Mała sztywność ramy 501OSL ???

Zawiłości eksploatacji motocykli NSU - porady praktyków.
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Mała sztywność ramy 501OSL ???

Post autor: enesiak »

No i cześć po raz kolejny w 'tym problemie'. Jako że nurtowała mnie ta 'mała sztywność 501 OSL' dość długo - podjechałem do Znajomego 'Starego Jeźdźca', który jeździł 20 lat przede mną co najmniej i ma nadal 351 'WH' z silnikiem 501 i 601 OSL - oba motocykle rozebrane w 'drobny mak'. Jak zacząłem Go wypytywać o wrażenia z jazdy na 501 OSL [ 351 'WH'], to nie mógł 'zajarzyć' początkowo - o co mi chodzi ? No to dalej Go 'dręczyłem' - aż w końcu wyciągnął spod sterty klamotów 'świeżo malowanych sprayami' kilka lat temu - 'fragment ramy', który był od początku przy Jego '351 - 501 WH'...Zatkało mnie, ale nie dałem po sobie poznać i 'wysępiłem' na jakiś czas to 'ustrojstwo' - w celu przymierzenia do moich motorków. Znajomy twierdził, że dużo 'OS - OSL-ek' miało takie wzmocnienia pod silnikiem, ale różnej budowy - z kątowników, rurek, płaskowników, itp. Szczególnie widział to w motocyklach używanych na żużlu, crossie i do jazdy z wózkami bocznymi, nie był pewien - czy jest to wyrób fabryczny czy może 'samoróbka' - ale ma ozdobne 'odkuweczki' w 3 miejscach - to może jest od jakiegoś 'anglika' z przełomu lat 20/30-stych ? I akurat pasuje też do NSU 501 ? Mówił, że są do tego specjalne 'trójkąciki' - podobne jak w 601 OSL, ale mają inny kąt i są delikatniejsze, teraz ich nie znalazł, ale ma poszukać jeszcze. Sami zobaczcie - jaki to pomysłowy gadżet : osłania silnik od dołu, wzmacnia ramę - usztywnia i jeszcze 'robi za uchwyt wózka bocznego' - ta tuleja u góry jest jak w 600-tce i można do niej włożyć 'trzpień - uchwyt' od ramy, który na ogół jest wciśniety pod siodłem lub pod zbiornikiem, trzeba mieć taki po prostu jeszcze jeden...
Kształtem i zadarciem z przodu - przypomina podobną osłonę od Excelsiora Manxmana 250 -350 ?
'Gadżet - osłona' waży 'na rękę' jakieś 1,5 - 2 kg, pewnie z tymi 'trójkącikami' będzie to niewiele więcej niż 2 kg.
Załączniki
DSC03144.JPG
DSC03143.JPG
DSC03142.JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, kolejny raz znalazłem bliźniaczo podobny do NSU OS-OSL motocykl z epoki [ połowa lat 30-stych], który przy podobnie otwartej ramie, ma ją prawdopodobnie dużo sztywniejszą ? To Horex T 5, T6 i S5 - S6. Te modele mają takie same ramy, różnią sie tylko silnikami : 500 SV, 600 SV i 500 OHV i 600 OHV. Mają też bardzo zblizone parametry do NSU : model S 5 500 OHV ma 22 KM i osiąga prędkości 115 - 120 km/h, natomiast S 6 600 OHV - ma 25 KM i osiąga 125 - 130 km/h. Podobne są też masy motocykli i zawierają się w granicach 170 - 185 kg, co praktycznie nie różni sie od NSU 501 - 601 OSL. Jak jednak widać na zdjęciu z reklamy modelu S 6 - rama motocykla pomimo, że jest otwarta i blok silnika ją zamyka od dołu, to jednak kąt rury skośnej odchodzącej od dołu główki ramy 'celuje' jakby pod blok silnika gdyby ją przedłużyć ? Tym samym rama jest dużo szerzej otwarta niż rama w NSU 351-501 OSL i przez to ma o wiele większą sztywność - bo przypomina bardzo kątami ustawienia rur ramę od modelu NSU 601 OSL I - II wersji lub ramę modelu SS 500 - 600 z początku lat 30-stych. Podejrzewam, że możnaby nałożyć na siebie zdjęcia ram Horexa S 5- S 6 i NSU 601 OSL lub SS 500 - 600 i kąty ram by się pokrywały lub były bardzo zbliżone. Wydaje mi się także, że miałem w odległej przeszłości ramę z widelcem od starszego modelu Horexa, z końca lat 20-stych i pomimo, że była od modelu 'T' dolnozaworowego - to miała podobnie jak w Rugde dodatkową poprzeczkę-rurę nad samą głowicą, łączącą odkuwkę pod siodłem - z dolnym końcem główki ramy i rurą skośną ? Sami zobaczcie i oceńcie zdjęcie - dawno nie widziałem Horexa T lub S 500-600 i nie przyglądałem się w dawnych czasach im zbyt wnikliwie, a szczególnie różnicom w budowie-kątach ram w NSU - Horex :
Załączniki
rama Horexa otwarta - ale kąty rur jak w ramie zamkniętej NSU SS lub 601 OSL
rama Horexa otwarta - ale kąty rur jak w ramie zamkniętej NSU SS lub 601 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

