Kiedyś eksperymentalnie dobrałem w moim OSL uszczelki gumowe występujące pomiędzy pompą oleju a deklem rozrządu. Oczywiście dobierając jakieś pasujące handlowe oringi, choć jak wskazuje katalog były tam jakieś dedykowane uszczelnienia o przekroju prostokątnym. Ale to było chwilę temu ...

- Wycinek katalogu części 601 OSL
- uszczelka pompy oleju 601 OSL.jpg (8 KiB) Przejrzano 255 razy
Teraz znowu muszę uszczelnić kolejny silnik i zapomniałem co tam wcześniej stosowałem

Być może zanotowałem, ale nie wiem gdzie. Ale jest to przynajmniej okazja, aby porozmawiać na forum co stosują inni. Wiadomo, że guma, zwłaszcza w kształcie oringa się podda i dopasuje, a zakres możliwych przekrojów i grubości jest dosyć szeroki. Ale być może macie wypraktykowany jakiś kompromis między pewnością uszczelnienia magistrali olejowych w tym miejscu a siłą działającą na dekiel podczas jego skręcania i ściskania tych nowych uszczelnień. Uprzedzę od razu, że oring o wymiarach wynikających z danych katalogowych a mianowicie 5,5x2,5 ma trochę za mało grubości. Zakładam, że większość stosuje pod deklem rozrządu i pod pompą oleju uszczelkę 0,5 mm.
Jaki przekrój, materiał i wymiary polecacie?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...