Witam szanowne grono. W tym wątku chciałbym umieszczać części od mojego Pony 100 i prosić Was o identyfikację. Powoli chciałbym coś już przy nim "dłubać". Przyznam szczerze, że gdy go kupowałem to byłem kompletnie zielony i nie wiedziałem czy części są oryginalne czy jednak poprzedni właściciel zastosował jakąś "podmianę". Na pierwszy rzut idą koła.
Według informacji zawartych w tym artykule były stosowane obręcze o wgłębionym profilu 2 x 19", opony niskociśnieniowe 2,50 x 19". Na wysokość jedna i druga obręcz są takie same i mierząc z "grubsza" miarą wychodzi około 49 cm. 19" to 48,26 cm więc mniej więcej się zgadza - pytanie czy to dobrze mierzę
Różnica jest w szerokości obręczy. Jak widać na zdjęciach - tylna wychodzi około 57mm, przednia 49mm, przy czym 2" to 50,8mm - czy takie były stosowane?
Jeśli chodzi o ilość szprych to w obu kołach jest taka sama i wynosi 36 szt. Ilość zębów na tylnej piaście 34. Średnica przedniego koła Szerokość przedniego koła Średnica tylnego koła Szerokość tylnego koła
Witam, jesli kola byly faktycznie 19 cali - to na zdjeciach widac, ze obrecz tylna jest oryginalna / ma 'karby poprzeczne' - zabezpieczajace no chyba, ze przednia obrecz ktos mogl wymienic na wezsza [ od 'Rysia / Zaka / Komara', itp. ], po jakims 'dzwonie - wpadnieciu w wyrwe', itp. ?
Pozdrawiam.
Jeśli pamiętam to szerokość felgi mierzy się w środku rantu. Średnicę zresztą też.
Ja w angliku mam felgi z przodu i tyłu od dwóch producentów i przy tym samym wymiarze nominalnym, szerokości zewnętrzne są różne. Wynika to z innego zawinięcia rantu.
Według mnie u Ciebie tył to 1,75", a przód 1,5".
Chyba, że źle pamiętam; proszę poprawcie.
enesiak pisze: czw 01 cze, 2023 10:34 am
Witam, jesli kola byly faktycznie 19 cali - to na zdjeciach widac, ze obrecz tylna jest oryginalna / ma 'karby poprzeczne' - zabezpieczajace no chyba, ze przednia obrecz ktos mogl wymienic na wezsza [ od 'Rysia / Zaka / Komara', itp. ], po jakims 'dzwonie - wpadnieciu w wyrwe', itp. ?
Pozdrawiam.
W Rysiach/Żakach/Komarach były stosowane koła 23". Średnica zewnętrzna raczej pasuje do tych 19". Wieczorem lub jutro rano mogę wstawić lepsze zdjęcia.
Rozmiar '23' - to średnica zewnętrzna napompowanej opony na kole ( to dawna 'miara rowerowa' ), co odpowiada wewnetrznej średnicy opony 19 cali / do osadzenia na obręczy '19'...
W latach 50/60-tych często podawali na oponach obie 'miary - rowerowa / zewnetrzna' i 'motocyklowa - wewnetrzna', a to się wzięło jeszcze z lat '-nastych / 20-stych' - jak większość opon było 'fartuchowych - felcowych'...
Stąd - przednia obręcz wygląda na 'Rysia - Zaka' i wczesny 'Komar'
Nie ma zresztą takiej potrzeby, żeby mierzyć 'po aptekarsku / co do mm' średnicy obreczy - tylko trzeba wziąć 'pierwsza - lepsza' oponę 'komarkowa 19", nawet 'lysa / zjechana', ale z dobrymi rantami wewnątrz ( żeby miała całe, niezerwane druty ) i przymierzyć do obu obręczy / założyć na obie...
Na ogół można to zrobić bez 'lyzek' - tylko rękoma, trochę gorzej później zdjąć tak samo oponę, ale przy odrobinie wprawy - jest to także możliwe.
