Sam nie wiem / nabyłem go 'ze 30 lat' temu w Łodzi na bazarze i teraz 'powtornie odnalazlem'..
'Ktos' jeździł na tyle dużo tym motocyklem, za cylinder wymagał tulejowania na 'nominal 85', ale - wstawiona tuleja została uszkodzona / 'wyharatana' sworzniem na 1 mm' głębokości z jednej strony...
Jakbym usunął tuleje, to mierząc ja po 'zewnetrznej' - wychodzi, że średnica tłoka potrzebna będzie aż '89mm'..
Szkoda mi go, bo żeberka ma dość ładne, niepoobijane i w dodatku : oryginalny nr silnika sprzed wojny i wszystkie cechy dobrze widoczne.
Z tym, że : ma 11 żeberek - więc jest to jakby 'wersja cywilna', nieprzewidziana do dużych obciążeń wojskowym wózkiem bocznym, jazdy w terenie, itp., tylko bardziej nadająca się do 'solowki', z racji 'gorszego chłodzenia' ( pomimo większej ilości żeberek - niż w typowo 'wojskiwym 601 WH' )..
Kupiłem go wtedy właśnie ze względu na nieuszkodzone żeberka, bo sam miałem w silniku poobijany cylinder, który się dość mocno grzał z oryginalnym tłokiem wklęsłym..
Po wyjęciu uszkodzonej tulei - chyba nie da się dobrać tak dużego tłoka 89 mm' dzisiaj, w dodatku - te '11 zeberek' też nie będzie sprzyjało raczej...
Mam 'zagwozdke'...