Tłoki OSL - dobranie zamiennika

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Tłoki OSL - dobranie zamiennika

Post autor: enesiak »

Czesc, a tu tak gwoli przypomnienia-ostrzezenia - tlok VW 1600, ktory byl zastosowany prawie 30 lat temu w NSU 601 OSL i narobil 'balaganu' w silniku...
Chodzi glownie o to, zeby pod zadnym pozorem i najlepiej NIGDY nie stosowac do silnikow motocyklowych-dlugoskokowych tlokow, ktore maja przeciecie-naciecie plaszcza w rowku pierscienia olejowego [ a wiekszosc starych tlokow samochodowych tak ma], bo sie nikomu nie chcialo w fabryce wiercic 'godzinami' otworkow odprowadzajacych olej pod pierscieniem olejowym - latwiej i szybciej bylo przeciac plaszcz w rowku frezem pilkowym...Podejrzewam, ze taka czynnosc zabierala max 1 minute czasu - w prownaniu do wiercenia kilkunastu otworkow z przodu i z tylu tloka, co zajeloby z 15 - 20 minut i wymagaloby duzej precyzji i oprzyrzadowania...Skutkiem tego plaszcz tloka byl na tyle oslabiony, ze zastosowany w silniku NSU 601 OSL, ktory ma bardzo dlugi skok w porownaniu do VW 1600 - pekl po pewnym czasie na skutek duzych drgan 1-cylindrowego silnika, rozpadl sie na kilka czesci i zrobil 'kuku' silnikowi i motocyklowi. To samo stalo sie kilku znajomym w silnikach 501 OSL, rowniez po zastosowaniu tlokow samochodowych 82-83mm srednicy, na ogol pochodnych 'Warszawa- Zuk, Nysa, itp.' Dlatego stanowczo odradzam jakiekolwiek tloki z przecieciem w rowku pierscienia olejowego - zamiast otworkow nawiercanych jak w fabrycznych tlokach NSU...
Załączniki
widoczne naciecie-przeciecie plaszcza tloka VW 1600 w rowku 'olejowym' - oslabiajace odlew tloka
widoczne naciecie-przeciecie plaszcza tloka VW 1600 w rowku 'olejowym' - oslabiajace odlew tloka
jeszcze raz naciecie-przeciecie plaszcza tloka
jeszcze raz naciecie-przeciecie plaszcza tloka
'rozpekniety' na kilka czesci tlok VW 1600 - uszkodzil przy okazji cylinder na drugi szlif...
'rozpekniety' na kilka czesci tlok VW 1600 - uszkodzil przy okazji cylinder na drugi szlif...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Na marginesie. Mam kolegę posiadającego motocykl NSU 601 OS WH solo, zrobiony na tłoku od garbusa. Skarży się na kiepską kulturę pracy, niepokojące wibracje i stuki oraz słabe osiągi. Nie wiem czy po prostu nie założył tłoka z niecentrycznie ustawionym sworzniem odwrotnie, a może za ciasno spasował. A może po prostu masa samochodowego tłoka jest za duża? Tak czy siak nie wiem co mu poradzić. Trudno zdiagnozować pacjenta bez badania. Jakieś sugestie? Ma ktoś z was doświadczenie z takimi tłokami w sześćsetce?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Ten tłok, który opisujesz jako zamiennik do 251 OSL, pochodzi ze ślepego IOE NSU z lat 20 tych a nie z "żużlówki". Dokładnie takiej konstrukcji tłok wyjąłem z silnika 251 R z 1927r. Prawdopodobnie jest to końcowy wymiar naprawczy dla takich właśnie silników. Twój co prawda nie ma "gwintu" (rowków) naciętych po obwodzie płaszcza, ale po za tym wygląda identycznie. Sprawdź czy posiada rowki na zabezpieczenia sworznia. W oryginale sworzeń był pływający i miał na końcach kapselki ślizgowe.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, znam co najmniej 3 przypadki : 601 OSL, 501 OS i 501 OSL - w ktorych rozpadly sie tloki z nacieciami w rowku 'olejowym i jeszcze w 351 OSL 'alu' takze - tlok mial juz prawie 80mm i byl 'od czegos', mial dodatkowy 'olejak' u dolu plaszcza i lekko wypukle denko, no i tez to nieszczesne naciecie-przeciecie plaszcza w rowku 'olejowym'. Dlatego stanowczo odradzam stosowanie takich tlokow, bo widocznie fabrycznie sa one przystosowane do o polowe krotszych skokow ? Poza tym w VW 'Garbus' sa 4 sztuki, ustawione poziomo i na pewno nie osiagaja tak wyokich obrotow - jak w silniku NSU 601. Na pewno nie maja tez takich drgan 'przod - tyl' jak w silniku pionowym-motocyklowym, bo calym ciezarem 'leza plasko' w cylindrach.
