Zdjęcia motocykli frontowych
Zdjęcia motocykli frontowych
Ostatnio przeglądajac fotki przypomniał mi się artykuł z drugiej NSU-owej strony na temat motocykli chodzących w Wechrmahcie. Myślę , że możnaby poprawić zdanie które zaczyna się "Motocykl płuc nie ma i nie grozi mu zatrucie gazem" choć to na pewno prawda. Raczej chodzi mi jednak o cyt:"Stąd nie było takiej opcji żeby ją przypinać do motoru i na żadnych wojennych zdjęciach się tego nie spotyka." Opcji może nie było ale na zdjęciach się spotyka !!! Na froncie zdarzały się najróżniejsze rzeczy nie zawsze zgodne z regulaminem.
Na zaprzeczenie znalazłem fotkę mojej Vikci , a myślę , że i w innych motocyklach się to zdarzało.
Na zaprzeczenie znalazłem fotkę mojej Vikci , a myślę , że i w innych motocyklach się to zdarzało.
Re: Zdjęcia motocykli frontowych
Opisane tymczasowe "troczenie" puszki maski p.gaz. też spotkałem na kilku frontowych fotkach (*), lecz jednak na większości innych fotek puszka maski wisi z na szyi kierowcy (na piersiach) lub wcale jej nie widać. Jestem sceptyczny co do stałych mocowań. Nie wiem np. jak odnieść się do spotykanych współcześnie odrestaurowanych DKW z blaszanymi uchwytami na zbiorniku. Na żadnej frontowej fotce tego nie widziałem.
* - Załączam przykładowe zdjęcia wypatrzone kiedyś na Ebay-u: NSU 601 OS WH (prawdopoddobnie kampania francuska) oraz BMW R12 z AK.
* - Załączam przykładowe zdjęcia wypatrzone kiedyś na Ebay-u: NSU 601 OS WH (prawdopoddobnie kampania francuska) oraz BMW R12 z AK.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
No właśnie , jestem tego samego zdania
jeszcze parę na potwierdzenie
znalazłem jeszcze parę
No to mam dla Ciebie Spiker do poczytania
a propos Twojego stwierdzenia ,
cyt. :
"Nie wiem np. jak odnieść się do spotykanych współcześnie odrestaurowanych DKW z blaszanymi uchwytami na zbiorniku. "
znalazłem
cyt.:
" W 1943 roku DKW rozpoczął produkcję uproszczonego technologicznie modelu NZ 350/43, przemianowanego następnie na 350 – 1. Na zbiorniku paliwa zamontowano metalowy uchwyt - zatrzask na puszkę z maską przeciwgazową. Zmiany wprowadzono w instalacji elektrycznej (stacyjka, cewka zapłonowa), oraz w szeregu detali jak np. podnóżki, układ wydechowy. Wprowadzono blaszane kufry amunicyjne montowane z tyłu ramy, koło błonnika."
właź na stronkę i przeczytaj , może to nie z czasów frontowych , ale ktoś to opisał w miarę wiarygodnie :
http://www.motonostalgia.pl/dkw-nz-350
cyt. :
"Nie wiem np. jak odnieść się do spotykanych współcześnie odrestaurowanych DKW z blaszanymi uchwytami na zbiorniku. "
znalazłem
cyt.:
" W 1943 roku DKW rozpoczął produkcję uproszczonego technologicznie modelu NZ 350/43, przemianowanego następnie na 350 – 1. Na zbiorniku paliwa zamontowano metalowy uchwyt - zatrzask na puszkę z maską przeciwgazową. Zmiany wprowadzono w instalacji elektrycznej (stacyjka, cewka zapłonowa), oraz w szeregu detali jak np. podnóżki, układ wydechowy. Wprowadzono blaszane kufry amunicyjne montowane z tyłu ramy, koło błonnika."
właź na stronkę i przeczytaj , może to nie z czasów frontowych , ale ktoś to opisał w miarę wiarygodnie :
http://www.motonostalgia.pl/dkw-nz-350
konsekwentnie - jeszcze jedna fotka
starając się dojść prawdy , dołaczam jeszcze jedną fotkę do tematu.
Mam argument , który rozwieje do końca wątpliwości Spikera
Proszę , oto fotki z oryginalnej instrukcji obsługi DKW NZ 350-1 na których widać uchwyt do puszki maski pgaz zamontowany na stałe do zbiornika motocykla !!!
A' propos "dekawek" z "mocowaniem puszki na baku" link do podobnego wątku na bratnim forum Iżowym:
http://izhmoto.pl/viewtopic.php?p=44189#44189
http://izhmoto.pl/viewtopic.php?p=44189#44189
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
cyt. : "Motocykl płuc nie ma i nie grozi mu zatrucie gazem"
co Wy w takim razie na te fotki ?
co Wy w takim razie na te fotki ?
- Załączniki
-
- tumblr_lwgui0VLB51qk6uvyo1_1280.jpg (31.84 KiB) Przejrzano 9677 razy
-
- Puch.jpg (25.22 KiB) Przejrzano 9677 razy
- skrzydlaty
W sumie praktyczny "wieszak" na maskę pe-gaz. Maska staje się bardziej podręczna - szybsza możliwość założenia.
a na wieszaku działa, jak ściemniacz lampy przedniej - taki frontowy "wash and go" - jednym słowem życie
a na wieszaku działa, jak ściemniacz lampy przedniej - taki frontowy "wash and go" - jednym słowem życie
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Dalsze potwierdzenia dobrego samopoczucia żołnierzy.
Fotka z cyklu "Idą Święta"
Fotka z cyklu "Idą Święta"
to jest motocykl w opcji pełen kamuflaż popatrz na lampę

NSU 301TS + 201OS
No przecież, to jest motyw wiodący tego wątku. Przeczytaj pierwszy wpis to zrozumiesz genezę tej fotki.
Tak w temacie masek p-gaz, to Niemcy mieli kompletnego świra na punkcie gazu, regulaminy wprowadzały dotkliwe kary za zgubienie bądź nienoszenie tego zbędnego balastu, zwróćcie uwagę że na większości zdjęć z frontu fryc może nie mieć garnka, giwery ale ma blaszankę z maską, chociaż jak opowiadają weterani różne rzeczy się w blaszance nosiło, niekoniecznie maskę:)
Jesssu teraz spojrzałem na date, ale archeologie zrobiłem...
Jesssu teraz spojrzałem na date, ale archeologie zrobiłem...