Jakie zuzycie paliwa w dzisiejszych czasach macie w NSU ?

Zawiłości eksploatacji motocykli NSU - porady praktyków.
Dreptak

Re: Jakie zuzycie paliwa w dzisiejszych czasach macie w NSU ?

Post autor: Dreptak »

Kolega Spiker niemal czyta w moich myślach albo jak to mówią Anglicy "great minds think alike" :D

1. pomiar prędkości - GPS versus "optymistycznie" skalowany prędkościomierz;
2. Postać i wielkość jeźdźca;
3. Ciśnienie w oponach;
4. Warunki drogowe, światła, hamowania, etc;
5. Stopień sprężania, kształt komory spalania, odprowadzanie ciepła z bryły żeliwa versus współczesne paliwo;

Osobiste doświadczenie z eksploatacji kilkudziesięciu pojazdów. Nie ważne czym się jedzie, ważne jak się jedzie.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Fakt, ciągle zapominam o gaźniku niemieckim 'Amal / Fischer' - który jest dość 'dyskusyjny', bo pierwsze 501 S/OS - jeździły jeszcze na gaźnikach 'Amac' z brązu - miały o wiele lepsze 'rozpylanie/zawirowanie', co powodowało małe straty paliwa / lepsze spalanie i mniejsze - nawet o ok. 0.7 - 1L / 100 km...
No ale - dla 'duzych jezdzcow', były już przed wojna 'duze sprzety' - typu 'H-D' czy 'Indian - Chief 1000/1200', 'Henderson / Super X', 'Sokol 1000', itp. Wtedy 'gabaryt jezdzca' - 'znikal' na 260/280 kg motocyklu... NSU 501 w dzielonej ramie - jest zbyt 'mikry', bo to waga 'lekka/srednia' zaledwie i zbyt wiotka rama / skręcana w połowie dlugosci...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, jak dla mnie - to spalanie 'ok. 5L / 100 km' w tak małym silniku - jest na tyle 'monstrualne / ponad 200% normy', ze 'lampka alarmowa' powinna się od razu zapalic.. :?: :!:
Przecież nie 'krecisz' tego silnika na pewno wciąż w okol. '5 tys. obr./min.' na każdym biegu - to skąd tak ogromne zużycie benzyny... :?: :idea:
Jak dla mnie - to jest po prostu jakieś 'kosmiczne spalanie', bo ten silnik nie powinien nigdy zużywać więcej niż 3,6 - 3,7 L / 100 km' i to przy jeździe z wózkiem bocznym 'Steib' i w 3 osoby, z prędkościami 75 - 80 km/h... :?: :idea:
Prawidłowo dotarty i wyregulowany silnik 351, w dodatku w motocyklu 'solo' - nie powinien nigdy spalać powyżej 2,5 L / 100 km', nawet przy tak 'nieskomplikowanym' gaźniku chyba - że gdzieś benzyna się z niego po prostu wylewa, np. od wstrząsów na nierównościach drogi, przysłowiowych 'kostkach brukowych', itp. :?:
Nie wyobrażam sobie tak dużego spalania ( ok. 5 L/ 100 km ) nawet w silniku 601 OS - OSL, w motocyklu 'solo' i przy obciążeniu 2 osobami 'slusznej postury / 80-90 kg' i to nawet przy jeździe 110 - 120 km/h. :?: :idea:
Tak - że 'cos tu jest' poważnie rozregulowane, faktem jest np., że 45 lat temu - mój 251 OS spalał 'eksperymentalnie' na gaźniku 'Amal' : ok. 3,5 - 4 L / 100 km, ale jego korpus był pęknięty tuż nad dolną mosiężna nakrętka i ciągle stamtąd się sączyła benzyna, stąd brało się też bardzo duże jej 'spalanie'.. :idea: :shock:
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Radek04251 pisze: ndz 06 lip, 2025 10:16 pm spalanie określam z górką na około 5l na 100km, zużycie oleju około 300ml co przy przebiegu ponad 600km daje około 50ml na 100km
Przy prędkościach przelotowych powyżej "niskich stanów średnich" dla których podawano instrukcyjne zużycie paliwa 3,2 l, czyli ledwo co po płaskim na czwórce, 4-5 l to praktyczna norma. Enesiak powie pewnie, że moce mieliśmy małe ze względu na współczesne paliwa.
Praktyczne zużycie oleju w modelu z aluminiową głowicą jest o wiele mniejsze niż instrukcyjne 0,03 l/100 km (30 ml). Czyżby smarowanie kropelkowe zaworów w żeliwnej głowicy zwiększało aż tak to zużycie? Czy głowica pływała po tej trasie w oleju? (nie zauważyłem, aby było szczególnie tłusto na żeberkach)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Takie spalanie jest dla mnie calkowita 'abstrakcja - kosmosem', skoro mnie udalo sie 'zejsc' na trasie do Lodzi drogami 'powiatowymi' w latach 90-tych / do zaledwie 4,3 - 4,4 L / 100 km z silnikiem 601 OSL, zaladowanym maksymalnie wozkiem bocznym i kilkakrotnie jeszcze z pasazerem na tylnym siodle, na starych oponach 3,75 / 4.00, przy predkosci 'przelotowej 110 / 115 km/h', ktora uwazalem za calkowicie 'normalna' przy tak duzym silniku - to 'jakim cudem' silnik 351 OS po remoncie i dotarciu moze spalac tyle samo przy jezdzie 'solo' albo nawet i wiecej o 0,5 L benzyny... :?: :idea:
Jest to dla mnie calkowicie niezrozumiale / takie calkowite, bierne pogodzenie sie z 200% spalaniem benzyny, kiedy silniki NSU serii 'S - OS' nalezaly wowczas do najoszczedniejszych w Europie i na swiecie takze.. :?: :idea:
Do tego stopnia przeciez, ze nazywano je 'klasa trzylitrowa' - wlasnie ze wzgledu na spalanie benzyny w granicach 3L / 100 km..
Wg reklam np. NSU 501 S : spalal zaledwie 2,17L / 100 km, przy predkosci podroznej 75 km/h, a wersja 601 OS - spalala w granicach 2,9 - 3 L / 100 km.
A stad - produkcyjna, sprzedazna wersja 601 OSL z 1936/37r. [ juz z glowica 'aluminiowa' ]- miala podane spalanie 3,2 L / 100 km, to 'cos' tu jest naprawde 'nie tak', nawet pomimo stosowania dosc prymitywnych / 'paliwozernych' gaznikow Amal'... :?: :idea: :shock:
Awatar użytkownika
enesiak

