Pomiar dyszy

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Pomiar dyszy

Post autor: Spiker »

pawelcen pisze: śr 23 wrz, 2020 9:41 am Czy dysza 125 ma mieć według tabeli średnicę mniejszą od 120? :o
Oczywiście, że nie. Pomyliłem jedną cyferkę - już poprawione, poprawka zaznaczona kolorem 8-).

Sugerujesz, że należy bardziej polegać na wyniku pomiaru średnicy niż na wyniku pomiaru przepływu? W sumie to większość obecnych producentów operuje już średnicami w oznaczeniach - musiały być ku temu jakieś przyczyny, może właśnie łatwość i szybkość warsztatowej identyfikacji. Stara szkoła kazała jednak mierzyć przepływ, zakładając, że w powojennym dziadostwie (praktycznie niemożliwy lub kosztowny zakup nowej dyszy, niska kultura techniczna, niedostępność przymiarów kontrolnych) trzeba sprawdzać parametry po poprzednikach i niewiadomej przeszłości używanych części, jak również zawsze łatwiej o kawałek rurki, zegarek z sekundnikiem i wodę.

Przypomnę jeszcze o wyczytanej gdzieś kiedyś informacji o nieco innym pomiarze przepływu dyszy w ZSRR i w pozostałej części świata. Idealna zgodność przepływu w dyszy Iż mogła by świadczyć o tym, że najwyraźniej odtworzyłem dosyć dokładnie sowiecki układ pomiarowy. Spróbuję jeszcze zmierzyć dysze Amal na słupie wody 60 cm, tak jak ktoś wspomniał powyżej w tym wątku - może tutaj jest cała tajemnica?

Dla zainteresowanych tematem: Wspominana w tym wątku tabelka jest już wklejona w tym wątku przez Enesiaka, ale jest także w artykule z naszej strony: http://www.nsu-riders.pl/index.php/tech ... abytkowych
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Według mnie porównanie dysz tego samego producenta i typu (często dysze wolnych obrotów i główne mają inną konstrukcję) najlepiej zrobić mierząc średnice otworów.
Przy dyszach od "Sasa do Lasa" można je porównać tylko metodą pomiaru przepływu, taką jaką zastosowałeś.
Ja idę na łatwiznę i mierzę otwory. :)
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, podobno duze znaczenie [ nie wiem - jakie, ile ? ] - maja tez 'stozkowe wejscia', ich ksztalt i glebokosc - do samej dyszy, z kierunku przeplywu paliwa przez nia ?
Pewnie tak, jak w gardzieli gaznika - 'stozek wejsciowy' od strony filtra powietrza musi byc 'akuratny' - czyli ani zbyt 'stromy', ani zbyt 'spiczasty' - musieli to badac w fabrykach, zapewne strumieniem powietrza z jakiejs 'rury - panie majster', jak w starym skeczu kabaretowym...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Instrukcja serwisowa Junaka jest jednoznaczna: "Przepustowość dysz (rys. S-84) określona jest ilością przepływającą przez dyszę wody, pod ciśnieniem 1 m słupa wody, w temperaturze 20°C w przeciągu 1 minuty." (http://junakriders.pl/BIBLO/SERV10/ins14.htm) Gdyby takie konkrety, jak podane wszystkie kluczowe nominalne wymiary i dopuszczalne odchyłki były znane też dla przedwojennego Amala ... :?
Czy nasi konstruktorzy wzorowali się na standardach brytyjskich, czy może już na sowieckich? Pewnie sercem byli za rozwiązaniami angielskimi, ale moje pomiary różnych dysz z różnych stron "żelaznej kurtyny" mogą wskazywać, że jednak raczej na tych drugich. Ale pewności jeszcze nie mam. To może wyjaśniać, dlaczego T. Sałek w swoich opracowaniach wskazywał właśnie na "1m słupa wody" ... bo może pisząc dla polskiego odbiorcy odnosił się do najpopularniejszych dostępnych w bloku wschodnim motocykli, które najczęściej naprawiał czy tuningował?

