Nsu 500 ss Bullus rozrząd
Nsu 500 ss Bullus rozrząd
Hej !
zdobyłem kilka ciekawych fotek dotyczących budowy rozrządu Nsu 500 ss zwanym Bullusem , może warto by założyć album dotyczący konstrukcji Bullusa ?
zdobyłem kilka ciekawych fotek dotyczących budowy rozrządu Nsu 500 ss zwanym Bullusem , może warto by założyć album dotyczący konstrukcji Bullusa ?
Re: Nsu 500 ss Bullus rozrząd
zdjęcia są w albumie : http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/nowe/Nsu+500+ss/
Cześć, to jest ten model sprzedażny, czyli SS 500 o mocy 20 KM, bo 'Bullus NSU' - to były nazywane motocykle wyścigowe, czyli mające silniki o mocy 28-30 KM, z pojedynczym wydechem i niedostepne w sprzedaży. Ale i tak fajny silnik szkoda, że taki uderzony-zżarty u dołu przy pompie oleju - nie wiadomo czy da się ją wyjąć z bloku bez następnych strat, pęknięć, itp.?
To takie właśnie silniki miały najwęższe kąty otwarcia zaworów i stopień sprężania taki sam jak późniejsze 501 S i OS - dlatego miały taką samą moc 20 KM, no ale dały początek całej serii S-OS-OSL w latach 30-stych, były protoplastami.
To takie właśnie silniki miały najwęższe kąty otwarcia zaworów i stopień sprężania taki sam jak późniejsze 501 S i OS - dlatego miały taką samą moc 20 KM, no ale dały początek całej serii S-OS-OSL w latach 30-stych, były protoplastami.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
To trochę się 'podepnę pod temat' - nie mogę znaleźć żadnych zdjęć albo precyzyjnych rysunków, przekrojów pompy oleju do NSU SS 500-600, najlepiej z wymiarami zębatek. Może ktoś bardziej biegły by dał radę ? Bardzo ciężko w ogóle znaleźć jakiekolwiek części do tych motocykli na zdjęciach...Zdjęcia całych motocykli są, ale też prawie każdy wygląda inaczej - kilka ma zamontowane cylindry i czasem głowice od zwykłych 'S - OS-OSL', bo ktoś koniecznie chciał skompletować i jeździć.
Przydałby się przekrój przez napęd pompy oleju, samej pompy także i usytuowania w niej zębatek, bo to co jest w instrukcji - to się nie nadaje do niczego, szczególnie jak jest to odbitka - odbitki, kopii.
Przydałby się przekrój przez napęd pompy oleju, samej pompy także i usytuowania w niej zębatek, bo to co jest w instrukcji - to się nie nadaje do niczego, szczególnie jak jest to odbitka - odbitki, kopii.
No i trafiłem lepsze zdjęcia rozrządu SS 350-500-600, ale i tak same dźwigienki i wałek rozrządu, bez pompy oleju. Co ciekawe, to widać - że krzywka zaworu ssącego jest dość wąska, w każdym razie węższa od krzywki wydechowej ? Czyli prawopodobnie jest to też wałek rozrządu seryjnej, sprzedażnej wersji NSU SS i chromowane dźwigienki zaworowe też by na to mogły wskazywać.
Na zdjęciach tego całego silnika widać, że ktoś go chyba porzucił po uszkodzeniu gniazda pompy olejowej. Pewnie odstawił motocykl 'na później' i dopadła go wojna lub inna przyczyna - że nigdy go nie naprawił. Gniazdo pompy i śruba-zaślepka pompy wystają poza płozę ochronną, która osłania karter silnika od spodu i łączy ramę. Wszystko wskazuje, że ktoś uderzył w wysoki krawężnik w mieście lub w duży kamień - ominął przeszkodę przednim kołem, ale zahaczył o obsadę pompy oleju i uszkodził silnik...
Dość niefortunne uszkodzenie, bo zmuszające do kosztownej naprawy silnika lub wymiany bloku nawet, co w warunkach Wielkiego Krysysu i utraty pracy lub później - Wojny mogło uniemożliwić właścicielowi uzytkowanie motocykla.
Receptą na uniknięcie takich poważnych uszkodzeń - mogłaby być blaszana płoza dodatkowa, jak w 601 'WH' - która by wystawała poza fabryczne wzmocnienie ramy i chroniła obsadę-odlew pompy przed uderzeniami o przeszkody terenowe. Innego wyjścia nie widzę.
