Mały 'enes zastępczy' z lat 20-stych...

Motocykle innych marek niż NSU
Awatar użytkownika
enesiak

Mały 'enes zastępczy' z lat 20-stych...

Post autor: enesiak »

Cześć, nabyłem niedawno małe zardzewiałe 'cudeńko' z przodem na resorze piórowym - przypominające kształtem nieco 'Indiany' z lat -nastych, 20-stych. Ponieważ jest dość mocno zardzewiały, chociaż bez przeżartych miejsc na wylot - to chciałbym ocalić możliwie dużo oryginalnych części i nie uszkodzić ich przy próbach, tylko zastosować zamienniki. Chodzi głównie o bardzo mały resor piórowy, ćwierćeliptyczny, długości ok. 30cm, szerokości 3cm i grubości piór 2 - 2,5mm max. Czy przychodzi Wam do głów może - skąd wziąć gotowy, fabryczny tak mały resor, bo ja kojarzę tylko coś takiego sprzed lat przy jakimś wózku - przyczepce i nie mogę sobie przypomnieć dokładnie, przy czym widziałem taki mały resorek piórowy ? Może macie jakiś pomysł, bo nie mam za bardzo czasu go dorabiać - kombinować, tylko chciałbym znaleźć coś gotowego, najwyżej trochę skrócić, dopasować, zwęzić, itp. - żeby nie próbować jeździć na oryginalnym, który może 'popękać jak szkło' ? Miałem już taki przypadek 15 lat temu bowiem, kiedy próbowałem jeździć na resorowanym 'piórowo' widelcu rowerowym sprzed 80-90 lat i w tydzień - 'odmeldowały się' wszystkie oryginale pióra, właśnie 'pękały jak szkło', pomimo spokojnej jazdy...
Załączniki
DSC03406.JPG
DSC03405.JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Mały 'enes zastępczy' z lat 20-stych...

Post autor: Spiker »

Ładne cacko. Bardzo podobny do Indiana. Jestem niezmiernie ciekawy co to.
Pomyślę w kwestii resora, ale zdaje się, że i tak bez interwencji kowala się nie obędzie.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

No teraz ma już kierownicę z epoki, zamiast poprzedniej - rowerowej 'halbrenner'...
Niestety - pliki dodaje chyba jak ma taki kaprys akurat [ mój komp.]...
Awatar użytkownika
enesiak

Jeszcze jedna próba:
i 'kicha' niestety...
Awatar użytkownika
enesiak

I kolejny raz, bo bardzo szybko dziś chodzi :
i nic - pomimo zmniejszenia zdjęcia do 62 KB, nie udało się go przemycić - do jakiej wielkości sądzicie, żeby zmniejszyć - żeby jeszcze miało to sens i udało się je przepchnąć w tekście lub jako załącznik i można było coś na nim zobaczyć ? Przez pocztę wysyła i odbiera zdjęcia po kilkaset KB bez problemu ? A tutaj - nie daje rady takiego 62 KB ? Nie daje też rady z tym przeciąganiem pliku do pola tekstowego - plik jest jakby 'nieaktywny' - pojawia się pod polem tekstowym za każdym razem, ale poza ramką. I nie daje się 'przeciągnąć do pola tekstowego'...
Próbowałem przez ok. pół godziny - z 50 razy i nic?
Awatar użytkownika
Spiker

Coś jest nie tak po stronie Twojego kompa. Jakiej przeglądarki i jej wersji używasz?
Ja najczęściej używam Mozilli w najnowszej wersji i raczej wybieram opcję wskazywania linka do pliku na dysku kompa (a nie przeciągania) i zawsze działa. Najpierw stawiałem na kiepski transfer, ale jak piszesz, że bez problemu ściągasz duże pliki pocztą to już sam nie wiem.

Jestem niezmiernie ciekawy jak rozwija się temat "małego enesa zastępczego" więc może poproś o pomoc kogoś kto jest kumaty w komputerach. Bez Twoich fotek i komentarzy to już nie to samo forum - poważnie mówię.
Awatar użytkownika
enesiak

Spróbuję raz jeszcze...I niestety - nawet po zmniejszeniu do 'rozmiarów znaczka pocztowego' - nie 'przepycha' mi załącznika, za pierwszym razem dłuższą chwilę się 'zastanawiał', ale po chwili - znów tylko tekst...
Awatar użytkownika
Spiker

Jeszcze 21-go maja bez problemu dodawałeś załączniki, a forum od tego czasu się ani o jotę nie zmieniło. Jeszcze raz radzę - poproś kogoś kumatego w kompach lub zaloguj się na próbę z innego kompa lub zainstaluj na swoim kompie i spróbuj z innej przeglądarki. Po takich próbach będzie coś więcej wiadomo. Trudno zdalnie coś poradzić.
Awatar użytkownika
enesiak

