NSU ZDL 201
NSU ZDL 201
Zgodnie z zapowiedzią w powitalni prezentuję motocykl w całej krasie. Docelowo na przyszły rok chciałbym zrobić mechanikę i instalację
tak aby motocyklem można było jeździć (niestety IŻ 49 jedyny jeszcze niewyremontowany w mojej małej kolekcji był pierwszy w kolejce) a w przyszłym roku w zimie zająć się stroną estetyczną modelu.
Jako że jestem zielony z tematu NSU proszę o wskazówki gdzie szukać prostych części typu uszczelki, gumy itp. No i oczywiście punktujcie koledzy co jest nieoryginalne w tym modelu ( tak jak wspominałem na pewno reflektor przód, brak puszki prądów ( cewka na ramie jest co prawda boscha ) no i nie wiem co z kierownicą bo wydaje mi się że klamki były odwrotnie, aczkolwiek widziałem kilka zdjęć z takimi klamkami więc nie wiem. Proszę w tym temacie o pomoc fanów marki.
tak aby motocyklem można było jeździć (niestety IŻ 49 jedyny jeszcze niewyremontowany w mojej małej kolekcji był pierwszy w kolejce) a w przyszłym roku w zimie zająć się stroną estetyczną modelu.
Jako że jestem zielony z tematu NSU proszę o wskazówki gdzie szukać prostych części typu uszczelki, gumy itp. No i oczywiście punktujcie koledzy co jest nieoryginalne w tym modelu ( tak jak wspominałem na pewno reflektor przód, brak puszki prądów ( cewka na ramie jest co prawda boscha ) no i nie wiem co z kierownicą bo wydaje mi się że klamki były odwrotnie, aczkolwiek widziałem kilka zdjęć z takimi klamkami więc nie wiem. Proszę w tym temacie o pomoc fanów marki.
NSU 201 ZDL 34,
Re: NSU ZDL 201
Jaki masz nr ramy i jaki rocznik jeżeli to nie tajemnica. Kolega tu chce wiedzieć do co kapy silnika jaka powinna być w jego sprzęcie.
Pozdrawiam
Maniek
Pozdrawiam
Maniek
Przepiekny jest mam nadzieje ze nie bedziesz go restaurowac
w zalaczniku jest nr ramy mojego ns-a
ZD, ZD Pony, ZDL to w zasadzie jeden typ motocykla. Ważniejszy jest rocznik, bo pod tym w względem najwięcej się zmieniało. Dodatkowe "L" oznacza tylko bardziej luksusową wersję (wykończenie, wyposażenie, np. więcej pokryć galwanicznych zamiast czarnego lakieru.
Trochę literatury jest w naszym dziale Dowload dostępnym po zalogowaniu, można coś tam dodać jak brakuje.
W egzemplarzu Mocnego jest predkosciomierz P&S -jak najbarziej z epoki i stosowany w tamtych latach przez NSU. Rarytas w takim stanie zachowania.
Lampa też z epoki, ale nieoryginalna. Wygląda na francuską, ale gdybyś podał kraj pochodzenia to byłoby łatwiej to określić.
Co do kierownicy to trzeba by przeanalizować detale (daj fotki ze zbliżeniami).
Braki masz minimalne i dosyć łatwo je uzupełnisz.
Wiem, że stan zachowania może powodować dylemat czy odnawiać wizualnie czy też zostawić w starej patynie. Osobiście chyba bym jednak odnawiał (przynajmniej częściowo najgorsze elementy).
Możesz też przyjąć drogę etapową - najpierw mechanika i doprowadzenie do pełnej sprawności a dopiero później decyzja o kapitalce wizualnej.
Gumy czy uszczelki to nie problem - przekonasz się na bazarze w Łodzi. Dostaniesz też namiary na producentów.
Na razie zrób porządną, szczegółową sesję fotograficzną i wrzucaj do galerii (najlepiej wcześniej odpowiednio zmniejszając je do sugerowanego rozmiaru).
Zapowiada się ciekawy zimowy wątek ...
Trochę literatury jest w naszym dziale Dowload dostępnym po zalogowaniu, można coś tam dodać jak brakuje.
W egzemplarzu Mocnego jest predkosciomierz P&S -jak najbarziej z epoki i stosowany w tamtych latach przez NSU. Rarytas w takim stanie zachowania.
