Zamienniki, czyli co podchodzi z innych pojazdów i urządzeń

Inne elementy motocykla nie pasujące do powyższych kategorii
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Zamienniki, czyli co podchodzi z innych pojazdów i urządzeń

Post autor: Spiker »

Do komory pływakowej gaźnika z calowym gwintem G 1/4" można zastosować mosiężną nakrętkę do tlenu z gazowej instalacji spawalniczej ("Nakrętka króćca Tlen, Argon/Co2 G 1/4 RH do palnika lub reduktora"). Można zastosowoać bez przeróbek, albo dla lepszego efektu wizualnego przetaczając na okrągło fragment sześciokąta i ewentualnie skrócić na długość.
https://matiw.pl/pl/p/NAKRETKA-KROCCA-TLEN-ARGONCO2-G-14-RH/5213
https://matiw.pl/pl/p/NAKRETKA-KROCCA-TLEN-ARGONCO2-G-14-RH/5213
500_500_productGfx_aa674be1d0780ccd58275f7c52f567d3.jpg (11.63 KiB) Przejrzano 1686 razy
(Edit: nakrętka na sześciokąt 16, gdy w gaźnikowych calowych nakrętkach z epoki był nieco ponad 15).

Można także łatwo przerobić króciec pod węża dedykowany do tej nakrętki na wersję do zlutowania z rurką miedzianą (jak w oryginalnym gaźniku).
krociec przerobka.jpg
krociec przerobka.jpg (8.93 KiB) Przejrzano 1687 razy
Być może będzie pasować też do nakrętki metrycznej.
(Edit: końcówka nie odpowiada idealnie wymiarom oryginalnej, ale jest do przerobienia i zastępczego zastosowania pod miedzianą rurkę fi 6)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Końcówki do zlutowania ze stalowymi rurkami olejowymi fi8x1 są do nabycia w specjalistycznych firmach zajmujących się armatura przemysłową:
https://sklep.tubes-international.pl/ny ... rurka-8-mm
Dokładnie takie jak potrzeba.
Zdjęcie innego rozmiaru, więc proporcje nie te, ale ten fi8 z podanego powyżej linka naprawdę pasuje.
Zdjęcie innego rozmiaru, więc proporcje nie te, ale ten fi8 z podanego powyżej linka naprawdę pasuje.
tubes.jpg (9.29 KiB) Przejrzano 1577 razy
Awatar użytkownika
Spiker

Korek spustu oleju z silnika dużego OSL ma typowy gwint M20x1,5 - jest więc wiele podobnych korków w ofercie sklepów z hydrauliką siłową (niestety na klucz imbusowy 10 i z nieco grubszym kołnierzem), itp.
hydron.jpg
Screenshot 2022-12-02 at 10-42-48 Korek M20x1 5.png
ale jak chcecie korek który ma bardzo zbliżone wymiary do oryginału, nie wymaga przeróbek i przede wszystkim jest na klucz imbusowy 12 to można zakupić korek z Peugeota o numerze OEM 032510 (zamienniki to FA1 095.410.001, Metzger 8030073, itp.).
metzger.jpg
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Cześć.
Ten imbus to poprawnie inbus. ;)
Ja też do niedawna źle nazywałem ten rodzaj klucza i śrub.
A to patent niemieckiej firmy z lat 30.
Poniżej wyjaśnienie z internetu.
Niemieckie Innensechskantschluessel oznacza 'klucz wewnętrzny sześciokątny'. Innen znaczy 'wewnątrz', a firma nazywa się Bauer und Schaurte. Weźmy teraz IN (od początku nazwy klucza) i BuS (z inicjałów firmy) i wyjdzie nam INBUS.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Ja mam świadomość różnego nazewnictwa, też czytałem o etymologi nazwy inbus (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Imbus) jednak mając na uwadze polską specyfikę opisaną tym samym źródle: "Spolszczona forma imbus powstała prawdopodobnie w związku z nienaturalnością wymowy sąsiadujących z sobą spółgłosek n i b, z których pierwsza jest przedniojęzykowa a druga wargowa[1]. " używam jednak wersji imbus :D.

