjęć ani rysunków, a nawet 'zagubiłem silniki' z tymi zaworkami - bo nie jeżdżę na nich od prawie 30 lat... Musiałem rozebrać moje małe motorki po kilku wypadkach i po zniszczeniach przez tzw.'element osiedlowy'... Jak mi wpadnie w ręce - to odkręcę od silnika i zrobię zdjęcia poszczególnych elementów.
Witam!
Na stronie NSU podane są łożyska:
http://www.nsu-riders.pl/index.php/tech ... yklach-nsu
Co do odpowietrznika, jutro go rozkręcę. Nie zaglądałem tam jeszcze więc sam jestem ciekaw czy znajdę coś w środku
Jak coś znajdę dam znać.
Przy okazji pytanie co do elementów wału: nie ma żadnego uszczelnienia skrzyni korbowej między zewnętrznym łożyskiem a zębatką napędu prądnicy?
Na stronie NSU podane są łożyska:
http://www.nsu-riders.pl/index.php/tech ... yklach-nsu
Co do odpowietrznika, jutro go rozkręcę. Nie zaglądałem tam jeszcze więc sam jestem ciekaw czy znajdę coś w środku
Przy okazji pytanie co do elementów wału: nie ma żadnego uszczelnienia skrzyni korbowej między zewnętrznym łożyskiem a zębatką napędu prądnicy?
NSU 251 OSL 1935
Mój silnik jest pierwszym typem, jedno łożysko. http://www.nsu-riders.pl/index.php/mode ... osl-351-ot
uszczelniający Po stronie łańcucha są części 1 i 2, efekt oleju odśrodkowy + spirala zębnika dynamo.
uszczelniający Po stronie łańcucha są części 1 i 2, efekt oleju odśrodkowy + spirala zębnika dynamo.
- mieteknsu1
W zaworku odmy nic nie brakuje>> jest kompletny.Sprężynki nie ma, bo katalog nie przewiduje.
Poza tym, w obudowie nie ma zatoczenia o które miała by się opierać sprężynka
mieteknsu1
U mnie w przynajmniej 2-3 silnikach ten element miał 'chyba zawsze', bo już 'nie pomnę' - lekko zawinięty od zewnątrz rant, tak dosłownie 'na 1 dychę' i o ten mikry rancik - opierała się 'włosowa sprężynka 2-3 zwojowa'. Nie miałem wtedy żadnych katalogów części, bo nikt nie miał - więc przyjmowałem to rozwiązanie za fabryczne, a mogło być jakimś 'patencikiem użytkowników', żeby 'lepiej działało niż fabrycznie' ? No chyba faktycznie, jak sobie przypomniałem - to jeszcze w 2 innych silniczkach był włożony od zewnątrz docięty 'kołeczek korkowy', który dociskał szczelniej blaszkę do karteru i raz znalazłem tam też igelitową izolację - ciasno wciśniętą i 'skamieniałą' ze starości.
Jak się powiększy pierwsze zdjęcie w tym temacie, na którym widać tę odmę już odkręconą od karteru - to w jej wnętrzu jest widoczna tuż przy krawędzi 'rysa - zatoczenie' takie na 0,1 - 0,2mm głębokie - w którym mogłaby właśnie być osadzona ostatnim - powiększonym zwojem 'włosowa sprężynka'...Pewnie dlatego w kilku moich silnikach była tam zamontowana.
Jak się powiększy pierwsze zdjęcie w tym temacie, na którym widać tę odmę już odkręconą od karteru - to w jej wnętrzu jest widoczna tuż przy krawędzi 'rysa - zatoczenie' takie na 0,1 - 0,2mm głębokie - w którym mogłaby właśnie być osadzona ostatnim - powiększonym zwojem 'włosowa sprężynka'...Pewnie dlatego w kilku moich silnikach była tam zamontowana.
