Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
pawelcen

Re: Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher

Post autor: pawelcen »

Cześć.
Wracam do tematu kupionego przed 17 laty gaźnika AMAL 275/145R.
Ponieważ leżakował i czekał na swój czas, dopiero ostatnio rozebrałem go i nagle zauważyłem coś, co nie pasowało mi do mojego wyobrażenia o gaźnikach! Blok dysz jest zbyt mały! Nie ma średnicy gardzieli 7/8" (22,2mm), tylko 25/32" (19,8mm). Kupiłem w październiku 2013 sam gaźnik bez komory pływakowej za 110Ł netto w znanej angielskiej firmie Hotchcocks Motorcycles. Wysłałem im przed paroma dniami bardziej informację, niż reklamację o moim wielkim zdziwieniu po tym co znalazłem w gaźniku. Odpisali, że ich zdziwienie jest również ogromne, że po tylu latach dostali reklamację. :)
Trudno dostać sam blok dysz 275, a ceny ich są wysokie (nawet powyżej 170 Ł za zapakowany NOS !). I o dziwo trafiłem na kompletny gaźnik 275 za 105Ł z przesyłką. Nauczony doświadczeniem, natychmiast rozbiorę go po przysłaniu w celu weryfikacji. Czekam.
Ponieważ trochę szukałem tej wersji 275 z wydłużonym króćcem ssącym, zauważyłem, że wszystkie znalezione w sieci były odlewane w BIRMALu. Widać z tego, że Amal zlecał takie nietypowe odlewy w zewnętrznej firmie. Doskonały stan odlewów świadczy też o tym, że były produkowane z porządnego stopu. W końcu odlewali bloki silników RR Merlin.
Pozdrawiam
Paweł
Załączniki
Kupiony ostatnio AMAL 275AD/1A
Kupiony ostatnio AMAL 275AD/1A
AMAL z niewłaściwym blokiem dysz!!!
AMAL z niewłaściwym blokiem dysz!!!
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Adam M.

Post autor: Adam M. »

Bardzo ciekawy watek, ktory z duzym zapalem przeczytalem od dechy do dechy. Nie interesowalem sie wcale Amalem pre Monoblock ale wasze znaleziska dotyczace czesci, umieszczenia otworow powietrznych i dysz paliwowych ich rozmiary i cala konstrukcja gaznikow jest swietnym uzupelnieniem tego czego sam musialem nauczyc sie o gaznikach Amal Concentric MK1 i MK2. Zreszta konstrukcje Monoblock tez musialem poznac bo kolega na takim jezdzi i budowal go z nowych czesci z moja pomoca. Mam tylko jak zwykle swoje 5 centow do tego co napisaliscie:

- tak jak Spiker slusznie zauwazyl korpus gaznika i przepustnica powinny byc wykonane z roznych materialow, lub chciaz pokryte jakas powloka by zapobiec "zaciaganiu materialu" i szybkiemu zuyciu widocznemu np w Pegazach. Najwyrazniej przed wojna Amal do tego sie stosowal, po wojnie najwazniejsza byla obnizka kosztow i przepustnice robiono z tego samego materialu co korpusy, co zdecydowanie skaracalo zywotnosc gaznikow,
- nie ma potrzeby rozwiercania korpusu dolotowego glowicy jesli przekroj gaznika jest wiekszy o milimetr czy 2 na strone, wprost przeciwnie taki zabek wplywa pozytywnie na zawirowanie zassanej mieszanki i daje ociupine lepsze osiagi. Sprawdzone przez oddzial badawczo rozwojowy BSA w latach 50 tych i opisane przez czlowieka ktory pracowal nad dopowadzeniem silnika BSA Goldstar do tego poziomu jaki osiagnal w modelu DBD - pana Rolanda Pike, ktory opisal to pozniej w swoich wspomnieniach ktore szczesliwie mam na kompie, :)
- nie wiem czy zdajecie sobie sprawe jak czestym powodem zle dzialajacych gaznikow Amal jest zuzycie dyszy rozpylacza ( needle jet ) pracujaca w niej iglica? To drugi podstawowy problem tych gaznikow, po szybkim zuzywaniu sie przepustnicy. W zwiazku z tym warto by zrobic jakis przyrzad mierniczy do badania rozmiaru tych dysz by sprawdzic czy czesc waszych klopotow gaznikowych nie jest nimi spowodowana. Mysle z mam gdzies rozmiary tych dysz w mm, tylko nie wiem w tej chwili gdzie, ale postaram sie wykopac.
-
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

To, że masz blok dysz na mniejszą średnicę gardzieli to mnie nie dziwi (spotykam co jakiś czas takie "składaki" na rynku części), ale nie wiem dlaczego w zestawie na zdjęciu brakuje osiowości gardzieli. W niemieckich Amalach jak ktoś założył np. blok fi 23,8 do korpusu fi 25,4 to gardziel wciąż była w osi i jak już kiedyś pokazywałem, można wówczas rozlutować blok i rozwiercić go do odpowiedniego wymiaru (jako alternatywa do zakupu odpowiedniego bloku). Moim zdaniem w angielskich Amalach powinno być tak samo!