Lampa też z epoki, ale nieoryginalna. Wygląda na francuską, ale gdybyś podał kraj pochodzenia to byłoby łatwiej to określić.
Co do kierownicy to trzeba by przeanalizować detale (daj fotki ze zbliżeniami).
Braki masz minimalne i dosyć łatwo je uzupełnisz.
Wiem, że stan zachowania może powodować dylemat czy odnawiać wizualnie czy też zostawić w starej patynie. Osobiście chyba bym jednak odnawiał (przynajmniej częściowo najgorsze elementy).
Możesz też przyjąć drogę etapową - najpierw mechanika i doprowadzenie do pełnej sprawności a dopiero później decyzja o kapitalce wizualnej.
Gumy czy uszczelki to nie problem - przekonasz się na bazarze w Łodzi. Dostaniesz też namiary na producentów.
Na razie zrób porządną, szczegółową sesję fotograficzną i wrzucaj do galerii (najlepiej wcześniej odpowiednio zmniejszając je do sugerowanego rozmiaru).
Zapowiada się ciekawy zimowy wątek ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Witam
Jeżeli chodzi o rocznik to jest to 1934 nr ramy zaczyna się od 863XXX. Silnik nie ma tego samego numeru co rama ale zgodny jest z tabliczką znamionową. Więcej będę wiedział po otrzymaniu odpowiedzi z Audi.
Spiker miałeś nosa z tą lampą to francuska Cibie. W przyszłości będę musiał znaleźć oryginał.
Jeżeli chodzi o remont to tej zimy zamierzam zrobić to co niezbędne - mechanikę i instalację i zarejestrować motocykl. Zacząłem już robić Iża a dwóch projektów na raz w pełnym zakresie czasowo nie ogarnę.
W przyszłym sezonie trochę pojeździć zobaczyć jak się będzie spisywać. Jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie to kolejnej zimy zrobiłbym go wizualnie.
Zdaję sobie sprawę z tego, że ten remont będzie wymagał troszkę innego podejścia (głównie przez małą dostępność części) niż popularne zabytkowe sprzęty z którymi dotychczas miałem do czynienia. Ale myślę patrząc na moje dotychczasowe projekty, że i tu nie zawiodę.
W przyszłym tygodniu porobię dokładniejsze foty w celu dalszej weryfikacji.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o rocznik to jest to 1934 nr ramy zaczyna się od 863XXX. Silnik nie ma tego samego numeru co rama ale zgodny jest z tabliczką znamionową. Więcej będę wiedział po otrzymaniu odpowiedzi z Audi.
Spiker miałeś nosa z tą lampą to francuska Cibie. W przyszłości będę musiał znaleźć oryginał.
Jeżeli chodzi o remont to tej zimy zamierzam zrobić to co niezbędne - mechanikę i instalację i zarejestrować motocykl. Zacząłem już robić Iża a dwóch projektów na raz w pełnym zakresie czasowo nie ogarnę.
W przyszłym sezonie trochę pojeździć zobaczyć jak się będzie spisywać. Jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie to kolejnej zimy zrobiłbym go wizualnie.
Zdaję sobie sprawę z tego, że ten remont będzie wymagał troszkę innego podejścia (głównie przez małą dostępność części) niż popularne zabytkowe sprzęty z którymi dotychczas miałem do czynienia. Ale myślę patrząc na moje dotychczasowe projekty, że i tu nie zawiodę.
W przyszłym tygodniu porobię dokładniejsze foty w celu dalszej weryfikacji.
Pozdrawiam
NSU 201 ZDL 34,
- Radek04251
cześć!
W ogóle temat elektryczności w tym modelu jest bardzo ciekawy. Prądnica LUMA 50W (zwróć uwagę na przerywacz, jeśli jest taki jak w DKW to nie dostaniesz zamiennika w razie uszkodzenia), tej samej firmy co produkowała dla DKW, puszka prądów SP 10 taka jak w DKW SB, przednia lampa IMPEX? (nawet nie wiem jak powinna wyglądać), ale sygnał i tylna lampka to Boschowski standard (JN 5 S12 i FD 6 B5).
1934 rok był ostatnim rokiem produkcji ZDL w jego miejsce w tym samym roku wszedł ZD Pony.
Życzę powodzenia i cierpliwości w kompletowaniu. Pamiętaj jednak, że na francuskiej lampie i bez SP 10 też da się jeździć, a jeżdżący z brakami zawsze fajniejszy niż "wieszak na pokrowiec" w garażu lub piwnicy.