Podobny spór jest ze słowem audit/audyt, gdzie jezykoznawcy i finansiści są za wersją z "y" a jakosciowcy jednak preferują "i".
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Znajomi mawiali w latach 70-tych na takie klusze i sruby : 'ampulowe' i niektorym zostalo to nawet do dzisiaj - nadal wiekszosc wie, o co chodzi...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Ja mam tą swiadomość dopiero od niedawna :lol: Zawsze mówiłem IMBUS.
Ale teraz mam podstawę etymologiczną mojej "błędnej" wymowy. Czyli, już nie muszę się na siłę przestawiać i pilnować jak mówię. :D
Dzięki Spiker.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, jest na 'zlomie' drut / ścinki 30 - 60cm do nawijania sprężyn, 'nierdzewny', grubości : 2 -3 - 4,5 i 6mm chyba ?
Tego 6mm nie brałem, bo już dość 'pancerny'. Jakby ktoś chciał po kilka kawałków różnej grubości - to i tak jutro tam podjadę i mogę zakupić z 'kilogram' takich 'roznistych' ? Chyba - żeby 'ktos' chciał więcej, bo leży że '100kg' ścinków drutu i gotowych sprężynek, ale jedne bardzo wiotkie / a drugie - 'megatwarde', nie ma takich 'posrednich' - przydatnych dla nas, tylko trzeba by sobie samemu nawinąć z tych 'scinkow drutu : 2 - 3 - 4,5 - 6 mm' ?
W sumie - to chyba te bardzo 'wiotkie' mogłyby pasować do gaźników, bo mają ze 14-15 mm' 'fi' i długość z 5 - 6 cm, to jeszcze jutro sprawdzę i kupię 'przygarsc', może będą 'akuratne'..?
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze: wt 13 gru, 2022 4:43 pm Cześć, jest na 'zlomie' drut / ścinki
Rozumiem, że nie piszesz o możliwości zastosowania nierdzewnego drutu sprężynowego w motocyklu NSU ;), tylko któreś z wyrzuconych gotowych sprężynek wydały ci się możliwe do zastosowania w naszych pojazdach. Czy tak? Jedno z zastosowań proponujesz do gaźnika, ale podane fi 14-15 to raczej za dużo do Amala. To raczej wymiar do Pegaza jak już. Bierz co i ile uważasz, najwyżej jak coś rzeczywiście podpasuje to dawaj znać. To znalezisko ze składnicy złomu to niestety jednorazowa i lokalna sprawa a ja w tym wątku raczej poszukuję zastępczych części będących w stałym obrocie, które każdy może w dowolnym regionie kupić. Ale doceniam, że dajesz cynk i chcesz się podzielić dobrą nowiną".

W dalszych poszukiwaniach złomowych miej na uwadze blachę sprężynową 0,5-0,8 mm na spinki kablowe.
Awatar użytkownika
enesiak

Drut 'nierdzewny / letko magnetyczny - sprezynowy', jest o tyle dobry - ze nie wymaga najczesciej dodatkowej obrobki cieplnej / hartowania - odpuszczania, itp., tylko sprezynka po nawinieciu - jest 'gotowa', najwyzej mozna podszlifowac koncowki zwojow, zeby byly 'plaskate' i dobrze przylegaly do elementow gaznikow, itp.
Poki co - jest mrozno, ale moze za chwile podjade i 'cosik poprzebieram w sprezynkowni'..?
Najladniejsza sprezynke mozna nawinac - do pradnicy, przyspieszacza zaplonu - bo np. 'barylke'.
Najpierw wypolerowac 'letko' drut drobnym papierkiem 800 - 1200, bo jest troche matowy i zwinac 'barylke / na podkladkach' albo jakims 'inszym sposobem' ?..
Sprawdze - czy jest jeszcze cienszy, np. 1 mm, bo lezalo tego w kontenerze 'multum'.
Blaszka sprezynowa na obejmy - najlepsza ze starych 'zegarow - budzikow', no tylko na ogol 'fioletowa / hartowana'...
Awatar użytkownika
enesiak

