Audi Tradition
Re: Audi Tradition
Mam pytanie. Na stronie AT widnieje komunikat że do końca 3 kwartału 2023 nie będą udzielanie informacje o NSU. Widzę, że koledzy otrzymali dane po 01.12. Czy zamawialiście tą usługę jeszcze w listopadzie?
Witam,
Z tego co czytam to trochę skomplikowała się możliwość identyfikacji motocykla
.
Prawie rok czasu czekałem na kupno modelu 201 ZDB.
Gdy w końcu udało się sfinalizowac transackcję to pojawiły sie trudności ze zdobyciem informacji...
Niestety w motocyklu nie ma tabliczki lecz jest numer ramy.
Czy jest jakaś baza danych w której można porównac numery aby okreslić rocznik?
Na podstawie części motocykla jest to rocznik pomiędzy '36 a '37.
Z tego co czytam to trochę skomplikowała się możliwość identyfikacji motocykla
Prawie rok czasu czekałem na kupno modelu 201 ZDB.
Gdy w końcu udało się sfinalizowac transackcję to pojawiły sie trudności ze zdobyciem informacji...
Niestety w motocyklu nie ma tabliczki lecz jest numer ramy.
Czy jest jakaś baza danych w której można porównac numery aby okreslić rocznik?
Na podstawie części motocykla jest to rocznik pomiędzy '36 a '37.
Cześć, 'baza danych' nawet jest - ale akurat roczniki 1936/37, to wszystkie modele wtedy produkowane - 'wrzucono do jednego wora'...
Numery ram są podane takie same w zestawieniu - od wersji 200cc / do 600, niestety...
http://www.nsu24.de/html/rahmennummern.html - numery ram i roczniki NSU...
Numery ram są podane takie same w zestawieniu - od wersji 200cc / do 600, niestety...
http://www.nsu24.de/html/rahmennummern.html - numery ram i roczniki NSU...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Bardzo dziękuje za ten link.
Wczoraj poszukałem też trochę na necie i porównałem numery do tych z tabliczek znalezionych na różnych stronach.
Wychodzi na to, że się myliłem i rama jest prawdopodobnie z roku 39.
Numery to 11275XX
Niebawem wrzucę jakies fotki na forum aby szersze grono osób mogło sie wypowiedzieć.
Wczoraj poszukałem też trochę na necie i porównałem numery do tych z tabliczek znalezionych na różnych stronach.
Wychodzi na to, że się myliłem i rama jest prawdopodobnie z roku 39.
Numery to 11275XX
Niebawem wrzucę jakies fotki na forum aby szersze grono osób mogło sie wypowiedzieć.
Cześć
Chciałbym wnieść wartość dodaną do mojego 251 OS WH 1939 przez wzbogacenie go o kawałek historii o nim a prościej mówiąc zwrócić się do Audi Tradition o informacje dotyczące zgodności nr ramy i silnika, koloru, kompletacji wyposażania, pochodzenia zamówienia itp. - oczywiście nie za każdą cenę (widziałem, że opłata jest na poziomie 30 - 40 €). Z tego, co widzę niektórzy już robili to a ja nawet nie wiem, do kogo się zwrócić z takim zapytanie, o co dokładnie zapytać, nie znam języka itp., itd.
Wobec powyższego zwracam się do kogoś, kto przerabiał i zna dobrze ten temat z prośbą o pomoc mi w uzyskaniu informacji ( romuald.witczak@wp.pl ).
pozdrawiam
Chciałbym wnieść wartość dodaną do mojego 251 OS WH 1939 przez wzbogacenie go o kawałek historii o nim a prościej mówiąc zwrócić się do Audi Tradition o informacje dotyczące zgodności nr ramy i silnika, koloru, kompletacji wyposażania, pochodzenia zamówienia itp. - oczywiście nie za każdą cenę (widziałem, że opłata jest na poziomie 30 - 40 €). Z tego, co widzę niektórzy już robili to a ja nawet nie wiem, do kogo się zwrócić z takim zapytanie, o co dokładnie zapytać, nie znam języka itp., itd.