Tym bardziej jest dla mnie calkowitym zaskoczeniem tak duze spalanie w silniku NSU 351 OS [ ok. 5 L / 100 km ], ze dawniej w latach 70 / 80-tych - tyle benzyny spalaly czesto motocykle 500 / 600 / 750cc i to z silnikami SV lub 'IOE', np.: 'Standard 500 IOE' : 3,5 - 4 L / 100 km, 'Ardie - Jap 500 SV' : 4 L / 100 km, BMW R 61 : 4 L / 100 km, R 71 : 4,5 - 5 L / 100 km, Horex Columbus 600 SV : 4 L / 100 km, NSU 501 T : 3,5 L / 100 km, TS 500 : 4 L / 100 km, Zundapp K 500 : 4,5 L / 100 km, KS 600 : 3,8 - 4 L / 100 km, itp., itd. :idea:
I prawie 'nikt' nie jezdzil wowczas z tzw. 'dusza na ramieniu / zeby za mocno nie odkrecac gazu' - tylko jezdzilismy nimi normalnie, czesto z pelnymi osiagami z instrukcji przedwojennych... :shock:
Mielismy odpowiednie [ lub 'prawie odpowiednie' ] do nich paliwo albo trzeba bylo poswiecic 'pol dnia' na wszelkie regulacje i mozna bylo wlasnie 'odkrecac gaz do oporu' pozniej, przy spalaniu 'jak w instrukcji' lub jeszcze lepiej / 0,3 - 0,5L ponizej podanych wartosci, po bardzo precyzyjnej regulacji gaznika i zaplonu... :idea: :shock:
Dlatego - jak silnik 'nagle' zaczynal zuzywac duze ilosci benzyny [ przykladowo jak ten 351 OS : 200% wg danych sprzed wojny ] - to od razu byl 'sygnal alarmowy', zeby znalezc wyciek paliwa lub uszkodzenie instalacji zaplonowej, itp. :?: :idea:
Awatar użytkownika
Spiker

4-4,5 l to wynik normalny przy obrotach i prędkościach dużo powyżej 60 km/h (dla której to prędkości podawano wyidealizowane zużycie). Kontrolka w głowie nie musi się zapalać.
Awatar użytkownika
enesiak