Anglicy powołują się dla dysz Amal na standard pomiarowy B.E.S.A. (British Engineering Standards Association), a od 1931-go BSI (British Standards Institution). Gdyby tak znać numer normy na pomiar przepływu dysz i do niej dotrzeć ... Ale to pewnie robota dla doświadczonych archiwistów :? Dla kogoś z Polski to pewnie droga nie do przebycia. Mam tylko nikłą nadzieję, że jest jakaś wzmianka o przedwojennej procedurze pomiarowej w którymś z anglojęzycznych motocyklowych wydawnictw. Jakby komuś z was coś wpadło w ręce to będę wdzięczny za info.

Na razie internet mówi tylko: "The Amal Type 276 was a prewar design with a separate float chamber. The main jet screws
into the bottom of the needle jet. It is calibrated to indicate the number of cubic centimetres
of petrol that will flow through the orifice under given conditions in one minute
. A jet
stamped with the number 140 will pass 140 cc, and it follows that the smaller the number
the smaller the jet and vice versa.". Czyli znowu benzyna ("petrol") a nie woda! Tylko jakie są te "określone warunki" ("given conditions")?
http://commons.princeton.edu/wp-content ... tricks.pdf
Ale to tylko późniejsze hobbystyczne opracowania. Najlepiej byłoby dotrzeć do pierwotnego i wiarygodnego źródła informacji.
Awatar użytkownika
Spiker

Cierpliwość popłaca :!:. Zapytałem jednego Anglika i przysłał skan oryginalnego wydawnictwa Amala z 1951-go roku opisującego dokładnie urządzenia pomiarowe i kalibracyjne do dysz! Dzięki John! Teraz tylko rozczytać, skopiować urządzenie w jak najbardziej uproszczonej formie i mierzyć. Niestety trzeba się babrać w benzynie.

Ogólne teoretyczne założenia. Tak jak przypuszczałem na podstawie moich poprzednich wyników, słup cieczy w badaniu amalowskim jest o wiele niższy niż 1 m i wynosi ... tylko 0,5 m (do początku otworu dyszy). Temperatura badawcza cieczy to tylko 15 stopni C (to nawet dobrze, bo nadchodząca jesień będzie sprzyjała pomiarom ;)). Ciecz badawcza to benzyna o gęstości .710 (czyżby 0,71 g/cm3 = 710 kg/m3 :?:, chyba tak, bo dzisiejsza benzyna 95 z Orlenu ma 720-775 kg/m3 w temp. 15 st.C).
Prawidłowa dysza, zapewniające regularny przepływ, ma mieć równy, gładki otwór o długości kanału nie krótszej niż 3 średnice i nie dłuższej niż 5 średnic (standardowo 4 średnice).
Główne założenie laboratoryjnego pomiaru przepływu - dla dysz wzorcowych Amal.
Główne założenie laboratoryjnego pomiaru przepływu - dla dysz wzorcowych Amal.
Ale diabeł tkwi w szczegółach. Po pierwsze laboratoryjne metody (każdy pomiar trwał kilka minut) nie były dobre dla produkcji przemysłowej, więc skonstruowano specjalne maszyny kalibracyjne (Jet Calibrating Machine), gdzie odczyt kalibracji trwał juz tylko 3-4 sekundy. Po drugie Amal zastrzegał, że powtórzenie wyniku uzyskanego w fabryce jest możliwe tylko przy zastosowaniu identycznej skali i zaaprobowanej konstrukcji głowicy pomiarowej (adaptera, w który wkręca się dysze w odpowiednim kierunku). Poza tym aparatura do szybkiej kontroli przepływu działa na nieco innej zasadzie niż ta laboratoryjna, bo pokazuje ilość paliwa, która wypłynęła ze szklanej rurki powyżej dyszy, a nie ilość paliwa, która przy zachowaniu stałego słupa cieczy została faktycznie "złapana" poniżej dyszy. Tak więc skala na przyrządzie tylko odwzorowuje proporcjonalnie osiągnięte wcześniej w wielu testach laboratoryjnych wyniki. Przyrząd ten tak naprawdę porównuje wynik mierzonej dyszy z dyszą wzorcową.