Wobec powyższego zwracam się do kogoś, kto przerabiał i zna dobrze ten temat z prośbą o pomoc mi w uzyskaniu informacji ( romuald.witczak@wp.pl ).
pozdrawiam
Czasy korespondencji emailowej z AT już raczej bezpowrotnie minęły - a ja znam z autopsji tylko znam ten tryb jak na razie.
Teraz trzeba wejść do sklepu internetowego AT i zamówić oraz opłacić usługę identyfikacji pojazdu NSU (np. tę ogólną za 30 EUR: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8). W trakcie lub później podać swoje namiary kontaktowe (email? adres pocztowy?), numer ramy identyfikowanego pojazdu, itp. a następnie czekać po prostu na odpowiedź. Nie robiłem tego jeszcze tą nową metodą więc na razie nie oferuję się jako doradca i przewodnik.
Skrzydlaty niedawno w tym wątku opisywał ogólnie w punktach jak on to zrobił - i to jest moim zdaniem optymalna droga. Najpierw zapytać czy pojazd znajduje się w rejestrze a dopiero później zamówić usługę identyfikacji.
Ale może ktoś z naszych forumowiczów dopiero co przeszedł ten proces albo planuje niebawem wejść w kontakt z AT i mógłby na podstawie swoich doświadczeń zrobić krótki "tutorial" dla mniej zorientowanych na temat co krok po kroku trzeba zrobić, a nawet jak co i napisać (oczywiście bez indywidualnych danych). W formie opisowej albo obrazkowo ze "screen shot-ami". Są chętni? Ręka w górę!
[ Ze swojej strony mam tylko radę: tekst po niemiecku czy angielsku wygenerowany automatycznie przez współczesne internetowe translatory (np. Google Translate) jest zazwyczaj bardzo dobry, na pewno do korespondencji z AT zupełnie wystarczający. ]
Teraz trzeba wejść do sklepu internetowego AT i zamówić oraz opłacić usługę identyfikacji pojazdu NSU (np. tę ogólną za 30 EUR: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8). W trakcie lub później podać swoje namiary kontaktowe (email? adres pocztowy?), numer ramy identyfikowanego pojazdu, itp. a następnie czekać po prostu na odpowiedź. Nie robiłem tego jeszcze tą nową metodą więc na razie nie oferuję się jako doradca i przewodnik.
Skrzydlaty niedawno w tym wątku opisywał ogólnie w punktach jak on to zrobił - i to jest moim zdaniem optymalna droga. Najpierw zapytać czy pojazd znajduje się w rejestrze a dopiero później zamówić usługę identyfikacji.
Ale może ktoś z naszych forumowiczów dopiero co przeszedł ten proces albo planuje niebawem wejść w kontakt z AT i mógłby na podstawie swoich doświadczeń zrobić krótki "tutorial" dla mniej zorientowanych na temat co krok po kroku trzeba zrobić, a nawet jak co i napisać (oczywiście bez indywidualnych danych). W formie opisowej albo obrazkowo ze "screen shot-ami". Są chętni? Ręka w górę!
[ Ze swojej strony mam tylko radę: tekst po niemiecku czy angielsku wygenerowany automatycznie przez współczesne internetowe translatory (np. Google Translate) jest zazwyczaj bardzo dobry, na pewno do korespondencji z AT zupełnie wystarczający. ]
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Spiker ma rację co do translatorów przy kontaktach z AT. Powinny wystarczyć, ale warto też napisać, że z takich narzędzi się korzystało. Wtedy podejście odbiorcy do błędnie/śmiesznie przetłumaczonego tekstu będzie bardziej przychylne.na pewno do korespondencji z AT zupełnie wystarczający
Zawsze bawi mnie tłumaczenie i z angielskiego, i z niemieckiego słowa "zbiornik" czyli "tank". Zawsze jest to czołg.
