nr. ramy

Rama, oblachowanie, widelec
loki

nr. ramy

Post autor: loki »

witam. po wypiaskowaniu ramy od nsu osl 601 okazało się że na główce oprócz nr. ramy mam jeszcze inny nr. Czy to może jakiś nr. produkcyjny. ? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Spiker

Re: nr. ramy

Post autor: Spiker »

loki pisze:witam. po wypiaskowaniu ramy od nsu osl 601 okazało się że na główce oprócz nr. ramy mam jeszcze inny nr. Czy to może jakiś nr. produkcyjny. ? Proszę o pomoc.
Daj fotki. Bez tego trudno gdybać. Numery technologiczne na odkuwkach ramy mają do trzech cyfr, ale nie przypominam sobie, żeby występowały na główce ramy. Lubią być na odkuwkach podsiodłowych czy łącznikach tylnych trójkątów ramy.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
loki

Ten numer z prawej to nr. ramy w dowodzie ale ten z lewej?????
Załączniki
20160315_194723.jpg
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, oba numery masz nieoryginalne - oryginalny nr ramy powinien być tam gdzie masz ten 'z lewej strony', chociaż pokazałeś ramę 'do góry nogami'. Po prostu oryginalne numery były wybijane w okolicy tego mocowania zbiornika i uchwytu wózka bocznego, ale były bite w miarę równo i z odstępami pomiędzy cyframi. Tu natomiast masz wybite tak, że cyfry 'włażą jedna na drugą' chyba, że ktoś był w pracy-zakładzie pijany i ciężko mu to szło ? Tylko że ten nr jest za krótki o jedną cyfrę. Natomiast ten drugi ' z dowodu rejestracyjnego' czyli na zdjęciu 'po prawej stronie' - jest wykonany dzisiejszymi numeratorami ze 20-30 lat temu pewnie. Ale może się mylę...?
Sprawdziłem na pierwszej stronie, w tabeli numerów ram - Twoja rama ma ten nr wybity z 'prawej strony' - pasujący do modeli 201 OSL, 201 ZDB, 501 OS, 601 TS, itp. - z roku 1936, niestety...
Numery ram od 601 OSL zaczynają się w 1939r. od nr 1106641 dopiero. No chyba, że masz tę ramę od modelu 601 OSB z 1936r. - to jej nr mógłby pasować do rocznika...
Żeby zaś ten nr 'lewostronny' pasował do rocznika i typu motocykla [ 601 OS - WH ], to musiałby mieć na początku numeru jeszcze jedną 'jedynkę' - wtedy mógłby to być motocykl z ok. 1942-43 roku, tylko że wtedy już go podobno nie produkowali ? Chociaż kiedyś spotkałem wykaz modeli NSU OSL i 601 OSL był tam zamknięty w ramach czasowych 1937 - 42, to Twoja rama mogłaby być z ostatniego roku produkcji teoretycznie, jakiś ostatni egzemplarz być może ? Jednak na żadnej ramie nie spotkałem tak wysokiego numeru 1182138, ale on może być oryginalny - tylko ktoś zaspawał pierwszą 'jedynkę'..? Inna możliwość na zasadzie 'gdybania' to taka, że ta rama mogła być wyprodukowana jako 'część zamienna' już po okresie produkcji seryjnej 601 OSL, np. w 1943-44 roku i nigdy nie był z tego zmontowany cały motocykl, dlatego mogła mieć tak wysoki nr seryjny, że aż 1182138 ? Niech się jeszcze ktoś inny wypowie - może znalazł jakąś ramę NSU OSL z tak wysokim numerem ? Niekoniecznie 601 - może porównawczo 251 jako najdłużej w czasie wojny produkowany ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze:Cześć, oba numery masz nieoryginalne - oryginalny nr ramy powinien być tam gdzie masz ten 'z lewej strony', chociaż pokazałeś ramę 'do góry nogami'. Po prostu oryginalne numery były wybijane w okolicy tego mocowania zbiornika i uchwytu wózka bocznego, ale były bite w miarę równo i z odstępami pomiędzy cyframi. Tu natomiast masz wybite tak, że cyfry 'włażą jedna na drugą' chyba, że ktoś był w pracy-zakładzie pijany i ciężko mu to szło ? Tylko że ten nr jest za krótki o jedną cyfrę. Natomiast ten drugi ' z dowodu rejestracyjnego' czyli na zdjęciu 'po prawej stronie' - jest wykonany dzisiejszymi numeratorami ze 20-30 lat temu pewnie. Ale może się mylę...?
W pełni zgadzam się z przedmówcą. Numer po prawej stronie zdjęcia ma co prawda właściwą ilość cyfr (7), ale jest wybity w niewłaściwym miejscu (numeru nie może zasłaniać zbiornik paliwa) i to w dodatku na ewidentnie szlifowanej powierzchni. Numer po lewej stronie zdjęcia jest mniej więcej we właściwym miejscu, ale ma tylko 6 cyfr. Ktoś tu coś kombinował (w czasie wojny lub po). Być może na dziewiczą ramę wbił jednocześnie numer ramy i numer silnika? Bo właśnie silniki miały 6-cio cyfrowe numery, ale w tych latach zaczynały się od cyfry 3 lub 4.
Na pewno nie są to numery technologiczne ani oznaczające datę.

