Witajcie . Chciałbym przedstawić mojego niemieckiego Triumpha B 200 E z lipca 1938 r. Kupiłem go ok. 2008 roku przerobionego na coś przypominające WSK . Niestety nie mam zdjęć przeróbki, ponieważ zaginęły na zepsutym dysku od komputera. Mogę jedynie pokazać zdjęcie jak wyglądał kiedy zdjąłem większość nieoryginalnych elementów. Przednie koło miał od PUCH-a GS 350 , przód do dziś nie wiem od czego jest . Tylne koło było oryginalne. Błotniki pocięte, tył pocięty . Jeśli chodzi stan elementów metalowych to były w zadziwiająco dobrym stanie w sensie nie było rdzy wcale. Ktoś kiedyś zeszlifował oryginalną farbę i pomalował go pędzlem na jaskarwy zielony , następnie na niebiesko. Silnik został rozebrany umyty, wyszkiełkowany i złożony , był w bardzo dobrym stanie i nie potrzebował remontu. Przerobiony został na nożne biegi i trzeba było przywrócić mu biegi ręczne . Obecna kolorystyka powstała na podstawie "badań" oryginalnych części , w zakamarkach zachowała się oryginalna czarna farba, a na zbiorniku czarna i wiśniowa (bywały też całe egzemplarze m.in tych modeli Triumpha malowane na wiśniowo ) . Na podstawie dokumentów ok 2011 roku udało mi się odnaleźć kuzyna własciciela który posiadał motocykl w latach 50/ 60-tych w Poznaniu . Pracowal w zakładach STOMIL i razem z tym kuzynem który miał ZUNDAPPA DBK 200 jeździli do pracy i na rózne wycieczki . Wg, tego kuzyna wtedy motocykl nie był przerobiony. Z właścicielem nie udało mi się porozmawiac ponieważ umarł trzy lata wcześniej .
Malowałem go sam , wczesniej przez pół roku oglądając filmy o lakierowaniu i czytajac książki o lakiernictwie samochodowym i kupując sprzęt lakierniczy. Malowany podkladem reaktywnym, akrylowym, lakier akrylowy. Szparunki malowane pędzlem ale niestety od taśm, bo nie mam na tyle wprawnej ręki ...
Na 95 % tak właśnie wyglądał ten egzemplarz jak był nowy .
Lampa przednia nie jest oryginalna . Tylne siodło założe Drilastic taki sam duzy jak przednie siedzenie . Widoczne na zdjęciu tylne siedzenie oczywiście nie było przy nim jak do mnie trafił, bo motocykl miał byle jak zrobioną długą "pufę "
Na zdjęciach po remoncie nie ma jeszcze pozakładanych niektórych elementów, obecnie są one założne