Nie jest to raczej przypadek założenia bloku z mniejszego gaźnika (np. typu "4" do "5" czy "5" do "6"), bo średnice osadzenia bloków w każdej rodzinie gaźników są zupełnie inne.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Z katalogu wynika, że ten blok dysz "25" był montowany w gaźnikach 274.
Gdyby był centralnie, poszedłbym Twoją drogą i rozwiercił na właściwy rozmiar. Tu się nie da, bo nic by nie zostało z górnej ścianki.
Nie ma znaczenia, jaki jest to miszmasz. Ważna jest nauka, która z tego wynika. Jak to mówią Niemcy: Treu ist gut, Kontrolle besser. :D
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Też zastanawiałem się nad brakiem osiowości. Ale przyjechał kolejny gaźnik 275 z korpusem robionym przez Amala, nie Birmala. Pierwsze co to zajrzałem do środka jak wygląda blok dysz. Pomimo, że właściwy "33" to zdumiało mnie, że w górnej części też nie dochodził do krawędzi korpusu. po wypchnięciu okazało się, że ktoś przy wybijaniu zdeformował go i zamiast pięknego koła był owal 22x 21mm. I w najcieńszym miejscu na bokach był wygięty na zewnątrz i bardzo ciasno wychodził z korpusu. Ja wybijam blok młotkiem poprzez drewniany trzpień wpuszczony przez otwór przepustnicy ssania i oparty o dolną część bloku.
Udało mi się wyprostować zjajone banjo bloku dysz, ale dalej nie pasuje on idealnie do kształtu korpusu. Jest jakby za nisko o około 0,5 mm w stosunku do gardzieli korpusu. Wychodzi niedokładność obróbki lub duże pola tolerancji. :(
To już muszę dopasować zdejmując 0,5 mm z dołu korpusu. Wiem, że poziom paliwa w komorze też się podniesie, ale przecież jest regulacja wygięciem zapinki iglicy komory pływakowej.
Zobaczcie sami na zdjęciach.
Jeszcze jednym zaskoczeniem był kształt kanału wylotowego z gaźnika też w kształcie owalu, ale pionowego nie poziomego. Silnik ma otwór kołowy fi 24 mm w kanale ssącym. Gaźnik według katalogu też ma otwór kołowy gardzieli! Znowu błąd odlewniczy? Kie licho?
Paweł
Załączniki
Blok dysz po wyprostowaniu. Niestety nie do końca idealnie. Owal około 0,4 mm pozostał.
Blok dysz po wyprostowaniu. Niestety nie do końca idealnie. Owal około 0,4 mm pozostał.
Widoczny owal bloku dysz, która dodatkowo osadzona jest za nisko.
Widoczny owal bloku dysz, która dodatkowo osadzona jest za nisko.
Ciekawe, że ten gaźnik ma owal końcu gardzieli, a według katalogu powinien mieć koło.
Ciekawe, że ten gaźnik ma owal końcu gardzieli, a według katalogu powinien mieć koło.
Ostatnio zmieniony pn 14 gru, 2020 11:28 pm przez pawelcen, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Owal przy flanszy mocującej spotykałem dosyć często, gdy flansza była wygięta i później dotarła na nowo jej płaszczyzna. Zauważ, że ten owal przechodzi w idealne koło wraz z oddalaniem się od kryzy. Poprawiałem takie ściśnięte gardziele i widziałem, gdzie materiału ubywało.