My w naszych garażach możemy więc raczej używać metody laboratoryjnej, ale ze względu na brak atestowanego oprzyrządowania uzyskane wyniki traktować jako estymowane, chociaż i to jest jakaś wartość dodana (będziemy mogli na przykład zgrubnie ocenić jaki przepływ mają dostępne obecnie dysze innych producentów, porównać wyniki NOS dysz Amala z innymi dyszami, itp.).

Zakładam, że Amal-Fisher nie zmienił metodologii pomiaru, bo przecież ta angielska norma bazowała na jednostkach w układzie SI, więc nie było ku temu powodu.

Zainteresowani mogą pobrać wspomniany plik z działu Download (widoczny po zalogowaniu na stronie głównej). Ciekawy jestem waszych komentarzy.
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Post autor: enesiak »

Czesc, tu jeszcze o pomiarach dysz 'wg PN' - stan na rok 1962 [ nowszy 'Poradnik Motocyklisty' ] :
Załączniki
pomiar dysz gaznikow wg 'Poradnika Motocyklisty' z 1962 r.
pomiar dysz gaznikow wg 'Poradnika Motocyklisty' z 1962 r.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

W końcu znalazłem chwilę czasu, by zmierzyć dysze słupem benzyny 50 cm, tak jak podaje standard Amala. W końcu są wyniki zgodne z oznaczeniami:
- sygnowana dysza Amal 120 fi 0,95+, wynik 120 cm3/min
- sygnowana dysza Amal 125 fi 1,00+, wynik ok. 127 cm3/min
- dysza Pannonia 095 fi 0,90+, wynik 100 cm3/min

Ale sygnowana dysza Amal 115 fi 0,90, która na metrze słupa wody miała 115, teraz pokazała tylko 100 cm3/min. To jednak traktuję jako wyjątek potwierdzający regułę. Dysza wyjęta z gaźnika mosiężnego 6/001, w odróżnieniu od pozostałych dysz wyjętych z gaźników ze znalu. Czy to może mieć znaczenie?

I jeszcze nowa dysza Bing 105 fi 0,95+ wynik ok. 117 cm3/min. Ale tu nie ma niespodzianki, bo wiadomo, że Bing ma inną metodę pomiarową.

Uważam więc, że zagadka dotyczącą sposobu weryfikacji dysz Amal została w końcu rozwiązana! 🍺
Dreptak

Post autor: Dreptak »

Siema. Możesz wskazać źródło opisanego sposobu pomiaru (50cm, benzyna)?
Też mnie nurtowała kwestia wydajności dysz ale pomiary robiłem wg PN (metr, woda).
I wychodziło tak,
Amal (współczesny z UK)
120 - 170 ccm/min
140 - 200 ccm
150 - 215-220

Junak i SHL (oryginały i niektóre podróbki),
140 - 140 ccm
170 - 170 ccm
Awatar użytkownika
Spiker

Dreptak pisze: sob 20 lis, 2021 8:01 am Siema. Możesz wskazać źródło opisanego sposobu pomiaru (50cm, benzyna)?
Zaloguj się na głównej stronie. Wówczas menu użytkownika po lewej stronie będzie widoczny link do działu "Download". Tam, znajdziesz grupę dokumentów "Katalogi i wydawnictwa dotyczące gaźników" ... a w nim szukany dokument "Amal - Flowmeters and Jet Calibrating Machines". Kliknij i pobierz.
Dreptak

Post autor: Dreptak »

Dzięki za info. Akurat w sobotę był ładny dzień i mnie naszło na eksperymenty. Zmieniłem dyszę z 120 na 140, jeździ całkiem żwawo ale na moim tradycyjnym odcinku pomiarowym udało się dojść tylko do 105kmh. Co prawda dosyć wiało. Zakładam, ze jeszcze będzie pogoda żeby sprawdzić.
ODPOWIEDZ