Radek
Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. Już widzę jak łatwo zdobyć oryginalną i kompletną, (nie mówiąc o sprawnej!) puszkę prądów Sp 10, która powinna współpracować z tą prądnicą albo oryginalną przednią lampę. Podobnie z kierownicą i osprzętem (które są nieoryginalne). To nie jest 351 OSL z 1938 roku, do którego produkują już prawie wszystko, a unifikacja między modelami z końca lat 30 tych pozwalała na przerzucanie elementów z 251 do 501 i odwrotnie.Braki masz minimalne i dosyć łatwo je uzupełnisz.
W ogóle temat elektryczności w tym modelu jest bardzo ciekawy. Prądnica LUMA 50W (zwróć uwagę na przerywacz, jeśli jest taki jak w DKW to nie dostaniesz zamiennika w razie uszkodzenia), tej samej firmy co produkowała dla DKW, puszka prądów SP 10 taka jak w DKW SB, przednia lampa IMPEX? (nawet nie wiem jak powinna wyglądać), ale sygnał i tylna lampka to Boschowski standard (JN 5 S12 i FD 6 B5).
1934 rok był ostatnim rokiem produkcji ZDL w jego miejsce w tym samym roku wszedł ZD Pony.
Życzę powodzenia i cierpliwości w kompletowaniu. Pamiętaj jednak, że na francuskiej lampie i bez SP 10 też da się jeździć, a jeżdżący z brakami zawsze fajniejszy niż "wieszak na pokrowiec" w garażu lub piwnicy.
Radek
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Dość "optymistyczna" aczkolwiek cenna uwaga. Myślę że największym problemem z tego co tu napisałeś będzie faktycznie lampa Impexa bo nie ma zbyt wielu informacji na jej temat.
Jeżeli chodzi o puszkę wydaje mi się że można zamontować nawet replikę sp10 i sprobować upchnąć bebechy np Iżowskie: cewka i mały elektroniczny regulator. Wizualnie będzie tak jak w oryginale.Teraz odpala na cewce boscha i chodzi. Prądnicę w razie awarii i problemow z naprawą pod tak dużym deklem da radę upchnąć z czegoś innego a i zapłon cdi można wsadzić w przypadku problemów z oryginalnym aparatem.
Kierownica też chyba nie powinna być problemem (od biedy można dorobić), odwrotne klamki są dostępne, gumy też, a osprzęt kierownicy jest oryginalny (manetka ssania oraz gazu, czy przełączniki).
Nie napisałem że nie będę jeździł motocyklem z nieoryginalna lampą czy kierownicą aczkolwiek będę starał się doprowadzić do wizualnego oryginału. Natomiast dopuszczam możliwość ulepszenia technicznego w przypadku braku dostępności lub niemożliwości naprawy starych.
Jeżeli chodzi o puszkę wydaje mi się że można zamontować nawet replikę sp10 i sprobować upchnąć bebechy np Iżowskie: cewka i mały elektroniczny regulator. Wizualnie będzie tak jak w oryginale.Teraz odpala na cewce boscha i chodzi. Prądnicę w razie awarii i problemow z naprawą pod tak dużym deklem da radę upchnąć z czegoś innego a i zapłon cdi można wsadzić w przypadku problemów z oryginalnym aparatem.
Kierownica też chyba nie powinna być problemem (od biedy można dorobić), odwrotne klamki są dostępne, gumy też, a osprzęt kierownicy jest oryginalny (manetka ssania oraz gazu, czy przełączniki).
Nie napisałem że nie będę jeździł motocyklem z nieoryginalna lampą czy kierownicą aczkolwiek będę starał się doprowadzić do wizualnego oryginału. Natomiast dopuszczam możliwość ulepszenia technicznego w przypadku braku dostępności lub niemożliwości naprawy starych.
NSU 201 ZDL 34,
No trochę nie wiem (nie miałem nigdy tego modelu)Radek04251 pisze: ndz 08 paź, 2017 10:09 pmChyba nie do końca wiesz o czym piszesz.Spiker pisze:Braki masz minimalne i dosyć łatwo je uzupełnisz.