Warto więc nieraz wysilić się i podać dokładniej o co nam chodzi: "fuel tank" czy " tank tap"; wtedy w tłumaczeniu będzie to już "zbiornik paliwa" lub "kran zbiornika"
Dlatego dobrze jest samemu skontrolować tak tłumaczony tekst.
Nie bójmy się pisać w innych językach, również nieznanych.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Jestem na świeżo po kontakcie z AT wymieniając z nimi kilka wiadomości oraz kupując dokumentacje (dziś dotarła listem), u mnie wyglądało to tak:
18.08.2023 Wysłałem maila na adres: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ce/contact wybierając temat "Services": Czy motocykl Nsu 251OSL o numerze ramy X XXX XX7 znajduje się w ich archiwach?
28.08.2023 Dostałem odpowiedź, że mają dane na temat tego motocykla lecz nie jest to 251OSL, a 351OT.
Między czasie rama trafiła do piaskowania i zacząłem mieć wątpliwości czy numer ramy kończy się na 7 czy na 3, więc napisałem do nich ponownie 01.09.2023 dodając w załączniku kilka zdjęć tego numeru oraz zapytanie czy numer z końcówką 3 może modelowo pasować pod te rame?
07.09.2023 Dostałem dość obszerną odpowiedź, że motocykl z numerem kończącym się na 3 to również 351 OT i według nich, numer z mojej ramy kończy się właśnie na 3.
Jak widać kontakt z AT jest możliwy, lecz trzeba cierpliwości - odpisują od 5 do 7 dni roboczych...
Dalej przystąpiłem do zakupu dokumentacji - warto założyć sobie konto na ich stronie, ułatwia to zakup jak i sprawdzanie stanu zamówienia, dokładnie z tego linku: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8
1. Dodajemy dokumentacje do koszyka i klikamy "Checkout", po czym ukazuje się strona: 2. Potwierdzamy zakup i przechodzimy do płatności, do wyboru jest płatność kartą kredytową lub Paypalem - płaciłem Visa, szybko i bez problemu.
3. Przechodzimy do podsumowania zakupionej dokumentacji i potwierdzamy zakup
4. Dostajemy numer zamówienia, warto go zapisać jeśli nie mamy konta w sklepie AT. 5. Następnie, wchodzimy znów w formularz kontaktowy wybierając opcje "Services" Tutaj w polu kontaktowym wpisałem dosłownie:
Hallo. Ich sende Daten an die Bestellung 272XXXX
Imie Nazwisko
Kod pocztowy, miasto
Polska
Motorraddaten:
NSU 351 OT
Rahmennummer XXXXXX3
Baujahr 1937
6. Pozostało tylko wysłać dane i czekać na list od AT.
Dokumentacje kupiłem 07.09, dotarła 25.09.2023.
Sam kontakt z początku odbywał się po niemiecku z pomocą translatora google... Lecz składanie zamówienia jest już po angielsku.
Może komuś się przyda to na przyszłość
18.08.2023 Wysłałem maila na adres: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ce/contact wybierając temat "Services": Czy motocykl Nsu 251OSL o numerze ramy X XXX XX7 znajduje się w ich archiwach?
28.08.2023 Dostałem odpowiedź, że mają dane na temat tego motocykla lecz nie jest to 251OSL, a 351OT.
Między czasie rama trafiła do piaskowania i zacząłem mieć wątpliwości czy numer ramy kończy się na 7 czy na 3, więc napisałem do nich ponownie 01.09.2023 dodając w załączniku kilka zdjęć tego numeru oraz zapytanie czy numer z końcówką 3 może modelowo pasować pod te rame?
07.09.2023 Dostałem dość obszerną odpowiedź, że motocykl z numerem kończącym się na 3 to również 351 OT i według nich, numer z mojej ramy kończy się właśnie na 3.