Nie wiem co ci poradzić.
loki

na dole ramy mam też nr. który częsciowo pokrywa się z numerem ramy. Ale czy tam były nr. silnika? bo ten nr. nie jest wybijany tylko nalewany.
Załączniki
20160315_195436.jpg
loki

I w dowodzie rok produkcji jest z 1936.r. Natomiast przód jest jeszcze od 501 z jedną sprężyna więc tak jakby poczatek produkcji 601 ale sam juz nie wiem.
Awatar użytkownika
Spiker

loki pisze:na dole ramy mam też nr. który częściowo pokrywa się z numerem ramy. Ale czy tam były nr. silnika? bo ten nr. nie jest wybijany tylko nalewany.
To jest zwykły numer odlewu. Niekiedy odlewano po prostu numer katalogowy (jak na przykład na wewnętrznej powierzchni bębna hamulcowego). Nie mówiąc już o odlewach aluminiowych z których prawie każdy posiadał od wewnątrz odlany numer katalogowy.
loki pisze:I w dowodzie rok produkcji jest z 1936.r. Natomiast przód jest jeszcze od 501 z jedną sprężyna więc tak jakby poczatek produkcji 601 ale sam juz nie wiem.
A może to rama od 500 SS? :o Daj fotki całej ramy ...
loki

Tak to wyglądało jak kupiłem
Załączniki
20131022_152606.jpg
loki

Tu widać dokładniej ramę.
Załączniki
20140107_170315.jpg
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, też tak jeździłem na początku 601-ką, jak nie miałem jeszcze oryginalnego widelca 'WH'...Cały przód masz od 351-501 i chyba tylny błotnik i tylne koło także. Ten typ ramy był produkowany od 1939 - do końca produkcji, bo jest na siodło wahliwe i ma zagiętą płozę pod silnikiem, a wcześniejsze ramy 601 OSL - były na siodło na ściskanych sprężynach i płozy pod silnikiem były w nich płaskie. Cały motocykl jest składany z kilku i 'dopasowany' do dokumentów z 1936r., które akurat ktoś miał na 'jakieś NSU'...Nawet klamki hamulca i sprzęgła w kierownicy masz od Zundappa... Niestety - ten motocykl to 'krzyżówka' 351-501 / 601, ktoś miał 351-501 z 1936r. [ tak musiało być w dokumentach widocznie] i zakupił ramę z silnikiem i zbiornikiem 601 OSL - 'skrzyżował' oba motocykle i tak sobie jeździł dalej, być może nawet całymi latami. Widziałem już takie silniki 501-601 OSL, które miały 'przystosowane' numery na bloku - do dokumentów 501-601 TS i wszystko 'pasowało w dowodzie'...
Tak się czasem kończą wszelkie 'piaskowania ram', gdybyś tego nie zrobił, tylko po rozebraniu motocykla - zmatowił wszystko papierem ściernym i polakierował jak chcesz - spałbyś spokojnie przez wiele lat, a teraz to masz dylemat...
Awatar użytkownika
Spiker

Zdjęcia wszystko wyjaśniają - to typowy 601 OSL z wahliwym siodłem (czyli II seria lub WH, z naciskiem na to drugie). Pomimo zmiksowania z innymi modelami i markami nie powinieneś mieć większego problemu z kompletacją i odbudową (o ile dopuszczasz współczesna kopię przedniego zawieszenia).
enesiak pisze:Tak się czasem kończą wszelkie 'piaskowania ram', gdybyś tego nie zrobił, tylko po rozebraniu motocykla - zmatowił wszystko papierem ściernym i polakierował jak chcesz - spałbyś spokojnie przez wiele lat, a teraz to masz dylemat...
Żeby tylko takie problemy były.
Awatar użytkownika
enesiak