- W przypadku dużych OSL może i więcej jest oferowane, ale przyznaj, że ceny są spore i to może być (przynajmniej dla niektórych bariera). Jeden handlarz, który miał na stoisku bazarowym oryginalną lampę EAS 170 (bez licznika w komplecie) za ponad 5 tys. zł jak usłyszał moje szczere wyznanie, że zbieram części długie lata wyśmiał mnie twierdząc, że ich zebranie jemu nie zajęło by dłużej niż 2-3 miesiące.
- W przypadku rzadszych modeli (jak ten ZDL) może i jest mniejsza podaż nowych części, ale za to paradoksalnie większa szansa zdobycia oryginału (może nie są dostępne zbyt często, ale jak już się pojawią to cena nie zabija bo jest mniejsza klientela). Zwłaszcza, że Mocny ma naprawdę niewielkie braki w porównaniu do innych egzemplarzy do remontu, więc za jedną czy dwie części będzie mógł nawet nieco przepłacić czy zaakceptować "cenę dla Niemca". Jest o wiele gorzej, gdy lista braków ma kilkanaście czy kilkadziesiąt pozycji - bo i z takich baz ludzie startują, wówczas można powiedzieć, że wyzwanie jest pod każdym względem duże.
Jak sam wspomniałeś podobny osprzęt elektryczny był w popularnych DKWkach, więc możliwości zdobycia choćby puszki prądów się powiększają a i replik do dekawek jest coraz więcej w ofercie rynkowej. Nigdy nie krytykowałem replik zakładanych jako TYMCZASOWY erzatz.
Ogólnie podoba mi się plan Mocnego. Zrobić mechanikę, uruchomić, zarejestrować, jeździć, próbować, zdobywać części i sukcesywnie wymieniać. Na końcu kapitalna wizualna, jeśli tylko będzie taka koncepcja.
Dokładniejsze zdjęcia detali motocykla w galerii
http://www.nsu-riders.pl/gallery/main.p ... rd=NSU+ZDL
Po dokładniejszym przeanalizowaniu katalogu części przychylam się do opinii Spikera, że braki są minimalne, powiem więcej
części użyte jako zamienniki oryginalnych są wg mnie akceptowalne bo są z mniej więcej z tej samej epoki tj. cewka bosch czy reflektor przedni. Skundlenie nie jest ordynarne.
http://www.nsu-riders.pl/gallery/main.p ... rd=NSU+ZDL
Po dokładniejszym przeanalizowaniu katalogu części przychylam się do opinii Spikera, że braki są minimalne, powiem więcej
części użyte jako zamienniki oryginalnych są wg mnie akceptowalne bo są z mniej więcej z tej samej epoki tj. cewka bosch czy reflektor przedni. Skundlenie nie jest ordynarne.
NSU 201 ZDL 34,
No i jest odpowiedź z Audi
Production date: 05.05.1934
· Purchaser: Hertkorn, Wangen
· Type/Model: NSU 201 ZD
· Engine number: 168198 (original)
· Bore x stroke: 63 x 64 mm
· Light: Luma
· Signal: Bosch-Horn
· Magnet: Luma
· Carburetor: Grätzin
· Rim: drop base rim
· Other: P&S Tachometer
Production date: 05.05.1934
· Purchaser: Hertkorn, Wangen
· Type/Model: NSU 201 ZD
· Engine number: 168198 (original)
· Bore x stroke: 63 x 64 mm
· Light: Luma
· Signal: Bosch-Horn
· Magnet: Luma
· Carburetor: Grätzin
· Rim: drop base rim
· Other: P&S Tachometer
NSU 201 ZDL 34,
Trochę ciemne i mało wyraźne te zdjęcia. Musisz poświęcić chwilę czasu w pogodniejszy dzień i zrobić solidną sesję fotograficzną przy na zewnątrz. Jak najwięcej szczegółów na zbliżeniach. Zdjęcia przydadzą ci się później w omawianiu różnych tematów.
Czyli firma lub osoba o nazwisku Hertkorn z miejscowości Wangen. Może chodzić o Wangen im Allgäu (w Badenii-Witembergii, niedalego Jeziora Bodeńskiego i granic Austrii i Szwajcarii. Istnieje tam do dzisiaj firma Hertkorn sprzedająca i serwisująca maszyny do szycia, dawniej (do 1950-go roku) ... dealer motocykli i rowerów: http://www.nähmaschinen-hertkorn.de/056 ... 41e64.html.
