Cylinder 601 OSL tulejowany i 'co zrobic' / tuleja 'wyorana'..?

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Cylinder 601 OSL tulejowany i 'co zrobic' / tuleja 'wyorana'..?

Post autor: enesiak »

Cześć, jak sądzicie - co zrobić z cylindrem 601 OSL, który był tulejowany w przeszłości i znowu trzeba te tuleje usunąć / bo jest 'wyorana na 1 mm'.. :?: :idea:
Sam nie wiem / nabyłem go 'ze 30 lat' temu w Łodzi na bazarze i teraz 'powtornie odnalazlem'.. :idea: :shock:
'Ktos' jeździł na tyle dużo tym motocyklem, za cylinder wymagał tulejowania na 'nominal 85', ale - wstawiona tuleja została uszkodzona / 'wyharatana' sworzniem na 1 mm' głębokości z jednej strony... :?: :idea:
Jakbym usunął tuleje, to mierząc ja po 'zewnetrznej' - wychodzi, że średnica tłoka potrzebna będzie aż '89mm'.. :idea:
Szkoda mi go, bo żeberka ma dość ładne, niepoobijane i w dodatku : oryginalny nr silnika sprzed wojny i wszystkie cechy dobrze widoczne. :idea:
Z tym, że : ma 11 żeberek - więc jest to jakby 'wersja cywilna', nieprzewidziana do dużych obciążeń wojskowym wózkiem bocznym, jazdy w terenie, itp., tylko bardziej nadająca się do 'solowki', z racji 'gorszego chłodzenia' ( pomimo większej ilości żeberek - niż w typowo 'wojskiwym 601 WH' )..
:idea: :shock:
Kupiłem go wtedy właśnie ze względu na nieuszkodzone żeberka, bo sam miałem w silniku poobijany cylinder, który się dość mocno grzał z oryginalnym tłokiem wklęsłym.. :idea: :shock:
Po wyjęciu uszkodzonej tulei - chyba nie da się dobrać tak dużego tłoka 89 mm' dzisiaj, w dodatku - te '11 zeberek' też nie będzie sprzyjało raczej... :?: :idea:
Mam 'zagwozdke'... :shock:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Cylinder 601 OSL tulejowany i 'co zrobic' / tuleja 'wyorana'..?

Post autor: Spiker »

enesiak pisze: śr 04 lut, 2026 2:23 pm co zrobić z cylindrem 601 OSL, który był tulejowany w przeszłości [...] wychodzi, że średnica tłoka potrzebna będzie aż '89mm'..
Nie miałem jeszcze takiej awarii, ale słyszałem o co najmniej dwóch wypadkach urwania się cylindra 601 OSL (Heniek?) - nie mam pewności jakie były powody, ale podejrzenie jest na zbyt małą grubość ścianki. Jeden z przypadków to chyba był kopia cylindra odlewana współcześnie. Awaria niespotykana w innych silnikach. Niestety cylinder mocowany kołnierzem do karteru, ciężka i wysoka głowica przykręcona z wierzchu i do tego ekstremalne sprężanie zastosowane współcześnie - to recepta na problemy.
Dla tej pojemności silnika OSL cylinder jest bardzo cienkościenny. Katalog NSU przewiduje największy nadwymiar tłoka 86 mm. I to jest bezpieczna granica - powyżej to już loteria.

Osobiście nie wiem co ci poradzić - może ratować tuleję, która jest już wprasowana próbując zebrać wyorania? Gdyby nowa tuleja nie wymagała jeszcze roztoczenia. A przecież trzeba ją usunąć - prawdopodobnie wytoczyć.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