W moim przypadku, jak tlok VW sie rozpadl i uszkodzil cylinder u dolu - to po paru dniach wymienilem cylinder i glowice na 501. Ustaly jakiekolwiek wibracje-drgania i odglosy, silnik pracowal bardzo 'miekko' i motocykl rozpedzal sie troche 'wolowato', ale tez dochodzil do duzych predkosci, prawie jak wczesniej. Mial tylko duzo mniejszy moment obrotowy - wtedy jednak zrozumialem, ze do tych silnikow idealne sa tloki maksymalnie 300g ciezaru - w zadnym zakresie obrotow nie pojawialy sie drgania, tylko wlasnie ten moment obrotowy byl 'zbyt miekki' - najlepiej jezdzilo sie max w 2 osoby z tym moim ciezkim wozkiem typu 'm-kowskiego'. Do jazdy motocyklem 'solo' na pewno by to wystarczylo. Jako ze 'brakowalo mocy-momentu, to najszybciej jak sie dalo - zakupilem cylinder 601 OSL i z powodu jego 'rozborowania na maxa' - musialem zastosowac tlok Jawa-ESO speedway. Tylko ten tlok od Jawy jest minimalnie ciezszy od tloka NSU 501 - to pojawily sie niewielkie drgania, ale w normie - nie 'umywaly' sie do drgan i wibracji na tloku VW i nawet na oryginalnym 601 OSL - tlok od Jawy-ESO jest takze lzejszy niz od 601 OSL o kilkadziesiat gramow, chyba ok. 60, wiec wibracje sa takze 'miekkie-lagodne', prawie niewyczuwalne. Niech znajomy jak najszybciej rozglada sie za oryginalnym tlokiem motocyklowym na wymiar 601 OSL, zeby nie musial naprawiac uszkodzonego cylindra - po raczej nieuchronnej awarii tego tloka VW 'Garbus'...Najlepiej niech szuka czegos od wloskich motocykli z lat 60-80tych, moze byc podobny wymiar [ 85-86mm] od duzych 1-cylindrowek 500 lub 2-cylindrowych V 900 - V 1000, moze jakis Moto-Guzii lub Ducati - cos tak mi sie kojarzy ? Dobrze by bylo zdjac glowice i cylinder w miedzyczasie, wyjac tlok i dokladnie go obejrzec przez lupe - czy juz plaszcz nie jest popekany i za chwile sie nie rozpadnie...?
Co do tloka 'zastepczego 251 - 64mm', to faktycznie - nie ma zabezpieczen sworznia, ktos chyba probowal je nacinac, ale sa bardzo plytkie, prawie niewidoczne i chyba faktycznie sworzen mial na koncach 'grzybki z brazu', moze go z czasem znajde - bo gdzies mi sie 'przewijal przed oczami' przez lata...
Ten tlok Jawa-ESO dobrze dzialal, ale sprezanie bylo 'za male' dla mnie i probowalem jeszcze zastosowac tlok H-D z wypuklym mocno denkiem, z lat 50-60tych, chyba Panhead 1200 ? Tlok byl jednak 'masakrycznie ciezki' - wazyl 530g i pomimo 'wybrania' z niego frezami 130g i zmniejszeniu ciezaru do poziomu oryg.tloka 601 OSL - nie dalo sie jezdzic, bo chwytal momentalnie - po przejechaniu ok. 1 km...Wprawdzie bylo wtedy lato i 35-36stop. upaly, a szlif byl 'na 7-8 setek' i jezdzilem nadal z wozkiem - zrezygnowalem, wyjalem go i zalozylem z powrotem tlok Jawy-ESO. Sprezanie na tloku H-D musialo byc jednak bardzo duze, ok. 9-10 : 1 - bo motocykl z wozkiem reagowal na 'milimetrowy ruch manetka gazu' - przyslowiowe 'dotkniecie manetki' i nabieral predkosci w tempie 'dragstera - do bicia rekordow'...Ale tylko do 1km dystansu i trzeba bylo go studzic 10 min. na postoju...
szmaja