Czy silnik masz wciąż oryginalny (te same numery co podane przez Audi)?
Tak to jest ta firma, na błotniku przednim jest nawet tabliczka z danymi i logo tej firmy (maszyny do szycia, rowery i pojazdy silnikowe).
Nie wiem czy to nie był przypadkiem ich dealer.
Numery silnika mam te same co podali w Audi. Zdjęcia jak zmniejszyłem ich pojemność to się trochę spixelizowały, porobię na zewnątrz i podeśle jeszcze raz. Najbardziej w tej chwili chodzi mi o kierownicę i jej osprzęt bo z resztą już wiem co nie gra. (gaźnik, lampa, puszka prądów).
Nie wiem czy to nie był przypadkiem ich dealer.
Numery silnika mam te same co podali w Audi. Zdjęcia jak zmniejszyłem ich pojemność to się trochę spixelizowały, porobię na zewnątrz i podeśle jeszcze raz. Najbardziej w tej chwili chodzi mi o kierownicę i jej osprzęt bo z resztą już wiem co nie gra. (gaźnik, lampa, puszka prądów).
NSU 201 ZDL 34,
Mocny na jakiego meila pisales zapytanie do audi? Bo ja od czewca czekam za odpowiedzia... A tak z innej beczki pytalem o zapłon cdi i przy pojedynczej sztuce cena boli ok tysiaca zł ale przy 5 czy 10 szt to koszt ok 400-500zl od sprawdzonego i polecanego goscia jego zapłony sa opisane w któryms z ostatnich numerów automobilisty..
mocny chyba znalazlem kierownice do naszych nsów https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 3-306-3934
o ile dobrze rozumiem to ma 2 szt
jedna dla mnie druga dla ciebie:)
o ile dobrze rozumiem to ma 2 szt
Pisałem na tobias.fraebel@audi.de, odpowiedź 3-4 dni.misiek pisze:Mocny na jakiego meila pisales zapytanie do audi? Bo ja od czewca czekam za odpowiedzia.
Jeżeli chodzi o CDI to rozważam taką możliwość w przypadku problemów z aparatem zapłonowym. Jak narazie odpalałem sprzęta, gada
ładnie wiec na ten moment nie będę pewnie wchodził w temat.
Z mojej nikłej znajomości Niemieckiego wywnioskowałem że jedna jest do Pony a druga do OSL (chociaż różnic nie widać)- ta pierwsza chyba zarezerwowana. Mozna by popytać.misiek pisze:mocny chyba znalazlem kierownice do naszych nsów
Wyczaiłem też repliki w Czechach do ZD w cenie 2000 CZK
http://www.nsu.cz/eshop/?359,%F8%EDd%ED ... zdb-hol%E1
NSU 201 ZDL 34,
Całkiem przyzwoite kierownice do OSL-ek robi nasz krajowy producent Fruba. Zdaje się, że były taki same jak w ZD/ZDB. Na pewno zrobi z wzoru, tak jak i Hartman.mocny" pisze:Wyczaiłem też repliki w Czechach do ZD w cenie 2000 CZK
Prawdziwym problemem i wydatkiem jest osprzęt kierownicy a nie sama rura.
Fruba w tej chwili nie ma kierownic do NSU 201 ani 251. A jak robi na zamówienie to ilości hurtowe tak samo tłumiki. Tak mi odpisał na zapytanie.
Co do Hartmana kupiłem kierownicę surową za 120zł co do jakości trudno mi powiedzieć bo nie mam porównania z oryginałem ale średnica i kształt oraz otwór zarówno fasolowy na linki jak i na rol-gaz jest chyba ok.
Z tym zawodnikiem znowu ciężko się skontaktować telefonicznie i meilowo, i jak wysyła to trzeba uzbroić się w cierpliwość. Na ostatnim motobazarze nie miał ze sobą nic do NSU ale twierdził że u siebie w Łomiankach k. Warszawy ma na stanie kierownice i tłumiki.
Pozdrawiam
Maniek
Co do Hartmana kupiłem kierownicę surową za 120zł co do jakości trudno mi powiedzieć bo nie mam porównania z oryginałem ale średnica i kształt oraz otwór zarówno fasolowy na linki jak i na rol-gaz jest chyba ok.