Dziś od rana jest 'megaszybki'...:, ale jednak zdechł przy próbach dołączenia załącznika. Od początku ten 'nowej strony' było jednak tak, że nie mogłem załącznika dodać do tekstu. Po prostu - traktował wszelkie zdjęcia, jakby ich 'nie było dodanych'. Dopiero w ten dzień, kiedy przywiozłem to 'ustrojstwo z resorem piórowym' - nagle 'ozdrowiał na chwilę' i dodał zdjęcia. Teraz jednak, pomimo 'bardzo szybkiego chodu' i błyskawicznego przełączania stron i wyszukiwania - znów traktuje zdjęcia-załączniki 'jak powietrze'. I dziś przy trzeciej próbie wysłania tekstu z załącznikiem - 'zawisł' i się nie odwiesił - musiałem go wyłączyć...
Awatar użytkownika
enesiak

Może dzisiaj się 'obudził'...? Jednak nie - co to jest ten 'status' na końcu 'ramki' na załącznik, bo początkowo zdjęcie się 'ładuje', a po chwili ukazuje się pod napisem 'status' - ikonka w kształcie znaku ostrzegawczego : żółty trójkąt z 'wykrzyknikiem' ? Domyślam się - że w tym miejscu o coś chodzi - coś 'nie pasuje' i stąd ta 'alarmowa ikonka'..?
Już wiem - poprzednie, z kierownica rowerową - zrobiłem aparatem. Natomiast po zmianie kierownicy - telefonem. Pomimo teoretycznie takiego samego formatu JPEG i rozmiaru po zmniejszeniu - nie dają się załadować ani 'wcisnąć-przeciągnąć' do tekstu. Widocznie mają jakiś 'feler'...
Jak się wreszcie zorientowałem, że to prawdopod. wada telefonu - to poradziłem sobie 'harcerskim sposobem' - trochę odbiega od przyjętej jakości, ale coś tam widać.
Załączniki
DSC03437.JPG
Ostatnio zmieniony śr 07 cze, 2017 11:05 am przez enesiak, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
Spiker

"Status" oznacza stan ładowania załącznika. Normalnie jest to zielony pasek pokazujący postęp i na końcu "ptaszek w zielonym kółku" pokazujący załadowanie z sukcesem. Jeśli w tym miejscu masz wykrzyknik to znaczy, że ładowanie nie udało się z jakiegoś powodu.
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć i w tym to małym, 60-kilogramowym 'bzyczku', który miał 2-konny silniczek i 'pędził' 55-60km/h - rozwiązanie łączenia tylnej części ramy z przednią - jakby żywcem przeniesione z NSU OS - OSL 351, 501, tylko 10 lat wcześniej.
Załączniki
rurki tyłnej części ramy zagięte pod kątem prostym niemalże i skręcone śrubą z odkuwką pod siodłem...
rurki tyłnej części ramy zagięte pod kątem prostym niemalże i skręcone śrubą z odkuwką pod siodłem...
DSC03814.JPG
Awatar użytkownika
Spiker

Ktoś chciał mieć motocykl w stylu pionierskim (początek XX wieku) ... więc go sobie zrobił.
Fajny! https://www.youtube.com/watch?v=L-FE42yduNI
Awatar użytkownika
enesiak

No dobra, przyznaje sie 'bez bicia' - moj 'maly Indian' z lat 20-stych, to niemiecka kopia malych motorkow amerykanskich z lat 1915 - 20, dlatego sa tak podobne do 'Indiana' - przez te rame kolyskowa i przedni widelec z wleczonymi wahaczami i resorem piorowym.
Poniewaz jednak znalezienie silnika w dobrym stanie do nich jest problematyczne, to przymierzam sie w przyszlosci do zastosowania w nim elektrycznego napedu, jako ze 'nowe idzie wielkimi krokami'...Jak znajde wystarczajaco maly i wydajny silnik elektryczny z osprzetem i malymi bateriami - to nie bede mial 'problemu' z jego zastosowaniem w 100-letnim sprzecie, a jak trafi sie dobry silnik spalinowy na chodzie - to zawsze bede mogl go stosowac zamiennie, bo zadnych uchwytow w ramie 'nie usuwam' i malo tego - nie mam zamiaru go 'picowac - na cukierka', tylko zabezpieczam rdze w calosci...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, takie 'se wykombinowalem' blotniki 'alusy' i w zasadzie - pasuja 'epokowo', chociaz moglyby byc moze i glebsze / miec 'bardziejsze' boczne fartuchy, zaslaniajace kola 'do polowy'..? :
Załączniki
Rama malego 'bzyka - piorowego' na kolach / 'alusach' i z takimiz blotnikami rowniez, moze by pasowaly jeszcze 'glebsze / zaslaniajace pol kola'..? :
Rama malego 'bzyka - piorowego' na kolach / 'alusach' i z takimiz blotnikami rowniez, moze by pasowaly jeszcze 'glebsze / zaslaniajace pol kola'..? :
tylny blotnik - raczej za maly ten boczny fartuch / za plytki, moze troche go 'zamaskuje' duzym bagaznikiem..?:
tylny blotnik - raczej za maly ten boczny fartuch / za plytki, moze troche go 'zamaskuje' duzym bagaznikiem..?:
DSC04212.JPG
Awatar użytkownika
Spiker