351 OSL 1938 z 'alu' głowicą, taki sam - jak Twój, w dodatku z tłokiem od Junaka / czyli jakby 'odprezony', gaźnik 'Pegaz 26 mm' też junakowski - w 1991 / 92r. jeździliśmy razem do Oławy na 'kolorowy zlom', szybkość maksymalna osiągał 112 - 115 km/ h na prawie pustej drodze / spalanie benzyny 'etyliny żółtej 94 Oktan' : 2,8 - 3L / 100 km... :idea: :shock:
Warunkiem jednak było perfekcyjne dostrojenie wyprzedzenia zapłonu / do paliwa 94, mającego o 20 Oktan' za dużo do stopnia sprężania tego silnika 351 OSL, niestety... :idea: :shock:
A właśnie zle wyprzedzenie zapłonu / poznaje się także po bardzo dużym spalaniu zbyt wysokooktanowej do danego silnika benzyny 94 - 95 i nie da się tu nic 'zaczarowac'... :idea: :shock:
Dla porównania :'chopper 501 T' w 1979/80r.- jeździł z szybkością 100 km/h na gaźniku 'Pegaz 26' i nie spalił nigdy nawet 4L benzyny 'niebieskiej 78' na 100 km, a miał 'grube kapcie' z przodu i z tyłu, 2m długości widelec 'trapezowy' z rur od rusztowania i mógł ważyć ok.240 - 250 kg.
Spalanie 'niebieskiej 78 Oktan' utrzymywało się w nim na stałym poziomie 3,5 - 3,6 L / 100 km i to przy jego wręcz 'skandalicznie niskim' sprężaniu 4,3 : 1 i w 90% jazdy na 'manetce gazu / do oporu', bo tak się wówczas jeździło... :idea: :shock:
Awatar użytkownika
enesiak

A jeszcze najbardziej znamienne spalanie : Harley WLA 42 'chopper' z głowicami sfrezowanymi / obniżonymi o '5 mm' w latach 80-tych / w celu przystosowania tego silnika do użytkowania na benzynie 'zoltej 94 Okt.' i po zastosowaniu gaźnika SU - spalał zaledwie 3,8 L / 100 km, przy osiąganych prędkościach 135 km/h. :idea: :shock:
Podczas gdy podobne egzemplarze z seryjnym sprezaniem 4,8 - 5 : 1 / spalały nawet 6 - 7 L / 100 km i ich osiągi - to było ledwo / ledwo ok. 110 - 115 km/h, niestety... :idea: :shock:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Spiker

Przepraszam za nieufność, ale podawane prędkości przelotowe 110, 125, 135, itp. brzmią mocno niewiarygodnie. Już kiedyś pisałem, że weryfikowane GPS-em prędkości tego rzędu testowane na współczesnym Harleyu o mocy 85KM ze zdjętą owiewką są trudne do wyobrażenia na wiotkim przedwojennym motocyklu ze sztywnym tylnym zawieszeniem, ledwo amortyzującym przednim widelcem i symbolicznymi hamulcami. Opory powietrza rosną wykładniczo do prędkości, nie proporcjonalnie. Jazda "nakedem" z wyprostowaną sylwetką powyżej 100-110 km/h jest naprawdę mało komfortowa. Czy na pewno to było aż tyle, ... a nie 90-95 tylko? Tak więc takie wysokie stałe prędkości przelotowe na trasie do Łodzi, z jednoczesnym zużyciem paliwa na poziomie podawanym przez fabrykę dla 60km/h, przy niskiej kompresji, taktuję jako bajki z mchu i paproci trochę (sorry za szczerość). Podejrzewam mocne przekłamania tych odczytów prędkościomierzy, subiektywne oceny jeźdźców, naturalny efekt idealizowania wspomnień z młodości, itp. Chciałbym to zobaczyć ... i odszczekać. Proszę wręcz o wyprowadzenie mnie z błędu - oczywiście udowadniając te wszystkie tezy praktycznie, tu i teraz, a nie posiłkując się tylko wspomnieniami z bardzo odległych czasów.
Awatar użytkownika
enesiak

