malowanie.... chromowanie...enesiaków..

Rama, oblachowanie, widelec
Awatar użytkownika
Suchy

Re: malowanie.... chromowanie...enesiaków..

Post autor: Suchy »

http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... ewsIndex=1

Chyba raczej nie pierwszy. :? ,,Jak żyć Panie Premierze, jak żyć?"

Ta spuchnięta ćwiartka też ma spreżyny w kolorze nadwozia:

http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... emId=37451
Awatar użytkownika
janusz_p

Post autor: janusz_p »

no tak, ale to są motocykle przed renowacją lub w stanie "fabrycznym"(powiedzmy)
A Ty motocykl odbudowujesz więc wszystko w twoich rękach i pomyśle
Awatar użytkownika
Suchy

Więc powziołem salomonową decyzję. Jutro zadzwonię do piaskarza, żeby pomalował tylko te moje krótsze sprezyny pasażera, które były na pewno czarne, a dłuższe kierowcy zostawił to dam do chromu. Jak już pomalował wszystko to niech zostanie. Motocykl będzie bardziej ,,bajerny'', dzięki tycm chromom może jakąś dziewczynę wyrwę na te sprezyny. ;-)

A powazniej to jak patrzę na te wszystkie oryginalne ćwiartki, to nasuwa mi się refleksja, że fabryka montowała te ,,chromy" w sposób raczej dowolny, np raz tłumik chrom, raz farba, to samo obręcze. Tak samo szparunki. Dolne wahaczyki zawiasu, tak samo. Pewnie wynikało to z indywidualnych konfiguracji dla klientów, czy jestem w błędzie?
Awatar użytkownika
Suchy

Zauważyłem, że słynna ćwiartka z Suchedniowa nie ma szparunków, czy wie ktoś jakie oryginlanie były w 38 roczniku szparunki?
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześc!
tak się składa że NSU z Suchedniowa, miałem możliwośc obejrzenia z bardzo bliska. motocykl ma wzór malowania i elementy chromowane w najbogatszej (chyba) wersji. fakt że stan tych elementów jest już różny ale można bez problemu wyznaczyc przebieg szparunków i zasięg chromów.
szparunki występują na zbiorniku i felgach. na błotnikach nie widziałem nawet śladu po złotym pasku.
dlaczego sądzę że to najbogatsza wersja? oto moje spostrzeżenia:
- zbiornik paliwa chromowany na dużej powierzchni aż do grubszego paska a nie tylko przetłoczenie
- cały układ wydechowy górny chromowany
- felgi chromowane z czarnym środkiem i złotym paskiem na łączeniu
pozostałe elementy wykańczane tak jak w większości modeli. moim zdaniem jest to ta wersja w której L na końcu oznaczenia modelowego oznacza ewidentnie "Lux"
Radek
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Suchy

Radku czy pamietasz może jakiego koloru jest tam szparunek na baku i czy on przebiega na granicy chromu i laieru, oraz na oko jakiej jest szerokości?
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

Suchy pisze:Radku czy pamietasz może jakiego koloru jest tam szparunek na baku i czy on przebiega na granicy chromu i laieru, oraz na oko jakiej jest szerokości?
cześc!
kolory szparunków są tradycyjne dla tego modelu NSU
- niebieski na przetłoczeniu z boku zbiornika
- złoty na górnej płaskiej powierzchni szerokości ok 2-3 mm
- złoty na połączeniu chromu i lakieru szerokości ok 4-5 mm
Radek
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Suchy

Dziękuję Radku, ale jednak do wykonania takiego szparunku potrzebuję fotografie i jakieś pomiary jak to przebiega na baku, na szczęście szparunki na baku można wykonać po wszystkim.
bluesmile

Post autor: bluesmile »

Witam. W NSU 201Z sprężyny siedzenia kierowcy są na pewno chromowane, podobnie jak sprężyna trapezu. Dodatkowo w tym jednym z najmniejszych modeli można było zamówić zbiornik w wersji chromowanej, co wyczytałem na niemieckiej stronie poświęconej temu modelowi. Analogicznie można przyjąć że w następcach 201Z przyjmowano podobne schematy.
ODPOWIEDZ