Natomiast nieosiowość elementów może wynikać z innej konstrukcji tych gaźników od tych, które znamy z NSU czyli przedwojennego/wojennego wykonania niemieckiego. W tych niemieckich gaźnikach "kominek" osłaniający rozpylacz zawsze był jednakowo ustawiony w stosunku do znormalizowanego rozpylacza i poziomu paliwa, to jednak względem gardzieli wystawał mniej lub więcej w zależności od jej średnicy. Jednym z możliwych wytłumaczeń nieosiowości w pokazywanych egzemplarzach może być to, że starano się zachować zawsze tę samą wysokość wystawania kominka w gardzieli, nawet kosztem konieczności stosowania różnej długości rozpylaczy i wysokości nakrętki trzymającej komorę. Być może to mylny trop, ale kto tam Anglików zrozumie ...
Natomiast tak czy siak korpus (komora zmieszania) nie pasuje do bloku, bo przecież żaden konstruktor nie zostawiłby takiego stopnia. Wyglądają te gaźniki na składaki.
pawelcen

Może być tego efektem, ale tu jest aż 1,2 mm!
Drugi korpus ma otwór kołowy ok. 22mm. Aż tyle by się zacisnął?
Chyba jednak dokładność wykonania niemiecka była lepsza od tej z wysp.
P.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Wygląda, że ewolucja oznaczeń angielskich gaźników Amal sprzed "monoblock" była następująca (przykład dla serii 6):
6 (mosiądz, 4 otwory powietrzne) -> 6 (cynkal, 4 otwory powietrzne) -> 76 (cynkal, kanał powietrzny w gardzieli) -> 276 (silumin, "szczelny" układ wolnych obrotów)

Zgadza się?
Awatar użytkownika
Spiker

Jeszcze o specyfice angielskiej linii gaźników Amal "pre-monoblock":
- ssanie stresowane bezpośrednio na gaźniku a nie dźwigienką na kierownicy poprzez cięgno:
https://www.ebay.co.uk/itm/275513564878 https://www.ebay.co.uk/itm/325392506940
- dziwna pokrętka regulacji ogranicznika przepustnicy powietrza:
https://www.ebay.co.uk/itm/325392506956 https://www.ebay.co.uk/itm/325366127940
- brak siatkowego filtra na śrubie komory pływakowej (?):
https://www.ebay.co.uk/itm/325382232084 https://www.ebay.co.uk/itm/325379730096
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Spiker pisze: śr 26 paź, 2022 11:15 am - ssanie stresowane bezpośrednio na gaźniku a nie dźwigienką na kierownicy poprzez cięgno:
https://www.ebay.co.uk/itm/275513564878 https://www.ebay.co.uk/itm/325392506940
To rozwiązanie na pewno stosowane powojnie. Czy było stosowane wcześniej? - Nie wiem.
Spotkałem się z nim powszechnie w motocyklach z lat 50-60, z którymi miałem styczność (Gillet Herstal, Sarolea A400)
A które miały układ zasilania i osprzęt Amalowski made in England.
Spiker pisze: śr 26 paź, 2022 11:15 am - brak siatkowego filtra na śrubie komory pływakowej (?):
https://www.ebay.co.uk/itm/325382232084 https://www.ebay.co.uk/itm/325379730096
Równie dobrze siatka mogła zostać zerwana. Więc tym bym się nie sugerował.
Wielokrotnie widziałem zerwaną siatkę np. w gaźnikach Pegaz, co nie znaczy, że fabrycznie jej tam nie było.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: śr 26 paź, 2022 1:02 pm Równie dobrze siatka mogła zostać zerwana. Więc tym bym się nie sugerował.
Hmmm ... sprawdziłem i jak widzę w niemieckich katalogach Amal-Fischer też nie ma siatki (element calowy 4/043 lub metryczny M4/043).
A przecież w co najmniej jednym niemieckim metrycznym gaźniku Amal-Fischer odnalazłem taką siatkę ... Czyżby to czyjaś wtórna inwencja?
pawelcen

Ad. 1 Takie były i jeszcze inne rozwiązania z dźwignią. Jak znajdę zdjęcie to dołączę. W katalogu z 1940 roku już są te dwa rozwiązania i na cięgno Bowdena.
Ad. 2 Wydaje się, że to mogła być jakaś blokada, żeby złote rączki nie zmieniały nastawów np. w policji, wojsku... Czy to rozwiązanie fabryczne? Nie spotkałem w katalogach Amala.
Ad. 3 Sitka nie ma na rysunkach katalogowych do 1954 roku. Przynajmniej w częściach o nr. 4/043 i 29/077. W moich gaźnikach sitko jest tylko w jednym gaźniku, ale to mógł być gaźnik Junaka, czyli nowszy. Reszta nie ma.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Str. 19 katalogu AMALA ang. na lata 1949-1954 z rysunkami tego sterowania ssaniem.
Załączniki
Amal katalog 1940-1954 str. 19.
Amal katalog 1940-1954 str. 19.
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