Jak widać kontakt z AT jest możliwy, lecz trzeba cierpliwości - odpisują od 5 do 7 dni roboczych...
Dalej przystąpiłem do zakupu dokumentacji - warto założyć sobie konto na ich stronie, ułatwia to zakup jak i sprawdzanie stanu zamówienia, dokładnie z tego linku: https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8
1. Dodajemy dokumentacje do koszyka i klikamy "Checkout", po czym ukazuje się strona: 2. Potwierdzamy zakup i przechodzimy do płatności, do wyboru jest płatność kartą kredytową lub Paypalem - płaciłem Visa, szybko i bez problemu.
3. Przechodzimy do podsumowania zakupionej dokumentacji i potwierdzamy zakup
4. Dostajemy numer zamówienia, warto go zapisać jeśli nie mamy konta w sklepie AT. 5. Następnie, wchodzimy znów w formularz kontaktowy wybierając opcje "Services" Tutaj w polu kontaktowym wpisałem dosłownie:
Hallo. Ich sende Daten an die Bestellung 272XXXX
Imie Nazwisko
Kod pocztowy, miasto
Polska
Motorraddaten:
NSU 351 OT
Rahmennummer XXXXXX3
Baujahr 1937
6. Pozostało tylko wysłać dane i czekać na list od AT.
Dokumentacje kupiłem 07.09, dotarła 25.09.2023.
Sam kontakt z początku odbywał się po niemiecku z pomocą translatora google... Lecz składanie zamówienia jest już po angielsku.
Może komuś się przyda to na przyszłość
Świetny poradnik Kudłaty! Tak trzymać - dzielić się uzyskaną wiedzą i doświadczeniami.Kudłaty pisze: pn 25 wrz, 2023 5:24 pmJestem na świeżo po kontakcie z AT wymieniając z nimi kilka wiadomości oraz kupując dokumentacje (dziś dotarła listem), u mnie wyglądało to tak:[...] Może komuś się przyda to na przyszłość
(Na marginesie: No i gratulacje z wejścia do elitarnej grupy posiadaczy 351 OT, co masz od teraz potwierdzone odpowiednim certyfikatem. Ciekawe czy nasz urząd rejestrujący pojazd bezproblemowo uwzględni ten dokument (daj znać). Myślę, że warto o to zadbać, bo przez to Twój motocykl, nawet jeszcze z silnikiem 251 OSL, zyskuje sporo na wartości i ogólnej rynkowej atrakcyjności. Idealnym rozwiązaniem było by poszukanie teraz właściwego silnika ... ale o tym może już w odpowiednim wątku w dziale "Nasze motocykle".)
Super sprawa z tym przewodnikiem.
Ja poszedłem tym śladem z pytaniem o mój 251 OS WH z 1939 i w pierwszym zapytaniu wrzuciłem nr ramy i nr silnika, żeby zorientować się czy to jest zgodne. Odpowiedź bardzo mnie zaskoczyła bo Audi Tr. wskazało, że numery silnika i ramy nie zgadzają się a cyt. "Na podstawie numeru ramy można stwierdzić, że pojazd to 601 OSL z 1939 roku."
Idąc tropem mojego poprzednika gdzie zamiast 251 OSL wskazali Mu 350 OSl, u mnie to chyba zupełnie inne ramy i nie da się chyba powiedzieć, że do takiej ramy został zaadoptowany inny silnik. Nie wiem czy to znaczy, że panowie z Audi Tradition mylą się, czy może pomysłowość sprzedającego, który nabił lub zmienił nr ramy?
Sam nie wiem, co z tym zrobić, czy dalej brnąć z tym tematem w Audi Tr. czy nie ?
Jakie jest Wasze zdanie? Co wy byście zrobili w tej sytuacji?