Na zdjęciach tego całego silnika widać, że ktoś go chyba porzucił po uszkodzeniu gniazda pompy olejowej. Pewnie odstawił motocykl 'na później' i dopadła go wojna lub inna przyczyna - że nigdy go nie naprawił. Gniazdo pompy i śruba-zaślepka pompy wystają poza płozę ochronną, która osłania karter silnika od spodu i łączy ramę. Wszystko wskazuje, że ktoś uderzył w wysoki krawężnik w mieście lub w duży kamień - ominął przeszkodę przednim kołem, ale zahaczył o obsadę pompy oleju i uszkodził silnik...
Dość niefortunne uszkodzenie, bo zmuszające do kosztownej naprawy silnika lub wymiany bloku nawet, co w warunkach Wielkiego Krysysu i utraty pracy lub później - Wojny mogło uniemożliwić właścicielowi uzytkowanie motocykla.
Receptą na uniknięcie takich poważnych uszkodzeń - mogłaby być blaszana płoza dodatkowa, jak w 601 'WH' - która by wystawała poza fabryczne wzmocnienie ramy i chroniła obsadę-odlew pompy przed uderzeniami o przeszkody terenowe. Innego wyjścia nie widzę.
Hej znalazłem fotkę przekroju klawiatury ,wygląda że ktoś robił pracę doktorską na temat silnika Nsu , szkoda ?
We Wrocławiu, w Technikum Samochodowym cięli dawno temu 'stare silniki motocyklowe' - robili z nich 'przekroje poglądowe' na zakończenie szkoły, tzw.'prace końcowe'. W gablotach szkoły stały pocięte : silniki widlaste NSU, Wanderer z początków XX wieku, silniki boxer BMW, Zundapp, 1-cylindrowe, itp., itd. Komu co wpadło w ręce w latach 50-60-70-tych - to było cięte, wycinane, itp. Nawet żużlowy Fis stał cały w gablocie - z pocietą głowicą, cylindrem i deklem rozrządu...
Na przełomie zaś lat 80/90tych, chyba nawet w 1990-91 budowali bank w samym centrum Wrocławia, na działce-'klepisku', które mijałem dość często, takie podwórko na rogu skrzyżowania, pomiędzy starymi kamienicami - widać było nawet zarys fundamentów po obfitych deszczach w ziemi. Jak ogrodzili i zaczęli kopać koparką - dostali się do piwnic, najpierw trafili na kosze z porcelaną - wszystko się stłukło, a później - 'zaczęrpnęli łyżką' Zundappa KS 600. Urwali mu trapez za pierwszym razem, a za drugim - wykopali resztę motocykla, cały, kompletny-zardzewiały. 2 tygodnie leżał na placu budowy, koła kupił za kilka piw ktoś do wózka, a silnik, skrzynię biegów i dyfer - budowlańcy skuli młotkami, żeby 'zobaczyć - co jest w środku silnika i skrzyni'. Po tej 'operacji-resekcji' wyglądał jak te 'przekroje poglądowe' z Technikum samochodowego, no takich mamy 'zdolnych-ciekawych' ludzi, 'taki klimat'...
Na przełomie zaś lat 80/90tych, chyba nawet w 1990-91 budowali bank w samym centrum Wrocławia, na działce-'klepisku', które mijałem dość często, takie podwórko na rogu skrzyżowania, pomiędzy starymi kamienicami - widać było nawet zarys fundamentów po obfitych deszczach w ziemi. Jak ogrodzili i zaczęli kopać koparką - dostali się do piwnic, najpierw trafili na kosze z porcelaną - wszystko się stłukło, a później - 'zaczęrpnęli łyżką' Zundappa KS 600. Urwali mu trapez za pierwszym razem, a za drugim - wykopali resztę motocykla, cały, kompletny-zardzewiały. 2 tygodnie leżał na placu budowy, koła kupił za kilka piw ktoś do wózka, a silnik, skrzynię biegów i dyfer - budowlańcy skuli młotkami, żeby 'zobaczyć - co jest w środku silnika i skrzyni'. Po tej 'operacji-resekcji' wyglądał jak te 'przekroje poglądowe' z Technikum samochodowego, no takich mamy 'zdolnych-ciekawych' ludzi, 'taki klimat'...