Post autor: szmaja »

Przy Jankach była taka sama sytuacja, tłok k-Fiata 1500 pasował po lekkim rozszlifowaniu, niby więcej było w garnku niby pasował ale kultura pracy była daleka od ideału, z daleka słychać było że jedzie Janek na kFiacie, taki charakterystyczny klang.Tłok jest znacznie cięższy i sprężanie spadło, drgawki dostawał szczególnie na niskich obrotach że plomby z zębów wypadały.
Awatar użytkownika
Spiker

Tłoki OSL - dobranie zamiennika

A co koledzy na to?:
https://allegro.pl/oferta/tlok-motocykl ... 8223634634\
Mnie razi to podebranie przy otworach sworznia robione na szlifierce "z ręki".
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, wyglada to na taka 'owalizacje szlifierkowa', czyli ze tlok jest wytoczony z odlewu 'na okraglo'...Raczej nie bedzie dzialal w silniku chyba - ze zrobi sie mu luz 'zuzlowy' - na 0,20-0,25mm, to z kolei bedzie mocno 'stukal- przod-tyl' w tulei cylindra, az tuleja moze peknac, itp., itd. Ktos sie narobil, ceni 'jak za zboze' i jak komus to sprzeda - to bedzie 'klops'...
lis12

Post autor: lis12 »

za te pieniądze kupiłem 2 orginalne nowe tłoki i to z pierścieniami ATE
Awatar użytkownika
enesiak

Znajomy zastosowal w latach 80-tych do silnika 251 OSL tlok od Fiata 127, tylko szlifujac cylinder do niego. Pisalem juz o tym kiedys - NSU 251 OSL w wersji 'chopper' zasuwal na tym tloku 110-115 km/h w dwie osoby i palil o ok. 0,7L- 1 L/ 100 km wiecej niz moj 251 'WH' z zeliwnym blokiem. Moj palil niecale 3 L, a 'chopper' - ok. 3,7-4 L/100km i 'krecil sie jak wsciekly', pomimo tego, ze ten tlok Fiata 127 nie dochodzil ok. 3,5-4mm do krawedzi tulei w cylindrze 251. Podejrzewam, ze dzis mozna znalezc wiele zamiennikow sposrod tlokow Fiata 127 i kolejnych wersji Panda, Fiorino, itp. i mozna dobrac na pewno na wysokosc, srednice i ciezar odpowiedni tlok - zamiast dorabiac...A jak zbyt ciezki jest fiatowski - mozna go 'wybrac' wewnatrz frezikami, ktorych nikt z nas nie mial 40-30 lat temu - dzis wszystkie male 'dremele' sa dostepne za grosze...Tylko trzeba chciec sie pobawic w 'modelarza'...
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Ten tłok, który zaprezentował Spiker to produkt końcowy wykonany na podstawie mojego oryginalnego nominalnego tłoka do 251. Pożyczyłem w zeszłym roku koledze z Pińczowa w celu dorobienia takich tłoków. Efekt widać. Jak dla mnie porażka.
Co ciekawe ten sam człowiek robi/robił bardzo dobre tłoki do IFA BK 350.
Ostatecznie tłok został dorobiony w Milanówku
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
szmaja

