Z jakiego modelu pochodzi ten silnik
Z jakiego modelu pochodzi ten silnik
Hej, jestem nowym użytkownikiem tego forum więc proszę o wyrozumiałość. Próbuje się dowiedzieć z jakiego konkretnie modelu pochodzi ten silnik.
Jestem zielony jeśli chodzi o NSU i nie znam wszystkich oznaczeń i cech. Z analizy zdjęć na stronie nsu-riders oraz przeszukujac google wydaje mi się że jest to silnik z NSU 301T z lat 1929-1930. Proszę o potwierdzenie mojej teorii lub naprostowanie. NR seryjny silnika : 126865. Z tego co ustaliłem pochodzi z rozbitego motocykla i ostatnie 40 lat przeleżał w garażu. Zębatka 18 zębów. Nie mam pewności co do pojemności, ale 500ki maja inny króciec gaźnika.
Pozdrawiam Dawid
Jestem zielony jeśli chodzi o NSU i nie znam wszystkich oznaczeń i cech. Z analizy zdjęć na stronie nsu-riders oraz przeszukujac google wydaje mi się że jest to silnik z NSU 301T z lat 1929-1930. Proszę o potwierdzenie mojej teorii lub naprostowanie. NR seryjny silnika : 126865. Z tego co ustaliłem pochodzi z rozbitego motocykla i ostatnie 40 lat przeleżał w garażu. Zębatka 18 zębów. Nie mam pewności co do pojemności, ale 500ki maja inny króciec gaźnika.
Pozdrawiam Dawid
Re: Z jakiego modelu pochodzi ten silnik
Cześć, kolektor ssący może być tzw. 'rzecza - częścią wtórna / zmodernizowana w przeszlosci', więc raczej się nim nie ma co kierować, a miałem taki silnik nawet o poj. 250 / 300cc i wyglądał bardzo podobnie...
Ale tutaj faktycznie : cylinder wygląda na '300 - 350cc' i najlepiej to ustalić / poszukując wokół podstawy cylindra nabitych na aluminiowym bloku cech, np. : '88' lub.'99', itp.
Zaś na samym kołnierzu cylindra - cech np.'63' lub '71', itp. - wtedy można będzie obliczyć pojemność skokowa / pierwotna tego silnika.
W moim 250 / 300cc - było to właśnie oznaczenie '88', oznaczające skok tłoka w cylindrze.
Przy pojemności 500 / 600 - byłoby to oznaczone jako '99'.
I jest to raczej model 'TS', bo już ma odejmowana głowice, a większość silników modeli 'T' - miała głowice tzw. 'slepe' / odlane razem z cylindrem jako jedna całość.
Pozdrawiam Noworocznie.
Ale tutaj faktycznie : cylinder wygląda na '300 - 350cc' i najlepiej to ustalić / poszukując wokół podstawy cylindra nabitych na aluminiowym bloku cech, np. : '88' lub.'99', itp.
Zaś na samym kołnierzu cylindra - cech np.'63' lub '71', itp. - wtedy można będzie obliczyć pojemność skokowa / pierwotna tego silnika.
W moim 250 / 300cc - było to właśnie oznaczenie '88', oznaczające skok tłoka w cylindrze.
Przy pojemności 500 / 600 - byłoby to oznaczone jako '99'.
I jest to raczej model 'TS', bo już ma odejmowana głowice, a większość silników modeli 'T' - miała głowice tzw. 'slepe' / odlane razem z cylindrem jako jedna całość.
Pozdrawiam Noworocznie.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Dziękuje za tak szybką odpowiedź. Dołączam kolejne zdjęcie. Jak pisałem jest świeży w temacie sugerowałem się dźwignią zmiany biegów - model 301TS miał dźwignie zmiany biegów na baku. Moja wiedza opiera się tylko i wyłącznie o zdjęcia
Cześć.