Nie wiem jak była zbudowana poma w SS500 ale pamiętam, że w OSL351 po otwarciu korka oleju z rurki powrotnej olej pulsując ciekł, natomiast w SS500 ( 2 rurowy z pocz lat trzydziestych) olej wracał do zbiornika bez pulsowania przynajmniej 2 razy mocniejszym strumieniem
Pamiętam też te stożkowe, wyłamane zębatki rozrządu, sprzedający dołożył ich z garść i opowiadał, że motocykl trzeba wyłączać odprężnikiem, bo jak wyłączał stacyjką ty silnik się "huśtał" i wyłamywały się zęby przekładni kątowej wałka królewskiego
To tyle z mojej przygody z chopperem na bazie SS500, mam jeszcze film ze zlotu w Rzeszowie z 1991r, jak potrzeba to znajdę i zamieszczę na YT
pzdr Piotrek
Pamiętam też te stożkowe, wyłamane zębatki rozrządu, sprzedający dołożył ich z garść i opowiadał, że motocykl trzeba wyłączać odprężnikiem, bo jak wyłączał stacyjką ty silnik się "huśtał" i wyłamywały się zęby przekładni kątowej wałka królewskiego
To tyle z mojej przygody z chopperem na bazie SS500, mam jeszcze film ze zlotu w Rzeszowie z 1991r, jak potrzeba to znajdę i zamieszczę na YT
pzdr Piotrek
Cześć, coś słyszałem o tym chopperze - podobno miał ciekawy silnik, bo sam blok był z żeliwa i pochromowany, to o tego chodzi może ? Pokaż film z nim - bo rzadko się widuje te motocykle NSU SS, nawet poprzerabiane...
Blok silnika był pochromowany, ale był aluminiowy, ot taka fantazja poprzedniego właściciela i dobry dostęp do galwanizernienesiak pisze: wt 26 gru, 2017 1:23 pm Cześć, coś słyszałem o tym chopperze - podobno miał ciekawy silnik, bo sam blok był z żeliwa i pochromowany, to o tego chodzi może ? Pokaż film z nim - bo rzadko się widuje te motocykle NSU SS, nawet poprzerabiane...
Poszukam tego filmu
https://www.youtube.com/watch?v=6eWj6eZ ... e=youtu.be
Niestety, film bardzo kiepskiej jakości
12,10 i 14,13 mój NSU SS
13.56 mój wcześniejszy OSL 351 obecnie Bogdana z Rzeszowa
Był jeszcze jeden film w którym było zbliżenie na pracujący silnik ale niestety nie mam go i nie wiem kto go kręcił
Wiele osób pamiętam z tego filmu, z kilkoma dalej utrzymuję kontakty
pzdr Piotrek
Niestety, film bardzo kiepskiej jakości
12,10 i 14,13 mój NSU SS
Był jeszcze jeden film w którym było zbliżenie na pracujący silnik ale niestety nie mam go i nie wiem kto go kręcił
Wiele osób pamiętam z tego filmu, z kilkoma dalej utrzymuję kontakty
pzdr Piotrek
No jak widać, to jeździł, 'palił kapcia' nawet i miał oryginalną ramę-przerobioną, podniesioną główkę i oryginalny zbiornik oleju. Chyba widziałem od niego fragment pociętej już ramy i to niedługo po tym filmie, może z rok i pochodził ten fragment ramy właśnie z Lublina...
W sumie - to można go było uratować pomimo takiego 'stanu ramy' wtedy jak jeździł jeszcze, bo zbiornik paliwa od niego - to też się gdzieś 'pałętał' latami po ludziach, ten oryginalny - z dodatkowym otworem na manometr oleju. No ale teraz - to 'musztarda po obiedzie'.
W sumie - to można go było uratować pomimo takiego 'stanu ramy' wtedy jak jeździł jeszcze, bo zbiornik paliwa od niego - to też się gdzieś 'pałętał' latami po ludziach, ten oryginalny - z dodatkowym otworem na manometr oleju. No ale teraz - to 'musztarda po obiedzie'.
Ale jaja! Slalom na obecnym głównym deptaku - ulicy 3-go Maja w ciasnym szpalerze gapiów, wywrotka dwa metry przed radiowozem. Niestety spóźniłem się mocno na ten zlot i przybyłem (niestety autobusem), gdy nad zalewem rozjeżdżali się już ostatni uczestnicy ... w tym Piotrek na "enesie" (nie pamiętam na którym, ale na pewno z długim przodem i mocno podniesionym silnikiem). W tym samym 1991 roku byłem moim 351 OSL na moim pierwszym zlocie w Radawie. Niedługo później rozpocząłem regularne zlotowanie, więc znam sporo z pokazanych osób i motocykli ... Fajnie bylo sobie to wszystko przypomnieć. Mam tylko fotki, mało kto miał wówczas dostęp do kamery.piotreks pisze: ndz 31 gru, 2017 12:07 am Niestety, film bardzo kiepskiej jakości
12,10 i 14,13 mój NSU SS
A wspomnianego SS-a nigdy już nie widziałem. Za to tego 351 OSL - już po odnowieniu do stanu oryginalnego - można oglądać w naszej galerii.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
SS-a w tym roku lub rok później kupił chyba Piotr Rogiński w Warszawy, moto wisiało w ogłoszeniu dosyć długo jako NSU SS 500, nie było żadnego zainteresowania. Moto sprzedałem chyba za 1200 DM, dołożyłem z 300-400 DM i kupiłem Hondę CB750z 1982 r
Takie były czasy, było wtedy wielkie parcie na Japonię 
Szkoda, że nie widziałem tego ogłoszenia, bo we Wrocławiu ceny były inne - tutaj ss 500 sprzedał się za 21.000 DM w tym samym czasie, co było 'astronomiczną sumą' - bo równowartością 4 willi 'gierkowskich' w dobrej dzielnicy wówczas. Z tym, że to był najsilniejszy, 36 KM z 1935-36r. i był w 90% oryginalny. To był 1-wydechowy 'rennwerksmaschine', agrafkowiec, który na 'jedynce - wykręcał 120 km/h', no ale wtedy to też było tu stać na niego tylko bogatego kolekcjonera...