No i teraz się dopiero dobrze przyjrzałem - silnik jest zbyt niski jak na 501-601, bo głowica ledwo dochodzi do zbiornika paliwa - czyli że jest to silnik 351 OSL, niestety...
loki

nie do końca spałbym spokojnie bo jak sami zauważyliście aktualne nr. są nie na tym miejscu. A silnik faktycznie jest od 351, poprzedni właściciel podmienił 562 zepsuty na 351 chodzący . także kiedyś czeka mnie jeszcze podmiana silnika, ale powoli. Mam jeszcze prośbę, czy mógły ktoś wstawiś fotkę ramy z numerami w którym miejscu dokładnie są umiejscowione.
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, oryginalny nr ramy jest na właściwym miejscu - jest przy uchwycie zbiornika i wózka bocznego, tylko jest za krótki o jedną cyfrę - bo ktoś zaspawał mu z przodu pierwszą 'jedynkę'. Ten nr jest wybity przedwojennymi numeratorami i to jest oryginalny nr ramy, a prawdopodobnie dlatego tak krzywo, nierówno wybity - że już w połowie wojny i stąd ta niestaranność. Przed wojną numery ram były wybijane bardzo starannie - w jednej linii i z odstępami pomiędzy cyframi i właśnie takimi numeratorami jak ten nr x182138...Brakuje mu tej pierwszej cyfry z przodu, którą zastąpiłem 'x'...rama jest prawdopodobnie z końca produkcji - czyli z połowy wojny, rok 1942-43 około. Prawdopodobnie było tak : ktoś miał ten motocykl jako '351 OSL z 1936r'. Być może uszkodził oryginalną- rozbieralną ramę lub chciał mieć mocniejszą, żeby jeździć z wózkiem bocznym bezstresowo- więc dokupił ramę od 601 OSL ze zbiornikiem paliwa, 'dostosował' jej numery do swojego 351 OSL, czyli wybił nr ze swojej ramy rozbieralnej - z przodu główki ramy 601 OSL, zamontował trapez, koła, silnik i błotniki 351 do niej i już miał mocniejszy-wytrzymalszy na trudy jazdy z wozkiem bocznym motocykl. Skoro piszesz o tym 'uszkodzonym silniku 601' - to gdzie on teraz jest, masz go czy będziesz musiał dokupić ?
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze:No i teraz się dopiero dobrze przyjrzałem - silnik jest zbyt niski jak na 501-601, bo głowica ledwo dochodzi do zbiornika paliwa - czyli że jest to silnik 351 OSL, niestety...
Teraz dopiero skojarzyłem ten motocykl i jego właściciela:
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/351-501osl_3/loki/
Już jakiś czas temu album ten został opisany jako "601 OSL z silnikiem 351 OSL". Pewnie trzeba by go przerzucić do albumu 601 OSL.
Z tego materiału mógłbyś zrobić 350-tkę dokupując ramę, albo 600-tkę dokupując silnik i przód. Moim zdaniem rama jest podstawą odbudowy, ale pierwszą opcję też bym dopuścił. A może zrobić z tego dwa motocykle? ;) Ciekawi mnie czy wewnętrzna kapa sprzęgłowa jest od 350-tki czy od 501/601 (chodzi o miejsce połączenia z silnikiem), no i jakie jest sprzęgło i łańcuch sprzęgłowy.
Prądnica jest od 500/600, ale gaźnik od 351. O ile dobrze widzę to koło tylne jest od 351/501 OSL ... wersja z niepełną osłoną łańcucha.
loki pisze:Mam jeszcze prośbę, czy mógłby ktoś wstawić fotkę ramy z numerami w którym miejscu dokładnie są umiejscowione.
Zrobię zdjęcie numerów mojej 350-tki. W 601 OSL były w podobnym miejscu. Przy okazji zobaczysz oryginalną czcionkę numeratora i rozstawy między cyframi. W tych twoich coś mi wciąż nie pasuje ...
loki

Będę bardzo wdzięczny i czekam na fotki.
Awatar użytkownika
Spiker

loki pisze:Będę bardzo wdzięczny i czekam na fotki.
Fotki gotowe - wyślę ci na emaila. Co prawda w garażu, przy sztucznym świetle i połyskującym czarnym lakierze ciężko było zrobić dobre ujęcia, ale coś tam wypatrzysz. Na mój gust potwierdziło się, że to inna czcionka i rozstaw niż na twojej ramie. Ale sam zobaczysz.
ODPOWIEDZ