Śruba górna skrzyni duże OSL - do ręcznej zmiany
Śruba górna skrzyni duże OSL - do ręcznej zmiany
Kupię śrubę górną naciągu skrzyni biegów do "dużych OSL" tzn. 351/501 - krótka wersja śruby do ręcznej zmiany biegów.
Ewentualnie wymienię na inny element potrzebny chętnemu do wymiany.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Śruba górna skrzyni duże OSL - do ręcznej zmiany
Nie ma nikt na zbyciu? Wstrzymuje się z dorabianiem na razie.
Na pewno nikt nie ma? Mogę zamienić na coś innego.
Mam dorobioną do automatu nożnego.
Do automatu nożnego mam oryginalną. Ale nie chcę skracać bo szkoda. Jak miałbyś tę kopię do sprzedania to na PW pogadajmy.
A ostatecznie mogę zlecić na miejscu do dorobienia (opcja "B"), ale nie mam wzoru tej krótkiej śruby do ręcznej zmiany. Da się oczywiście wydedukować mniej więcej jak się różni od tej długiej, ale gdyby ktoś zmierzył te dwa wymiary przynajmniej to była by pomoc (długość części roboczej z gwintem i samego gwintu). No i jaka jest grubość i średnica tej specjalnej ściętej podkładki do krótkiej śruby. Jak już dorabiać to idealnie w każdym szczególe!
Cześć, najłatwiej by chyba było dorobić te śrubę ze stalowego nita odpowiedniej grubości i długości - ostatnio np. znalazłem 2 bardzo duże nity, ale raczej są za krótkie do zastosowania jako ta śruba..
Niewykluczone jednak - że istnieją 'w przyrodzie' nity stalowe o bardzo podobnej długości i średnicy, które można 'zaledwie przyciąć i nagwintowac' pod nakrętkę ściskająca skrzynie - do uchwytu przy ramie.
Bo np. toczenie, wiercenie i gwintowanie ze 'starej oski' od Junaka czy AWO - może być uciążliwe ze względu na twardość tych elementów starych motocykli...
Nawiasem mówiąc : 'nigdy' nie widziałem takiej śruby z bliska przez ponad 45 lat [ takze w Niemczech na 'moto - bazarach' ], bo nawet przy NSU 501 S w 1979 / 80r. był już zamontowany automat nożny.
Większość posiadaczy wersji S - OS chciała je eksploatować juz 'nowoczesnie / z nożna zmiana biegow' w latach 50/70-tych, przez co wyrzucali elementy wyposażenia z początku produkcji tych najstarszych modeli - niestety...

Niewykluczone jednak - że istnieją 'w przyrodzie' nity stalowe o bardzo podobnej długości i średnicy, które można 'zaledwie przyciąć i nagwintowac' pod nakrętkę ściskająca skrzynie - do uchwytu przy ramie.
Bo np. toczenie, wiercenie i gwintowanie ze 'starej oski' od Junaka czy AWO - może być uciążliwe ze względu na twardość tych elementów starych motocykli...
Nawiasem mówiąc : 'nigdy' nie widziałem takiej śruby z bliska przez ponad 45 lat [ takze w Niemczech na 'moto - bazarach' ], bo nawet przy NSU 501 S w 1979 / 80r. był już zamontowany automat nożny.
Większość posiadaczy wersji S - OS chciała je eksploatować juz 'nowoczesnie / z nożna zmiana biegow' w latach 50/70-tych, przez co wyrzucali elementy wyposażenia z początku produkcji tych najstarszych modeli - niestety...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...