21 tyś DM to kupa kasy, nawet jak za Rennmachine w PL i na pocz lat 90-tych. Pamiętam na Veteramie w 1997 był do sprzedania Brough Superior SS80 (dolny), cały, gość cenił 20 tyś DM, (mam jeszcze gdzieś fotki) i tak sobie myślałem, że sprzedam mojego HD Shovel , dołożę z 5 tyś DM i będzie mój, no ale na myśleniu się tylko skończyło 
Ceny willi też były inne. Na mojej parafii stoi piękny dom z wielkim ogrodem i znajomy zawsze jak tedy jeździ opowiada, że w latach 80-tych miał 5 tyś $ i miał do wyboru ten właśnie dom i nowego Poloneza, kupił nowego Poloneza 
Tutaj też było podobnie, te 'gierkowskie wille - kwadratowe klocki' kosztowały na przełomie lat 80/ 90-tych właśnie 3,500 - do 5.000 DM, a niektórzy - jadąc wtedy do Niemiec na 'M72-BMW' sprzedawali za tyle te 'podróbki BMW' - od 3 - do 5 tysięcy DM i to była już kupa forsy. Tego SS 500 Rennmaschine gość miał od lat 50-tych, ale od lat 70-tych już nim nie jeździł. Jak zobaczył katalog 'Motorrada oldtimer' z 1988-89r. wtedy - to stwierdził, że chce dostać te 22.000 DM na jakie był wyceniony SS 500 o mocy 30 KM, a ten Jego miał 36 KM i prawie tyle dostał...
Mnie się to wtedy nie mieściło 'w czaszce', bo kupiłem 601 OSL z papierami - za 400 DM...
Mnie się to wtedy nie mieściło 'w czaszce', bo kupiłem 601 OSL z papierami - za 400 DM...
Cześć i tu kolejna spora ciekawostka w temacie NSU SS - tabelka z luzami zaworowymi pierwszych modeli SS 500 i SS 600 i sami zobaczcie - co mnie zaskoczyło całkowicie, to te 0,4mm dla ssącego i 0,6mm - dla wydechowego ? Przy braku lasek popychaczy w rozrządzie OHC i żeliwnej głowicy i cylindrze - to nieprawdopodobne wręcz wielkości luzów, a jak widać na dole - to tylko ten sprzedażny model z najwęższymi kątami otwarcia i najsłabszy miał najmniejsze luzy i też calkiem spore, jak na mój 'gust' - bo 0,2 i 0,25mm ?
Poważnie się zastanawiam - czy nie są one podane dla silników rozgrzanych do temperatury pracy ?
Poważnie się zastanawiam - czy nie są one podane dla silników rozgrzanych do temperatury pracy ?
Patrzcie - co ludzie robią nadal, żeby jeździć i to po prostu 'zaiwaniać', pomimo że motocykl ma ramę i przód od 601 OSL II, być może nawet 'WH' - to przy pomocy kombinowanego silnika SS 500 z dorabianym cylindrem, klawiaturą też dość dyskusyjną, sprężynami zaworów chyba od AWO - gość ma całą chatę w pucharach i wieńcach za zwycięstwa na wyścigach, rajdach, itp. Zamieszczam tylko zdjęcia fragmentów motocykla i silnika - można zauważyć też ciekawy gaźnik, wygląda na żużlowego Amala z lat 60-70tych oraz całkowicie dorabiana z blachy aluminiowej kapa sprzęgła. Mam też zdjęcia całego motocykla z wózkiem bocznym typu wyścigowego, szczątkowym - bo chyba głównie w takich wyścigach startuje i nie przejmuje się jak widać zupełnie 'oryginalnością NSU'. Nie wiem tylko - czy można je bezproblemowo zamieścić ? Bo motocykl jest właśnie o tyle ciekawy, że jest 'krzyżówką 601 OSL / SS 500 - 600' z dorabianymi zbiornikami, błotnikami, kapą sprzęgła, wóżkiem bocznym, itp. i zdobywa laury w wyścigach...
- Załączniki