- mieteknsu1
U mnie nie ma żadnego zatoczenia, ani miejsca w którym mogła by się opierać ta dyskusyjna sprężynka
mieteknsu1
No właśnie - dlatego porównaj zdjęcia odlewu mosiężnego odmy z pierwszego zdjęcia i z ostatniego - wyraźnie się różnią kształtem końcówki 'tulejki' - wchodzącej w dolną część obudowy sprzęgła. U mnie w silnikach starszego typu zawsze były odmy takie, jak na pierwszym zdjęciu - miały lekko 'zatoczoną-zaokrągloną' na krawędziach końcówkę tej jakby 'tulejki' i właśnie minimalny 'rowek-rancik- 1 zwój gwintu' od wewnątrz, tuż przy samym rancie - właśnie tak, jak to widać wyraźnie na pierwszym zdjęciu tego tematu. Dodatkowo w kilku miałem takie 'koreczki' z prawdziwego korka, izolacje igelitowe i jeszcze jak sobie przypominam - jeszcze mniejszej średnicy 'tulejkę' z brązu-mosiądzu, jakby wkręconą w samą końcówkę odmy, na głębokość może 2-3mm i dopiero pod nią była 'włosowa sprężynka'. Ta dodatkowa 'tulejka' dociskowa miała nacięcie na wkrętak i wchodziła do wnętrza na '1 zwój gwintu' - wyglądało to bardzo oryginalnie i nawet tego nie rozkręcałem - tylko po odkręceniu od bloku wypadła blaszka-membranka zaworka odmy i wysunęła się na 3mm delikatna-włosowa sprężynka. Gdzieś w manelach mam tych odm kilka, w różnym stanie i co ciekawe - 2-3 są stalowe, ale wyglądają identycznie jak te z brązu - mosiądzu. Zawsze jednak 'coś' było wewnątrz : sprężynka, korek, izolacja igelitowa, itp. - co dociskało membrankę do otworu w karterze szczelnie...
Być może niektóre z odm użytkownicy rozwiercali lub usuwali sprężynkę lub inne elementy dociskowe, a inni - znowu coś tam montowali, modyfikowali - żeby 'poprawić działanie zaworka' ? Trzeba by było dokładnie pomierzyć różne z tych detali od wewnątrz, bo mogą to być różnice rzędu 0,5mm - słabo widoczne na zdjęciach i przez to nieporównywalne bez dwóch takich samych elementów obok siebie ?
W każdym razie - ta z pierwszego zdjęcia i z ostatniego różnią się kształtem końcówki i chyba wewnętrzną średnicą, na ostatnim zdjęciu wygląda jakby była rozwiercona ?
Być może niektóre z odm użytkownicy rozwiercali lub usuwali sprężynkę lub inne elementy dociskowe, a inni - znowu coś tam montowali, modyfikowali - żeby 'poprawić działanie zaworka' ? Trzeba by było dokładnie pomierzyć różne z tych detali od wewnątrz, bo mogą to być różnice rzędu 0,5mm - słabo widoczne na zdjęciach i przez to nieporównywalne bez dwóch takich samych elementów obok siebie ?
W każdym razie - ta z pierwszego zdjęcia i z ostatniego różnią się kształtem końcówki i chyba wewnętrzną średnicą, na ostatnim zdjęciu wygląda jakby była rozwiercona ?
Według katalogu części do "małych OSL" (April 1937) odma (a w zasadzie jej króciec) składa się z następujących elementów:
- mosiężny króciec (91743)
- krążek fi11x0,375 pełniący rolę zaworka (52884)
- dwie śruby z łbem stożkowym M5x12 DIN88 Inny katalog - do 201 OS (November 1935) podaje nieco inny zestaw, bo króciec odmy ma kątową rurkę, ale sam zaworek jest identyczny: Ale co ciekawe we wcześniejszej wersji katalogu 201 OS (Januar 1934) jest wersja bez kątowej rurki, która pojawia się ponownie w późniejszych katalogach: Jedno jest pewne - nie ma tam żadnej sprężynki czy kulki.
- mosiężny króciec (91743)
- krążek fi11x0,375 pełniący rolę zaworka (52884)
- dwie śruby z łbem stożkowym M5x12 DIN88 Inny katalog - do 201 OS (November 1935) podaje nieco inny zestaw, bo króciec odmy ma kątową rurkę, ale sam zaworek jest identyczny: Ale co ciekawe we wcześniejszej wersji katalogu 201 OS (Januar 1934) jest wersja bez kątowej rurki, która pojawia się ponownie w późniejszych katalogach: Jedno jest pewne - nie ma tam żadnej sprężynki czy kulki.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
A tak to wyglądało w najwcześniejszych "małych OSL" - jeszcze z blaszana kapą sprzęgłową:
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...