201 i 251 ?????
-
auto klinika
201 i 251 ?????
rama pierwszego to 1134530 (czarna?) i wnioskuje że jest to osl z 39, druga mniej czytelna 1062x9x(ixy to?,jasna zielona?)201 osl z 37,kolory ram wyglądają na oryginały,teraz reszta:silniki 2192588,264801,197693,477883,jeden wąski przód,jeden szeroki(jak przy zdb)kpl. błotników płytkich,kpl. głębokich,jeden zbiornik płaski bez przetłoczeń,drugi z przetłoczeniami jak w zdb,koła przednie takie jak w zdb,tylne jedno ma bęben i zębatkę po tej samej stronie,drugie po przeciwnych,biżuteri oczywiście brak,prądy BOSCH RD1/2U30/6, trzy skrzynie biegów i dosłownie trzy skrzynki gratów bliżej nieokreślonych,jak znajdę chwilę to zrobie fotki tego co posiadam,pozwoli to ułatwić klasyfikację
-
auto klinika
Re: 201 i 251 ?????
Dołączam kilka fotek. I prośbę: co to za enesy?
-
auto klinika
-
auto klinika
-
przemekbaran
-
auto klinika
http://moto.allegro.pl/iz-dystans-ramy-i1572986282.html
tak,tak zdążyłem znaleźć,tak jak powiedziałem,jest tam dużo bliżej nieokreślonych fantów a ja chciałbym z tego złożyć dwa enesy
tak,tak zdążyłem znaleźć,tak jak powiedziałem,jest tam dużo bliżej nieokreślonych fantów a ja chciałbym z tego złożyć dwa enesy
Numerację raczej dobrze odcyfrowałeś z tym, że ta druga mogła być i w 201 i w 251. Co do numerów silników to jak pewnie wiesz można tylko przypuszczać gdyż firma nie prowadziła oddzielnej numeracji silników. Tylko po podaniu numeru ramy można było uzyskać numer silnika jaki był zamontowany. Nigdy odwrotnie.auto klinika pisze:rama pierwszego to 1134530 (czarna?) i wnioskuje że jest to osl z 39, druga mniej czytelna 1062x9x (ixy to?,jasna zielona?) 201 osl z 37, kolory ram wyglądają na oryginały, teraz reszta: silniki 2192588, 264801, 197693, 477883, jeden wąski przód, jeden szeroki (jak przy zdb) kpl. błotników płytkich, kpl. głębokich, jeden zbiornik płaski bez przetłoczeń, drugi z przetłoczeniami jak w zdb, koła przednie takie jak w zdb, tylne jedno ma bęben i zębatkę po tej samej stronie, drugie po przeciwnych, ...
Trochę chyba mieszasz z częściami. Zbiorniki bez przetłoczeń lub z, występowały i w OSL i w ZDB. Różnica między tymi zbiornikami polega na małym (dla głowicy żeliwnej) i dużym (dla głowicy aluminiowej) podcięciu od dołu na głowicę. W ZDB takie podcięcia nie występowały gdyż głowica jest niższa (brak klawiatury) i nie ma kolizji ze zbiornikiem. Przody lekkie i ciężkie (czy też wąskie i szerokie jak je nazywasz) także występowały w obu modelach czyli OS/OSL i ZDB. Koła przednie były także takie same tu i tu chyba, że nie było napędu licznika bo w ZDB był on elementem dodatkowym. Różne natomiast były koła tylne ze względu na usytuowanie łańcucha i przełożenia. Różne są także błotniki tylne właśnie z powodu podcięcia na łańcuch. W ZDB łańcuch jest po prawej stronie patrząc z miejsca kierowcy a w OS/OSL po lewej. Także ty masz płytkie błotniki do OSL a głęboki do ZDB. Jest jeszcze wiele smaczków ale o tym potem.
Zauważyłem też na zdjęciach, że masz kilka elementów zmieniacza biegów do dużych modeli OSL oraz pokrywę do dużej skrzyni biegów. Niestety nie widzę osłon łańcucha. Trochę trzeba za nimi pochodzić albo słono zapłacić. Niezbyt dobrze widać ale w zielonej ramie masz dziwnie mocno odsadzony lewy element mocowania silnika. Nie był przerabiany? Oczywiście musisz tą ramę uzupełnić o tylne blachy i dolne elementy.
Quick, 125 ZDB, 201 OS, 201 ZDB, 251 OSL, 351 OT, 351 OSL, ...
-
auto klinika
witam po przerwie,długie wieczory więc trzeba się brać do roboty,jak pisałem z tej gromadki fajnego złomu składam dwa fajne motorki
blachy po piasku,zagruntowane,pasuję nadwozia a tu zonk
zaczne od przodu"dosłownie" ; 201,lekki(wąski) przód,szpilki fi10,płytkie błotniki,górny wahacz(odległość mierzona między środkami osi)80mm,dolny 90mm, na razie spasowany bez sprężyny, błotnik ociera o korpus silnika
,teraz tak,czy górny powinien być krótszy czy dolny dłuższy?????????
w kolejnym,czyli 251 ;ciężki(szeroki) trapez,fi12 szpilki,głębokie błotniki,górny wahacz 88mm,dolny 100mm i jest OK
w następnym już złożonym na gotowo 201ZDB,37r,vin 1046770,górny 80 mm,dolny 90mm i też oczywiście OK
dorobić dolny nie problem,blacha 7mm,pilnik,gwintownik 10x1 i po krzyku
ktoś to ogarnia?? i jeszcze jedno,jaka jest różnica w wysokości sprężyn zawieszenia w lekkim i ciężkim przodku ?
postaram się w niedługim czasie dołączyć parę fotek z postępu prac i zająć się tyłami,tam też mam sporo pytań.michał.
w kolejnym,czyli 251 ;ciężki(szeroki) trapez,fi12 szpilki,głębokie błotniki,górny wahacz 88mm,dolny 100mm i jest OK
w następnym już złożonym na gotowo 201ZDB,37r,vin 1046770,górny 80 mm,dolny 90mm i też oczywiście OK
dorobić dolny nie problem,blacha 7mm,pilnik,gwintownik 10x1 i po krzyku
ktoś to ogarnia?? i jeszcze jedno,jaka jest różnica w wysokości sprężyn zawieszenia w lekkim i ciężkim przodku ?
postaram się w niedługim czasie dołączyć parę fotek z postępu prac i zająć się tyłami,tam też mam sporo pytań.michał.
do nsu zd 201 pony z 1934 cos masz?
- mieteknsu1
Są różne długości górnego wahaczykaauto klinika pisze: pn 12 gru, 2011 6:21 pm witam po przerwie,długie wieczory więc trzeba się brać do roboty,jak pisałem z tej gromadki fajnego złomu składam dwa fajne motorkiblachy po piasku,zagruntowane,pasuję nadwozia a tu zonk
zaczne od przodu"dosłownie" ; 201,lekki(wąski) przód,szpilki fi10,płytkie błotniki,górny wahacz(odległość mierzona między środkami osi)80mm,dolny 90mm, na razie spasowany bez sprężyny, błotnik ociera o korpus silnika
,teraz tak,czy górny powinien być krótszy czy dolny dłuższy?????????
mieteknsu1