Trzeba przyznać, że w tych błotnikach styl epoki został zachowany. Kiedyś ktoś się będzie zastanawiał, czy to lata 20-ste, czy może wcześniejsze ;). A może nawet ktoś wysnuje wniosek o produkcji po godzinach w warsztatach Luftwaffe :D

Czy już wiesz co to za rama?
pawelcen

Post autor: pawelcen »

"Ho, ho ho, co ja widzę; jakieś późne rokokoko" jakby powiedział Maxiu Paradys. ;)
Kupa solidnej roboty. Gratulacje.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, po poczatkowym entuzjazmie 3 - 4 lata temu 'z okladem' juz chyba - troche 'zeszlo ze mnie powietrze', chociaz tez 'cos' zrobilem w nim : dwie wersje blotnikow, kola, mocowanie suportu na ramie, sztyca siodla, 'kierownik - megaszeroki' ze sztyca, przednia lampa , itp.
Pozniej - spodobaly mi sie jeszcze glebsze blotniki, takie 'indianowskie' / na pol kola - ale juz zabraklo 'werwy', to je odpuscilem poki co...
Pozniej - przyszedl mi do glowy plan, zeby go 'zelektryfikowac' - nawet byl na placu / targowisku silnik 'Bosch' rowerowy, w miare niedrogi - ale tylko silnik, o nieznanym przebiegu i bez calej instalacji, akumulatorow, itp., to na razie - porzucilem projekt...Jak wpadnie mi w rece sensowny silnik elektryczny, to byc moze hmmm...?
Jeszcze pozniej - 'wymyslilem' aluminiowy / nitowany z plaskich blach 'zbiornik/skrzynke podobny - jak w najstarszych 'Zundapp-ach LM', ale dopiero sie przymierzam do niego...
'Zatrzymalo' mnie w polowie drogi : oryginalny resor piorowy, ktorego nie chce polamac - pokruszyc, a nie znalazlem 'zastepczego', a takze - brak kompletnego napedu : sprawnego silnika i napedu 'pasowego', bo taki w nim byl oryginalnie / 100 lat temu...
'Poki co' - bedzie sie nazywal umownie 'Hermes' - bo taki ozdobny napis / logo jest na oslonie lancucha, wrecz wlasnie 'pozno - rokokowy', chociaz idealnie sie wpisuje w okres 'Art Deco' ze swoja konstrukcja...
'Wymyslilem' nawet / 'wynalazlem', ze zeby nie polamac resora w czasie prob - musze zamontowac na widelcu u dolu, przy/na wahaczach - 'gumianne' odboje, takie 'klocki / barylki', ktore beda ograniczac ugiecie resora i nie pozwalac na jego 'siadanie' / maksymalne ugiecie, bo inaczej - peknie 'jak szklo' po 100 latach...Mam doswiadczenie z widelca rowerowego / piorowego - wszystkie piora staly sie 'pekninone' przy mocowaniu - bo tez mialy ok. 90-100 lat 'gdzies tak' - niestety...
Awatar użytkownika
enesiak

Mialem w 'miedzyczasie' tez pomysl, zeby zainstalowac w nim moj 4-suwowy / 'miniaturowy' silniczek z 'epoki', bo jest z podobnego okresu - przelom lat '-nastych / 20-stych', ale z kolei ciezko go zidentyfikowac - nie wiadomo, czy mial zewnetrzne kolo zamachowe, bo karter ma bardzo maly i caly jest wrecz 'kieszonkowy', ale z takimi starymi silnikami jest klopot z czesciami...Niby sie 'kreci, ale nie pasuje zaden iskrownik - bo nawet najmniejsze ze znanych sa 'za duze' - nie mieszcza sie w 'lozu' iskrownika, po drugie - raczej byl smarowany 'kroplowo / recznie', to nawet znalazlem dwie pompki olejowe 'do baku' / przykrecane na obejmach do zbiornika - ale wszystko jest 'za duze', bo caly silnik to wlasnie miniaturka, itp. Same 'schody pod gore'...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, czasami zas, jak 'poluzuje wodze fantazji' - to pozniej 'skutkuje' to takimi gadzetami, ale na szczescie - wydaja mi sie najczesciej zbyt 'ekstrawaganckie / barokowe - rokokoko', to laduja na pawlaczu w jakims duzym kartonie..:
Załączniki
boczny 'fartuch' tylnego blotnika - maksymalnie 'przegiete rokokoko'..:
boczny 'fartuch' tylnego blotnika - maksymalnie 'przegiete rokokoko'..:
niedokonczony 'zbiornik / skrzynka' mosiezna / 'pudelkowy'..:
niedokonczony 'zbiornik / skrzynka' mosiezna / 'pudelkowy'..:
zbiornik / skrzynka na 'lewej stronie'..:
zbiornik / skrzynka na 'lewej stronie'..:
ODPOWIEDZ