Uszczelki pompy oleju OSL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
Spiker

Uszczelki pompy oleju OSL

Post autor: Spiker »

Kiedyś eksperymentalnie dobrałem w moim OSL uszczelki gumowe występujące pomiędzy pompą oleju a deklem rozrządu. Oczywiście dobierając jakieś pasujące handlowe oringi, choć jak wskazuje katalog były tam jakieś dedykowane uszczelnienia o przekroju prostokątnym. Ale to było chwilę temu ...
Wycinek katalogu części 601 OSL
Wycinek katalogu części 601 OSL
uszczelka pompy oleju 601 OSL.jpg (8 KiB) Przejrzano 256 razy
Teraz znowu muszę uszczelnić kolejny silnik i zapomniałem co tam wcześniej stosowałem :roll: Być może zanotowałem, ale nie wiem gdzie. Ale jest to przynajmniej okazja, aby porozmawiać na forum co stosują inni. Wiadomo, że guma, zwłaszcza w kształcie oringa się podda i dopasuje, a zakres możliwych przekrojów i grubości jest dosyć szeroki. Ale być może macie wypraktykowany jakiś kompromis między pewnością uszczelnienia magistrali olejowych w tym miejscu a siłą działającą na dekiel podczas jego skręcania i ściskania tych nowych uszczelnień. Uprzedzę od razu, że oring o wymiarach wynikających z danych katalogowych a mianowicie 5,5x2,5 ma trochę za mało grubości. Zakładam, że większość stosuje pod deklem rozrządu i pod pompą oleju uszczelkę 0,5 mm.

Jaki przekrój, materiał i wymiary polecacie?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Radek04251

Re: Uszczelki pompy oleju OSL

Post autor: Radek04251 »

cześć
Ja w to miejsce stosuję oringi 5x3. Po dokręceniu pokrywy rozrządu zostają sprasowane i wszystko działa.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Uszczelki pompy oleju OSL

Post autor: Spiker »

Radek04251 pisze: wt 18 lut, 2025 11:23 am Ja w to miejsce stosuję oringi 5x3. Po dokręceniu pokrywy rozrządu zostają sprasowane i wszystko działa.
Dzięki za podpowiedź. Spróbuję i dam znać czy i u mnie zadziałało. Jak przez mgłę pamiętam jakbym i przekrój oringa 4 mm dawał kiedyś ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