Jest to silnik od modelu 301t. Jak enesiak wspomniał Nsu oznaczało średnicę i skok przez bicia na cylindrze i podstawie cylindra. Model ts ma kilka odmiennych szczegółów i nie są to cylinder i głowica co w przypadku małych kaloszy zawsze były ściągane. Jednym z nich jest mocowanie samego bloku w ramie z przodu, Ts ma siodło i sruba przelotowa idzie od góry, model T ma śrubę przelotową od boku podobnie jak 501t/ts. Drugi szczegół to mocowanie szabli w ten sposób było tylko w T. Ts ma tylko oczko do przekładni zmiany biegów. Silniki małych kaloszy różniły się na przestrzeni lat jeszcze rozrządem i innymi drobnymi detalami. Ten jest z końcówki produkcji czyli 1930. Jeśli oczywiście nr jest prawdziwy. Ogólnie bardzo ładny stan gratuluję i pozdrawiam Janusz
Jest to silnik od modelu 301t. Jak enesiak wspomniał Nsu oznaczało średnicę i skok przez bicia na cylindrze i podstawie cylindra. Model ts ma kilka odmiennych szczegółów i nie są to cylinder i głowica co w przypadku małych kaloszy zawsze były ściągane. Jednym z nich jest mocowanie samego bloku w ramie z przodu, Ts ma siodło i sruba przelotowa idzie od góry, model T ma śrubę przelotową od boku podobnie jak 501t/ts. Drugi szczegół to mocowanie szabli w ten sposób było tylko w T. Ts ma tylko oczko do przekładni zmiany biegów. Silniki małych kaloszy różniły się na przestrzeni lat jeszcze rozrządem i innymi drobnymi detalami. Ten jest z końcówki produkcji czyli 1930. Jeśli oczywiście nr jest prawdziwy. Ogólnie bardzo ładny stan gratuluję i pozdrawiam Janusz
Dziękuję za odpowiedź. Potwierdza one moje przypuszczenia że chodzi o NSU 301T.
Janusz remontował taki motocykl i pokrewne, więc zna się na rzeczy.
Ze swej strony także gratuluję nabytku. Zazwyczaj przy zakupie silników brak jest osprzętu a tutaj wszystko jest. Nawet śruby nie pomęczone - stan "zachodni" albo jak piszesz 40 lat albo i więcej nie ruszany i przechowywany gdzieś w cieplarnianych warunkach. Zapewne wielu rozważyło by nawet pozostawienie go w takiej patynie dopracowując tylko mechanicznie - dawniej nie do pomyślenia, dzisiaj częsty wybór.
Po współczesnym kablu WN widać, że była przynajmniej próba odpalenia. I tutaj nawiązuję do wątku na naszym forum o próbnym odpalaniu znalezisk ... (viewtopic.php?t=1419)
Ze swej strony także gratuluję nabytku. Zazwyczaj przy zakupie silników brak jest osprzętu a tutaj wszystko jest. Nawet śruby nie pomęczone - stan "zachodni" albo jak piszesz 40 lat albo i więcej nie ruszany i przechowywany gdzieś w cieplarnianych warunkach. Zapewne wielu rozważyło by nawet pozostawienie go w takiej patynie dopracowując tylko mechanicznie - dawniej nie do pomyślenia, dzisiaj częsty wybór.
Po współczesnym kablu WN widać, że była przynajmniej próba odpalenia. I tutaj nawiązuję do wątku na naszym forum o próbnym odpalaniu znalezisk ... (viewtopic.php?t=1419)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Witam, jeśli chodzi o kwestie odpalania próba odbyła się jeszcze w latach 90 tych. Ja sprawdziłem tylko na sucho czy silnik się obraca i czy wchodzą biegi - to jest ok. Na chwilę obecną nie próbuje go zapalać. Zastanawiam się czy nie warto było by go rozebrać i przejrzeć przed próbą odpalenia. W momencie zakupu myślałem że jeśli silnik jest kompletny to z resztą motocykla nie będzie problemu
ale nawet przeglądając forum i galerie z Waszymi motocyklami zdałem sobie sprawę że tych motocykli nie przetrwało zbyt wiele. Model 301T mały kalosz nie jest albo zbyt popularny albo porządany. Na chwilę obecną myślę nad odbudową tylko za bardzo nie wiem jak zacząć praktycznie brakuje całego motocykla. Zastanawiam się też czy części z modelu 500T są zamienne, czy muszę szukać konkretnie części do 301T. Inną rzeczą jest jak je rozpoznać.
Cześć, mam przednie koło do 301 - 351, nie wiem dokładnie do którego
Ma 40 szprych i piastę bardzo podobna do 201 / 251 OS - OSL, ale ma większej średnicy beben i masywniejsza sama 'szpulka' w nim - stąd 'dedukuje', że to od 301 / 351 właśnie...

Zamienię na koło od 201 - 251 OSL w podobnym stanie i 'szlus'.

Ma 40 szprych i piastę bardzo podobna do 201 / 251 OS - OSL, ale ma większej średnicy beben i masywniejsza sama 'szpulka' w nim - stąd 'dedukuje', że to od 301 / 351 właśnie...
