Wracam do tematu kupionego przed 17 laty gaźnika AMAL 275/145R.
Ponieważ leżakował i czekał na swój czas, dopiero ostatnio rozebrałem go i nagle zauważyłem coś, co nie pasowało mi do mojego wyobrażenia o gaźnikach! Blok dysz jest zbyt mały! Nie ma średnicy gardzieli 7/8" (22,2mm), tylko 25/32" (19,8mm). Kupiłem w październiku 2013 sam gaźnik bez komory pływakowej za 110Ł netto w znanej angielskiej firmie Hotchcocks Motorcycles. Wysłałem im przed paroma dniami bardziej informację, niż reklamację o moim wielkim zdziwieniu po tym co znalazłem w gaźniku. Odpisali, że ich zdziwienie jest również ogromne, że po tylu latach dostali reklamację.
Trudno dostać sam blok dysz 275, a ceny ich są wysokie (nawet powyżej 170 Ł za zapakowany NOS !). I o dziwo trafiłem na kompletny gaźnik 275 za 105Ł z przesyłką. Nauczony doświadczeniem, natychmiast rozbiorę go po przysłaniu w celu weryfikacji. Czekam.
Ponieważ trochę szukałem tej wersji 275 z wydłużonym króćcem ssącym, zauważyłem, że wszystkie znalezione w sieci były odlewane w BIRMALu. Widać z tego, że Amal zlecał takie nietypowe odlewy w zewnętrznej firmie. Doskonały stan odlewów świadczy też o tym, że były produkowane z porządnego stopu. W końcu odlewali bloki silników RR Merlin.
Pozdrawiam
Paweł