Najprościej jak się da : 1986r. - odpalenie fabrycznie nowego silnika NSU 601 OSL o wyższej niż fabryczna pojemności skokowej 575 cc i mocy 24 - 25 KM ?, na gaźniku 'Pegaz 26 mm', spalanie 5,2 - 5,3 L / 100 km w trasie do 'MRU' i z powrotem, szybkość maksymalna ok. 122 km / h... :idea: :shock:
Gorączkowe poszukiwanie rozwiązania na tak duże spalanie benzyny po powrocie z wyprawy / 'padlo' na gaźnik od MZ, czyli 'BVF 30 mm' - polerka głowicy silnika, denka tłoka, gardzieli gaźnika, itp., wymiana dysz / na dorobione osobiście na tokareczce zegarmistrzowskiej - montaż gaźnika i testy drogowe : spalanie spadło do 3,2 - 3,3 L / 100 km, a szybkość maksymalna zwiększyła się do 147 km / h w dwie osoby... :!: :idea:
Teoretycznie - rewelacja, ale jeszcze było 'mi za duzo' tej spalanej benzyny, więc 'totalna - kilkudniowa' regulacja wyprzedzenia zapłonu, poziomu paliwa w komorze gaźnika i próby z różnymi filtrami powietrza - skutek : spalanie spadło do 2,45 L / 100 km, a szybkość maksymalna utrzymała się ta sama : 147, no może 148 km/ h, co uznałem wówczas za 'normalke' przy nowym fabrycznie silniku o zwiększonej pojemności i 'szlus'.. :idea: :shock:
'Starzy Jezdzcy' skomentowali to wówczas tak, że :' najszybsze 601 OS - OSL osiągały w latach 40/50-tych nawet 160 / 163 km/h, w oryginalnych sztywnych ramach i na trapezie', ale nie wiem - czy nie chodziło Im wówczas o to '601 OS / OSL' Zawodnika żużlowego z Leszna - A. Smoczyka... :?: :idea: :shock:
Awatar użytkownika
enesiak

Przykładowo : mój 'chopper 251 OSL / czy OS-WH', bo z żeliwnym blokiem silnika - spalał od samego początku w 1978r. dość małe ilości benzyny / przy maksymalnych osiągach w dwie osoby - spalał tyle, co Znajomkom WFM- ki, które jeździły znacznie wolniej... :?: :idea:
Wiedziałem, że jest 'podrasowany' do wyścigów ulicznych i sam byłem zdziwiony - że tak mało spala, pomimo bardzo dużych osiąganych obrotów silnika i prędkości, bo nigdy nie przekroczył 3L / 100 km i wiadomo, jakiej benzyny wówczas... :idea: :shock:
Jak sprezylem maksymalnie silnik 351 OT, prawie dwukrotnie bardziej niż fabryczny stopień sprężania - to uważałem, że to 'normalka'- że będzie spalał 'prawie o połowę mniej' z tym samym gaźnikiem 'Pegaz 26', a moc może mieć wyższą o 50 - 60% nawet... :?: :idea:
Tym bardziej - że wyszedł z niego silnik 'nadkwadratowy': średnica tłoka 77 x skok 75 mm'. :idea: :shock:
Wkręcał się / jak 'pila spalinowa' - bo mogło to być nawet ok. 6700 - 7 tys. obr./ min ( przykładowo na 'jedynce' - do 60 km/h, a 'dwojka' - do 85 / 90 km/h )... :idea: :shock:
Stąd uznałem - że to też 'normalka', bo wszędzie pisali, że przy zwiększaniu stopnia sprezania : wzrasta moc, spada ilość spalanej benzyny i wzrastają osiągi - prędkość maksymalna... :idea: :shock:
Dodatkowo : wypolerowalem powiększona o 5,5 mm gardziel w głowicy 'na lustro', komorę spalania podobnie, grzybki zaworow, denko tłoka, itp.
To wszystko - dało już w czasie jazdy na zlot w Lubaszu 1985 spalanie w zakresie 1,9 - 2,1 / 2,2L / 100 km... :?: :idea:
I to też uznałem - za 'normalny objaw rasowania silnika' / w stosunku do 'skandaliczych zarobkow 7 - 8 $ / miesiecznie' w tamtych czasach... :( :idea:
Mój motocykl - musiał spalać co najmniej o połowę mniej niż 'nowki ETZ - ki 250', przy znacznie wyższych osiągach i to zrealizowałem wtedy / spalał prawie 3-krotnie mniej i był szybszy w 2 osoby od najszybszych ETZ-ek 250 o te '5 - 6 km / h' co najmniej... :idea: :shock:
Sprawdziliśmy to wielokrotnie - co najmniej przez 3 lata wspólnych wyjazdów w czasie wakacji... :idea: :shock:
:idea: :shock:
ODPOWIEDZ