Zamienię na koło od 201 - 251 OSL w podobnym stanie i 'szlus'.
Cześć wrzuć zdjęcie tego koła. Ja niestety nie posiadam żadnych części do NSU, ale może się jakoś dogadamy.
Moze to troche potrwac - bo widzialem je ze '2 - 3 lata temu' i jest najprawdopodobniej / 'przywalone gdzies klamotami' od dluzszego czasu...
Cześć od kilku dni dość intensywnie przeszukuje forum szukając informacji o modelu 301T. Z tego co widzę tylko dwie osoby posiadają ten motocykl jest też kilka 301TS. Zdaje sobie sprawę, że to wiekowe pojazdy. Na olx i innych platformach są wystawione silniki w lepszym i gorszym stanie ale nie ma żadnych części nadwozia ( rama , trapez , bak, koła) Czy faktycznie są to nieosiągalne już części ? Posiadanie takiego motocykla w 1930 roku w Polsce na pewno nie było chlebem powszednim. Czy są posiadacie informacje ile takich motocykli mogło jeździć po naszym kraju? Zastanawiam się czy ktoś wykonuje repliki ramy to takich motocykli. Samo patrzenie na silnik do NSU 301T powoduje uśmiech na mojej twarzy, ale chciało by się nim trochę pojeździć. 
Czesc, 'ktos' wystawial rame do 301 T kilka lat temu na wszystkich 'portalach' i sam sie nad nia zastanawialem, bo mialem fragmenty silnika 251 T, ale byla 'zbyt droga', chociaz w dobrym stanie - kilka lat 'wisiala na ogloszeniach' na roznych portalach, bo byla wlasnie 'zbyt droga'...
A w latach 90-tych - wyciagnalem z 'wozka zbieracza' zbiornik w lakierze i kalkomaniach i nabylem 'za piwo' / bo jechal z nim 'na zlom - glowna ulica' kolo mnie, a akurat szedlem chodnikiem i zauwazylem ten zbiornik w 'wozku zbieracza starozytnosci'...
Pozdrawiam.
A w latach 90-tych - wyciagnalem z 'wozka zbieracza' zbiornik w lakierze i kalkomaniach i nabylem 'za piwo' / bo jechal z nim 'na zlom - glowna ulica' kolo mnie, a akurat szedlem chodnikiem i zauwazylem ten zbiornik w 'wozku zbieracza starozytnosci'...
Pozdrawiam.
Cześć. Jeśli chodzi o ceny to w ciągu ostatniego miesiąca na niemieckich portalach były na sprzedaż 2 sztuki nsu 301T na chodzie jeżdżące zarejestrowane w cenie 12k i 15k euro. Biorąc pod uwagę bardzo wysokie ceny części taniej jest kupić cały motocykl u naszych zachodnich sąsiadów. Pamiętasz ile wołali za tą ramę ? Jeśli masz jakieś części do tego modelu i jesteś w stanie się z nimi rozstać
to daj znać na priv o jakich kwotach mówimy bo to się dzieje na portalach jest dla mnie szalone. Bez ramy nie rusze na chwilę obecną namierzyłem z 5 silników do 301T na portalach sprzedażowych, nie wiem czy sprzedający nie poddali się właśnie z powodu braku dostępu do ramy
. Ustaliłem że silnik nie był odpalany - kabel WN został zamontowany bo silnik był wystawiony na wystawie starych motocykli w latach 90tych. Silnik przez około 40 lat leżał w garażu mechanika samochodowego i dlatego jest w takim stanie.
Wszystko to o '5 - 7' lat za późno, bo ta rama 'bujala' się u nas na wszystkich portalach, jeszcze ze 4 - 5 lat temu / za '2500' zł i cena była przez kilka lat niezmienna...
Ja miałem silnik 250 T bez cylindra i go sprzedałem / za 'grosze', a później znalazłem 2 przednie koła - jedno też poszło chyba na wymianę za inne, a drugie - gdzieś zostało raczej jeszcze..
Do tego - są jakieś zębatki, walki skrzyni, resztki sprzęgieł, itp. - ale nie widziałem ich już ze 2-3 lata / bo gdzieś są 'przywalone', a nie mam 'kilku dni czasu' - żeby ich szukać, niestety / po likwidacji garażu - 'zelastwo jest ubite' maksymalnie...
Jak znajdę to wszystko 'przypadkiem' - to odłożę jakoś w 'jedno miejsce'...

Ja miałem silnik 250 T bez cylindra i go sprzedałem / za 'grosze', a później znalazłem 2 przednie koła - jedno też poszło chyba na wymianę za inne, a drugie - gdzieś zostało raczej jeszcze..