Hihihi nie no musiałem-WTF???So to kufa jezd? Brakuje słów na opisanie tego...czegoś, oprócz tych co już użyłem:) Okazuje się, i tu ukłon w stronę kolegi Enesiaka że można znaleźć na zachodnich stronach oryginalne tłoki z lat 50-tych te to pełno a i wojenne się trafiają i to koszty nie są jakieś powalające. Tylko zgodnie z zasadą kierownika już w/w kol. Enesiaka czyli jeśli jest problem trzeba go przeczekać:) podeprze się przykładem, do Konsula czyli pospolity 251 osl sa różne i płaskie i wypukłe, nawet do mojego Matchlesa znalazłem oryg. NOS z wojny i okupacji fakt za 50e ale jest:)A propo też jestem posiadaczem urwanego oryg. tłoka do Matchlesa i sam nie wiem czy wstawić oryg, czy powojenny modyfikowany...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, akurat wczoraj trafilem na zakonczona aukcje uzywanego tloka BSA C 15, 67mm srednicy - bez zatarc, spekan, itp. - cena koncowa niecale 20 £ lacznie z przesylka do Polski...
Taki tlok do maksymalnie rozszlifowanego cylindra 251 OSL...
Załączniki
DSC01140.JPG
szmaja

tak na szybko - używka z cylindrem 251 osl 140e https://www.ebay.de/itm/NSU-251-OSL-Zyl ... SwO~ZcjPpQ
NSU 251 maxi czyli 251 osl z podniesionym sprężaniem niestety 200e.. https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 7-306-1347
ale widziałem już znacznie tańsze
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, podobno do jazd terenowych-'crossowych', itp. w silnikach 'anglikow' specjalnie zakladali nizsze tloki i zmniejszali 'sprezanie', zeby silniki chodzily bardziej 'miekko' i lepiej oddawaly moment obrotowy ? Zreszta na tloku od Junaka nadal uwazam, ze sprezanie bedzie 'mniejsze o dziesiate', nawet nie 0,5 stopnia i silnik moze sie nawet 'lepiej krecic' - wlasnie jak odprezone do sportow terenowych 'angliki'...
szmaja

Zapytam mistrza świata czy w żużlu robili takie numery:)
Awatar użytkownika
Spiker

Tak przy okazji - jakiś czas temu pożyczyłem komuś z forum połówki tłoka 351 OSL rozcięte specjalnie w celu wykonania formy odlewniczej. Niestety nie pamiętam komu ... Uprasza się o zwrot.
Awatar użytkownika
Spiker

Metoda szlifowania wybrań w okolicy sworznia poprawiona z ręcznej na maszynową?
https://allegro.pl/oferta/nsu-251-osl-t ... 8593080392
Awatar użytkownika
enesiak

Ale i tak 'na oko' widac, ze grubosc scianek moze byc nawet 2-krotnie wieksza - niz w oryginalach, to ciezar tez pewnie jest rekordowy...
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: wt 04 mar, 2014 10:00 am hej!
Osobiście jeżdżę na tłoku junakowskim z mniejszym sworzniem (20)
Pewnie nie ma szans na zorganizowanie w Almocie małej partii tłoków Junaka pod sworzeń 20 i to najlepiej wywiercony te 2 mm niżej? Czy jest jakakolwiek szansa i sens ekonomiczny w stosunku do cen od podstaw dorabianych tłoków? Tak sobie gdybam...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, to juz chyba latwiej dobrac 'od czegos' troche dluzszy korbowod i w ten sposob 'zrekompensowac' zbyt niski tlok ? 'Dawno' temu bardzo wiele silnikow uzytkowych i 'sportowych' mialo takie 'modyfikacje' - wystarczy poprzegladac rozne czesci od starych silnikow i 'cos' sie na pewno znajdzie...
Załączniki
'dawno' temu tak sobie ludzie 'radzili' - dobierali czesci od innych marek i jezdzili, jezdzili, jezdzili...
'dawno' temu tak sobie ludzie 'radzili' - dobierali czesci od innych marek i jezdzili, jezdzili, jezdzili...
ODPOWIEDZ