Z tym zawodnikiem znowu ciężko się skontaktować telefonicznie i meilowo, i jak wysyła to trzeba uzbroić się w cierpliwość. Na ostatnim motobazarze nie miał ze sobą nic do NSU ale twierdził że u siebie w Łomiankach k. Warszawy ma na stanie kierownice i tłumiki.
Pozdrawiam
Maniek
Cześć.
Bazując na doświadczeniu zdobytym podczas kompletowania i odbudowy mojego NSU 201Z (1930r, czyli pierwowzór rodziny ZD):
1. Największym problemem jest przednia lampa LUMA. W Twoim motocyklu najprawdopodobniej jest lampa od Citroena 2CV. Nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych i pozwalających na wyrobienie sobie opinii co do jej cech charakterystycznych zdjęć. Ja mam zamontowaną lampę, której ksztalt jest możliwie najbardziej podobny do zarysu kształtu orginału z oryginalnego katalogu części. Na pewno różnicą w mojej lampie jest zgrzewana podstawa zamiast nitowanej.
2. Puszka prądów to nie jest tak duży problem. Ja posiadam nawet dwie sztuki, jeśli pojawią się jakieś ciekawe części do modelu 201Z lub 501OSL, gotów jestem się zamienić. Na każdym motobazarze na jakim ostatnio byłem można było kupić taką puszkę, w zależności od stanu w cenie ok. 1000zł obecnie.
3. Wbrew pozorom dużym problemem są klamki kierownicy. Tego typu klamki stosowano w dużych "kaloszach" i są obecnie bardzo drogie jeśli chodzi o oryginały.
4. Kierownica ma kształt zblizony do kierownicy od "Kalosza" z tamtych lat produkcji. Można ją zastosować jako zamiennik.
5. Z drobnych drobiazgów, na pewno brakuje Ci profilowanych podkładek pod nakrętki końcówki tylnego błotnika oraz nakrętek w specjalnym kształcie (podobnych do nakrętek stosowanych w motocyklach Zundapp).
Co do argumentów o trudnościach w kompletacji małych dwusuwów NSU... Zgodzę się że niektóre części są prawie niemożliwe do odnalezienia. Najczęściej brak jest wzorów i wiedzy jak powinny wyglądać. Ja na przykałd do dnia dzisiejszego nieznalazłem żadnego rysunku ani zdjęcia pozwalającego odtworzyc centralną podstawkę jaka powinna być w moim 201Z '30
Bazując na doświadczeniu zdobytym podczas kompletowania i odbudowy mojego NSU 201Z (1930r, czyli pierwowzór rodziny ZD):
1. Największym problemem jest przednia lampa LUMA. W Twoim motocyklu najprawdopodobniej jest lampa od Citroena 2CV. Nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych i pozwalających na wyrobienie sobie opinii co do jej cech charakterystycznych zdjęć. Ja mam zamontowaną lampę, której ksztalt jest możliwie najbardziej podobny do zarysu kształtu orginału z oryginalnego katalogu części. Na pewno różnicą w mojej lampie jest zgrzewana podstawa zamiast nitowanej.
2. Puszka prądów to nie jest tak duży problem. Ja posiadam nawet dwie sztuki, jeśli pojawią się jakieś ciekawe części do modelu 201Z lub 501OSL, gotów jestem się zamienić. Na każdym motobazarze na jakim ostatnio byłem można było kupić taką puszkę, w zależności od stanu w cenie ok. 1000zł obecnie.
3. Wbrew pozorom dużym problemem są klamki kierownicy. Tego typu klamki stosowano w dużych "kaloszach" i są obecnie bardzo drogie jeśli chodzi o oryginały.
4. Kierownica ma kształt zblizony do kierownicy od "Kalosza" z tamtych lat produkcji. Można ją zastosować jako zamiennik.
5. Z drobnych drobiazgów, na pewno brakuje Ci profilowanych podkładek pod nakrętki końcówki tylnego błotnika oraz nakrętek w specjalnym kształcie (podobnych do nakrętek stosowanych w motocyklach Zundapp).
Co do argumentów o trudnościach w kompletacji małych dwusuwów NSU... Zgodzę się że niektóre części są prawie niemożliwe do odnalezienia. Najczęściej brak jest wzorów i wiedzy jak powinny wyglądać. Ja na przykałd do dnia dzisiejszego nieznalazłem żadnego rysunku ani zdjęcia pozwalającego odtworzyc centralną podstawkę jaka powinna być w moim 201Z '30