Witam
Ostatnio trafiłem u znajomego zbiornik do NSU wersja z tego co mi się ,,wydaje'' powojenna. Zbiornik ma co prawda odcięte oryginalne mocowania i przyspawana inne zaadaptowane do AWO. Chciałem umieścić fotki w albumie o tematyce ewolucji zbiorników. Jest tam jedno zdjęcie ale słabe.
Zwróciłem się z zapytaniem do Spikera.
Poniżej pozwolę załączyć odpowiedz Spikera. Ja oglądałem ten zbiornik b.dokładnie oczywiście farba dużo ukrywa ale nie wydaje mi się aby ktoś sobie zadał tyle trudu aby zrobić te przetłoczenia tuż nad główką ramy z taką dokładnością.
Dodatkowo na zbiorniku ze zdjęcia z internetu czy aby na pewno jest przetłoczenie NSU?.
Pozdrawiam
Maniek
''Nie jestem specem od "ćwiartek", ale według mnie to nie jest powojenny
zbiornik, tylko przedwojenny. Ktoś wspawał też inny wlew. Nawet
późnowojenne zbiorniki miały wytłaczany napis "NSU", a ten jest
wcześniejszy. Wrzuć temat na forum, to uzyskasz wiarygodną opinię.
Sam widziałem jak koleś z moich stron kupił na MWB taki zbiornik do
swojego AWO choppera, tylko on poszedł dalej i jak się później
dowiedziałem sklepał nawet przetłoczenia na boku zbiornika. To było
ponad 10 lat temu, ale pokazuje myślenie ludzi i skalę problemu w
tamtych czasach. Dzisiaj mógłby kupić zbiornik Sportstera do naprawy i
miałby odpowiedni kształt bez przeróbek.
Pozdrówka "Spiker" ''
Zbiornik NSU 251 po 45r.?
Re: Zbiornik NSU 251 po 45r.?
hej
Nie jest to zbiornik powojenny... na wh ...? też bym nie obstawiał bo ten wlew tak średnio mi wygląda na oryginalny...a poza tym miały tłoczony napis.. raczej jest to zwykły przedwojenny tylko rozkalibrowany, uszy obcięte i wstawki zrobione z przodu i tyłu..
Piaskowanie by tu wiele wyjaśniło.
pozdrawiam
Janusz
Nie jest to zbiornik powojenny... na wh ...? też bym nie obstawiał bo ten wlew tak średnio mi wygląda na oryginalny...a poza tym miały tłoczony napis.. raczej jest to zwykły przedwojenny tylko rozkalibrowany, uszy obcięte i wstawki zrobione z przodu i tyłu..
Piaskowanie by tu wiele wyjaśniło.
pozdrawiam
Janusz
- mieteknsu1
Re: Zbiornik NSU 251 po 45r.?
Wlew jest WH. Nie każdy zbiornik od WH miał tłoczone logo ( NSU )
mieteknsu1