Do tego - są jakieś zębatki, walki skrzyni, resztki sprzęgieł, itp. - ale nie widziałem ich już ze 2-3 lata / bo gdzieś są 'przywalone', a nie mam 'kilku dni czasu' - żeby ich szukać, niestety / po likwidacji garażu - 'zelastwo jest ubite' maksymalnie...
Jak znajdę to wszystko 'przypadkiem' - to odłożę jakoś w 'jedno miejsce'...
napewno nie 5-7 lat... rynek kaloszy obserwuje od kilkunastu lat ta rama o której piszesz była od 301ts. Co nie oznacza że od mniej wartościowego modelu... problem jest z tym że do 301T ramy praktycznie nie występują w naturze a jeśli się coś pojawi to tylko dla wtajemniczonych i sprzedawane w kręgu... co do 301/351ts problemem może okazać się pozostała reszta motocykla czyli koła 40 szprychowe i przednie zawieszenie które nie jest zamienne z innymi modelami.enesiak pisze: sob 10 sty, 2026 3:56 pm Wszystko to o '5 - 7' lat za późno, bo ta rama 'bujala' się u nas na wszystkich portalach, jeszcze ze 4 - 5 lat temu / za '2500' zł i cena była przez kilka lat niezmienna...![]()
![]()
W modelu 301T kolejnym problemem może okazać się zbiornik paliwa/błotniki i również koła.. być może niektóre części dostaniesz w replice ale o ile błotnik czy koło jest ok to rama to jednak cześć nie odzowna, bazowa, która identyfikuje ten motocykl jako całość i wtedy możesz powiedzieć że jest zabytkiem a nie projektem więc replika jest dużym foux pas...
Szczerze chciałbym żebyś znalazł ramę i żeby nie skończyło się na silniku siedzącym na półce ale na całym motocyklu który naprawdę fajnie jeździ i może Ci sporo radochy przynieść, jednak musisz wiedzieć ze nie będzie tanio i nie będzie szybko. Z czesci które będą pasować z 501t to tylko oświetlenie i biżuteria kierownicy bez klamek sprzegla i hamulca, klakson i tyle... jeśli cie nie zniechęciłem albo zachęciłem to znajdź namiar na Oliwiera z Niemiec on kontynuuje dzieło Lorenza specjalisty od kaloszy. Miał stronę internetową. Pytaj o rame i resztę mieli tego od groma...
Pozdrawiam Janusz
Rama - to była typowa 'podramowka / do podwieszanego zbiornika', więc uważałem - że jest do wersji 'T' i dlatego rozważałem jej zakup, bo mój silnik 251 'T' był jeszcze do skompletowania...
Koła i błotniki - widziałem z 5 - 6 lat temu w Ottendorf, ale fakt - bo tylko raz się pokazały w komplecie..

No dobra - mogło to być 7 - 8 lat temu, ale 'ktos' sprzedawał ja co najmniej ze 3 - 4 lata / pojawiała się 'srednio' co pół roku i 'wisiala' przez następne pół roku / rok na portalach...

Koła i błotniki - widziałem z 5 - 6 lat temu w Ottendorf, ale fakt - bo tylko raz się pokazały w komplecie..
No dobra - mogło to być 7 - 8 lat temu, ale 'ktos' sprzedawał ja co najmniej ze 3 - 4 lata / pojawiała się 'srednio' co pół roku i 'wisiala' przez następne pół roku / rok na portalach...
nie zamierzam się przegadywać co widziałeś nie mam ani na to czasu ani chęci... taką ramę szukało/szuka kilka osób w Polsce więc jeśli by widniała kilka lat na portalach to chyba wiadomo... poza tym cena 2,5tys to zamkniętymi oczami bym sam kupił... te ramy są dość drogie jak na swoją pojemność. Widziałem ramy przerobione na podramowe ale to inna para "kaloszy"enesiak pisze: sob 10 sty, 2026 8:36 pm Rama - to była typowa 'podramowka / do podwieszanego zbiornika', więc uważałem - że jest do wersji 'T' i dlatego rozważałem jej zakup, bo mój silnik 251 'T' był jeszcze do skompletowania...
Cześć pojawiła się rama do NSU 301 ale niestety do modelu TS. Jeśli jest ktoś taką zainteresowany to ogłoszenie jest na portalu sprzedajemy.pl w okolicach Zdunskiej Woli. Pozdrawiam
Dawid
Dawid