'Sprezynkownia' okazała się o wiele większa, nawet 1 - 1,5 m sześciennego / kilkaset kg sprężynek i drutu od 1mm - do 6mm 'fi', zrobiłem zdjęcie i 'wylowilem' różne sprężynki, chyba nawet do 'Amali'..:
Załączniki
Tyle 'wylowilem' przez 10 minut 'rozplatywania' / przechylajac sie przez 'burte kontenera', na sniegu i mrozie '- 6 stopni':  sprezynki z drutu 1 i 2 mm, chyba 'jak raz / w sam raz do gaznikow Bing, Pegaz, itp ?',  ale  nie na moje 'nerwy' juz takie 'grzebanie w przechyle - zwisie przez burte'..:
Tyle 'wylowilem' przez 10 minut 'rozplatywania' / przechylajac sie przez 'burte kontenera', na sniegu i mrozie '- 6 stopni': sprezynki z drutu 1 i 2 mm, chyba 'jak raz / w sam raz do gaznikow Bing, Pegaz, itp ?', ale nie na moje 'nerwy' juz takie 'grzebanie w przechyle - zwisie przez burte'..:
'Sprezynkownia' pelna geba' - ok. 1 - 1,5m szesc. sprezynek wszelkiej 'masci', skrawkow drutu sprezynowego od 1 - do 6mm, a nawet widoczne cale 'peto' drutu 1mm ? <br />Nie jestem w stanie tego 'uratowac - przed piecem hutniczym', bo na zdjeciu widac tylko 'wierzch', a sprezynki - sa 1m /w dol x 1,5 - 2m /na boki..:
'Sprezynkownia' pelna geba' - ok. 1 - 1,5m szesc. sprezynek wszelkiej 'masci', skrawkow drutu sprezynowego od 1 - do 6mm, a nawet widoczne cale 'peto' drutu 1mm ?
Nie jestem w stanie tego 'uratowac - przed piecem hutniczym', bo na zdjeciu widac tylko 'wierzch', a sprezynki - sa 1m /w dol x 1,5 - 2m /na boki..:
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, 'cus takiego' sie trafilo ostatnio - 'mocarne' zastrzaly / sruby 'rzymskie', 'wypisz - wymaluj' jak do wozkow bocznych jako ukosne zastrzaly mocujace rame wozka do ramy motocykla.
Podejrzewam - ze do niektorych wozkow moga pasowac 'na strzal', a do innych - do 'letkiej przerobki' / skrocenia... :?: :idea: :geek:
Wygladaja wielkoscia jak oryginalne, fabryczne - maja masywne, kute 'oczka' do srub skrecajacych - brak jedynie nakretek kontrujacych, trzeba sobie dobrac srednica i skokiem... :shock: :
Załączniki
Znalezisko sprzed paru dni : sruby rzymskie / 'prawy - lewy' gwint M 15 - M 16 [ nie mierzylem suwmiarka dokladnie, ale bardzo masywne ], na koncowkach duze, kute 'oczka', itp. :
Znalezisko sprzed paru dni : sruby rzymskie / 'prawy - lewy' gwint M 15 - M 16 [ nie mierzylem suwmiarka dokladnie, ale bardzo masywne ], na koncowkach duze, kute 'oczka', itp. :
wojtkomery

Post autor: wojtkomery »

Srebrne nity introligatorskie 15 mm wydają się być wygodną alternatywą w nitowaniu gum siodła, a mniejsze do klapek skrzynek narzędziowych, jest kilka dostępnych kolorów.
Awatar użytkownika
Spiker

wojtkomery pisze: pt 01 gru, 2023 4:03 pm Srebrne nity introligatorskie 15 mm wydają się być wygodną alternatywą w nitowaniu gum siodła, a mniejsze do klapek skrzynek narzędziowych, jest kilka dostępnych kolorów.
Daj link do przykładów (jakieś oferty w sieci, itp.). Będzie łatwiej zidentyfikować o jakie dokładnie nity chodzi.
Awatar użytkownika
Spiker

wojtkomery pisze: pt 08 gru, 2023 7:08 pm https://www.introtech.pl/oferta/sruby
A więc chodzi o te śrubki ;). Ma ktoś praktyczne doświadczenia? Bo gwint raczej słabiutki. Ja wiem, że przy pokryciu siodła taki "nit" działa na ścinanie najbardziej, ale część sił działa tez w wzdłużnie.
O tej opcji pisał już kol. Skrzydlaty swego czasu: viewtopic.php?p=5508&hilit=nity#p5508
ODPOWIEDZ