Ja poszedłem tym śladem z pytaniem o mój 251 OS WH z 1939 i w pierwszym zapytaniu wrzuciłem nr ramy i nr silnika, żeby zorientować się czy to jest zgodne. Odpowiedź bardzo mnie zaskoczyła bo Audi Tr. wskazało, że numery silnika i ramy nie zgadzają się a cyt. "Na podstawie numeru ramy można stwierdzić, że pojazd to 601 OSL z 1939 roku."
Idąc tropem mojego poprzednika gdzie zamiast 251 OSL wskazali Mu 350 OSl, u mnie to chyba zupełnie inne ramy i nie da się chyba powiedzieć, że do takiej ramy został zaadoptowany inny silnik. Nie wiem czy to znaczy, że panowie z Audi Tradition mylą się, czy może pomysłowość sprzedającego, który nabił lub zmienił nr ramy?
Sam nie wiem, co z tym zrobić, czy dalej brnąć z tym tematem w Audi Tr. czy nie ?
Znajomemu z Niemiec - ok. 30 lat temu odpisali, że : 'dana rama - pochodzi z NSU 601 TS / 1938r', a w rzeczywistości była to rama 601 OSL i tylko rocznik '38 się zgadzał i miała oryginalne numery...
I wtedy mieli jeszcze kompletne archiwa / niezniszczone w powodzi...
Więc ja bym się nie przejmował 'diagnoza' - tylko składał motocykl z tego, co się 'trafi akurat'...

I wtedy mieli jeszcze kompletne archiwa / niezniszczone w powodzi...
Więc ja bym się nie przejmował 'diagnoza' - tylko składał motocykl z tego, co się 'trafi akurat'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Większość odpowiedzi z AT jest trafna i oddaje rzeczywisty typ i kompletację sprawdzanego pojazdu.romwitc pisze: czw 05 paź, 2023 10:43 am Sam nie wiem, co z tym zrobić, czy dalej brnąć z tym tematem w Audi Tr. czy nie ?
Sam jednak doświadczyłem kiedyś pomyłki z ich strony, gdy pomylono linię rejestru i za pierwszym razem podano mi dane innego egzemplarza tego samego modelu - a więc zdarza się, czynnik ludzki. Tak więc ja zrobiłbym tak:
1) Najpierw jeszcze raz sprawdziłbym jak wyglądają numery na tej ramie, czy są oryginalne, czy nie ma śladów manipulacji. Koledzy na forum mogą pomóc, a jak chcesz zachować poufność to zamaż powiedzmy trzy ostatnie cyfry na fotce - nawet wówczas da się określić, czy reszta numeru jest wykonana właściwym miejscu i właściwą czcionką numeratora. Nie można wykluczyć, że ktoś kiedyś miał dokumenty 601 OSL, które wykorzystał do zalegalizowania modelu 251 OS WH, jeszcze w epoce sprzed żółtych tablic rejestracyjnych dla zabytków i możliwości zalegalizowania pojazdu bez ciągłości dokumentacji własności. Jeśli numery będą wyglądały na oryginalne to podjąłbym krok 2;
2) Zakładając możliwą pomyłkę w AT poprosiłbym ich jeszcze raz o sprawdzenie rejestru wskazując, że poprzednia identyfikacja wskazała całkowicie inny model, niemożliwy do zmiksowania ze sobą (co mogło by się wydarzyć np. pomiędzy 251 OSL i 351 OT orz 351 OSL i 501 OSL poprzez zwykłą zamianę silników w uniwersalnej ramie).
myślę, że mogę spokojnie pokazać nr więc wrzucam fotki żebyście mogli ocenić czy nr wygląda na autentyczny z prośbą o opinię.
Oczywiście swoją drogą ponowię zapytanie do Audi Tr... z doszczegółowieniem fotek nr ramy i silnika i na wszelki wypadek motocykla.
fotki na końcu katalogu: Galeria NSU 201/251 OS/OSL, 251 OS WH, 351 OT 251 OSL - Romuald
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/251- ... tId=108356
Oczywiście swoją drogą ponowię zapytanie do Audi Tr... z doszczegółowieniem fotek nr ramy i silnika i na wszelki wypadek motocykla.
fotki na końcu katalogu: Galeria NSU 201/251 OS/OSL, 251 OS WH, 351 OT 251 OSL - Romuald
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/251- ... tId=108356
- skrzydlaty
Jak dla mnie czcionka nie wskazuje na fabrycznie wykonane numery.