Rozmiar '23' - to średnica zewnętrzna napompowanej opony na kole ( to dawna 'miara rowerowa' ), co odpowiada wewnetrznej średnicy opony 19 cali / do osadzenia na obręczy '19'..
Również pozdrawiam - Pawle, a dla 'ulatwienia zrozumienia dawnych miar rowerowych / motorowerowych opon' - mogę dodać - że np. Znajomy doliczył się '15 - 16 średnic obręczy 26" sprzed wojny, bo wewnętrzna średnica opony / zależała zawsze od grubości jej 'balona / przekroju poprzecznego'...
W związku z tym, np. opony 26 x 2.50 miały mniejsze obręcze niż do 26 x 2.0, a te z kolei - miały mniejszej średnicy obręcze - niż 26 x 1.75 / 1.80 - bo przed wojna podawali na oponach jeszcze jeden wymiar, także bardzo wazny, mianowicie - dokładny co do '1 mm' obwód wewnętrzny obręczy...
To tak - 'gwoli lepszego zrozumienia rozmiarów opon motorowerowych / rowerowych - zabytkowych'...
Pozdrawiam.
enesiak pisze: czw 01 cze, 2023 8:55 pm
Nie ma zresztą takiej potrzeby, żeby mierzyć 'po aptekarsku / co do mm' średnicy obreczy - tylko trzeba wziąć 'pierwsza - lepsza' oponę 'komarkowa 19", nawet 'lysa / zjechana', ale z dobrymi rantami wewnątrz ( żeby miała całe, niezerwane druty ) i przymierzyć do obu obręczy / założyć na obie...
Na ogół można to zrobić bez 'lyzek' - tylko rękoma, trochę gorzej później zdjąć tak samo oponę, ale przy odrobinie wprawy - jest to także możliwe.
Bardziej chodziło mi o to aby dowiedzieć się czy dana obręcz pochodzi faktycznie od Pony/Quick. Człowiek całe życie się uczy dlatego lepiej posłuchać starszych kolegów
Poza tymi pokazanymi wcześniej posiadam jeszcze jedną obręcz. Co koledzy o tym myślą? I którą lepiej zastosować/poddać renowacji? 12345
Oryginalne przedwojenne instrukcje obsługi i katalogi części wspominają dla Quicka o rozmiarze obręczy 26x2" (i co ciekawe identycznym rozmiarze opony 26x2") a katalog części 26x2,25".
Dla Pony 100 podawany jest rozmiar obręczy 2x19" i rozmiar opony 2,50-19" - czyli jak najbardziej typowe i dostępne także dzisiaj rozmiary. Jeśli masz wątpliwości co do obręczy które masz w swoich kołach możesz zawsze przeprowadzić test zakładając oponę na obręcz, może być bez dętki aby wychwycić luz, ale najlepiej z dętką (i opaską osłaniająca od szprych) aby później napompować i zobaczyć jak się układa w stanie do jazdy.
Ale sensowne było też zapytanie na forum NSU licząc na wyniki pomiarów u innych - pewnie za chwilę ktoś się w tej odezwie odezwie (nie każdy sprawdza forum codziennie, nie każdy ma wszystkie części pod ręką).
Dobrze robisz - bądź dociekliwy. Lepiej sprawdzić jak najwcześniej i mieć 100% pewności przed malowaniem i zapleceniem kół niż przekonać się o jakimś problemie dopiero podczas finalnego składania na czysto. Osobiście nie przypuszczam, aby twoje obręcze odbiegały od nominalnego rozmiaru 19", nie wyglądają na zniszczone czy przerabiane. Ale ... ojciec opowiadał mi jak to jako nastolatek przerabiał obręcze Quicka pod dostępne opony Komara poprzez jakieś przeklepywanie na szerokość ... więc niczego nie można wykluczyć. A u ciebie coś jakby mniej niż 2" na szerokość właśnie - być może rację ma Paweł sugerując rozmiar 1,5"-1,75" (mierzony wewnątrz obręczy).