Fabryczna jedynka ma stopkę.
Cyfra 2 ma wydatniejszy brzuszek.
Stawiam na potwierdzenie hipotezy Spikera pkt.1
Masz, jak masz, ja bym nie grzebał dalej.
Fabryczna jedynka ma stopkę.
Cyfra 2 ma wydatniejszy brzuszek.
Stawiam na potwierdzenie hipotezy Spikera pkt.1
Masz, jak masz, ja bym nie grzebał dalej.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Czcionka numeratorów używana przez fabrykę NSU była "szeryfowa" (a więc np. w jedynce była stopka o której pisze przedmówca - https://pl.wikipedia.org/wiki/Czcionka_szeryfowa). A na fotkach widoczna jest jakby bezszeryfowa czcionka. Bardzo charakterystyczna w numerach fabrycznych NSU jest cyfra 3, która ma trójkątny górny brzuszek co rzadko występuje w innych powojennych numeratorach w tym łatwo dostępnych i często onegdaj używanych "ruskich". Poza tym w siedmiocyfrowych numerach z jedynką z przodu daje się zauważyć prawidłowość polegającą na dłuższej spacji po pierwszej cyfrze (wspomnianej "1"). No i ten "Waffenamt" powinien mieć chyba jakieś napisy pod spodem, np."WaA691" dla zakładów NSU (chociaż podobno były wyjątki: https://lskb.pl/waffenamt/). Nawiasem mówiąc taki odbity stempel to dzisiaj żaden dowód: https://www.waffenamt-shop.com/pl/stemp ... ffe-2.htmlskrzydlaty pisze: czw 05 paź, 2023 7:55 pm Jak dla mnie czcionka nie wskazuje na fabrycznie wykonane numery.
Nie wiem czy i jakie są do tego papiery, ale jak są jakiekolwiek to lepiej nie ruszać tematu.
Wielkie dzięki za Wasze zaangażowanie i informacje.
Teraz to i ja widzę różnice w cyfrach na silniku (bo te chyba są autentyczne) i na ramie.
Rzeczywiście wersja nr 2 z poprzedniej wiadomości Spikera jest zupełnie logiczna.
Zastanawiałem się nad próbą uzyskania informacji po numerze silnika ale chyba rzeczywiście ten temat lepiej odpuścić.
No cóż miałem dylemat czy robić na cywilny czy na wojenny i myślałem że się dowiem, jaki był pierwotnie i tak będzie ale się nie dowiem. Będę miał jeszcze pytania o wyposażenie ale to już z innych działów będę pytać, tak żeby nie robić mieszanki tematycznej.
A jeszcze te gapy - czy to może być przez kogoś nabijane poza epoką wojenną? Jaki też byłby cel - to dodaje wartości?
Teraz to i ja widzę różnice w cyfrach na silniku (bo te chyba są autentyczne) i na ramie.
Rzeczywiście wersja nr 2 z poprzedniej wiadomości Spikera jest zupełnie logiczna.
Zastanawiałem się nad próbą uzyskania informacji po numerze silnika ale chyba rzeczywiście ten temat lepiej odpuścić.
No cóż miałem dylemat czy robić na cywilny czy na wojenny i myślałem że się dowiem, jaki był pierwotnie i tak będzie ale się nie dowiem. Będę miał jeszcze pytania o wyposażenie ale to już z innych działów będę pytać, tak żeby nie robić mieszanki tematycznej.
A jeszcze te gapy - czy to może być przez kogoś nabijane poza epoką wojenną? Jaki też byłby cel - to dodaje wartości?