A tu kolejne ciekawostki dotyczące sztywności-wzmacniania dzielonych ram 351-501 do jazdy z wózkami i szybkiej jazdy 'wyczynowej' solo :
Załączniki
tu wprawdzie silnik Jap, ale cała rama NSU...
tu wprawdzie silnik Jap, ale cała rama NSU...
DSC03933.JPG
DSC03931.JPG
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, znalazlem ciekawostke - wzmocnienie ramy motocykla Triumph S 500 z 1937r. i wyglada to - jak 'doroba Dobromira', bo wczesniejsze modele mialy na ogol ramy otwarte ? Co ciekawe, to rama tego Triumpha ma chyba identyczne katy rur - jak rama w NSU 351-501 OSL po 1936r. Tutaj tez skosna belka ramy, idaca od dolu glowki - do bloku silnika, chwyta blok tuz przed podstawa cylindra i wyglada, ze albo po jazdach testowych z tym silnikiem 500 OHV, albo po jakichs 'reklamacjach klientow-nabywcow' - zastosowano wzmocnienie, zamykajace rame i oslaniajace blok silnika od spodu ? Ewidentnie - jest to element dolozony do ramy juz 'po wszystkim' - czyli chyba po zmontowaniu motocykla i jazdach testowych, jakby 'na szybko - cos przykrecmy pod silnik'...
Sami zobaczcie, nawet wyglada to srednio estetycznie, ale moze rama Triumpha 500 okazala sie zbyt 'wiotka - gumowa' do jazdy z wozkami bocznymi ?
Spostrzeglem - ze tylna czesc ramy jest identycznie przykrecana pod siodlem kierowcy i skrzynia biegow - jak rama w 351-501 OS, OSL :
Załączniki
Jakby 'na szybko' - dolozona do motocykla z otwarta rama - oslona silnika i 'zamkniecie' ramy, moze do jazdy z wozkami bocznymi ? Triumph S 500  1937. Rama w zasadzie identyczna - jak w NSU OSL 351-501 po 1936r.
Jakby 'na szybko' - dolozona do motocykla z otwarta rama - oslona silnika i 'zamkniecie' ramy, moze do jazdy z wozkami bocznymi ? Triumph S 500 1937. Rama w zasadzie identyczna - jak w NSU OSL 351-501 po 1936r.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

enesiak pisze: czw 06 lut, 2020 2:56 pm Czesc, znalazlem ciekawostke - wzmocnienie ramy motocykla Triumph S 500 z 1937r. i wyglada to - jak 'doroba Dobromira', bo wczesniejsze modele mialy na ogol ramy otwarte ?
Wygląda jak połówkowa nakładka obejmująca rurę ramy i być może pod spodem oryginalne mocowanie do silnika. Wykonanie bardzo ładne trzeba przyznać.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, tak ten 'gadzet' wyglada przy - pod silnikiem 501 : usztywnia otwarta rame i przesuwa troche w 'dol - przod' miejsce mocowania wozka bocznego, przez co szybka jazda z wozkiem staje sie bardziej stabilna, a rama - usztywniona, wzmocniona do 'pelnych osiagow'...:
Załączniki
oslona bloku silnika i wzmocnienie ramy 501 OS / OSL - do szybkiej jazdy z wozkami bocznymi lub 'terenowej'...
oslona bloku silnika i wzmocnienie ramy 501 OS / OSL - do szybkiej jazdy z wozkami bocznymi lub 'terenowej'...
widoczny uchwyt z przodu 'trojkacikow' - do mocowania wozka bocznego. Sam uchwyt - 'oczko' jest poziome i krotkie, ale w czesciach akcesoryjnych do wozkow sprzed wojny - sa najrozniejszej dlugosci i ksztaltu pokazane uchwyty do zamontowania na ramach motocykli.
widoczny uchwyt z przodu 'trojkacikow' - do mocowania wozka bocznego. Sam uchwyt - 'oczko' jest poziome i krotkie, ale w czesciach akcesoryjnych do wozkow sprzed wojny - sa najrozniejszej dlugosci i ksztaltu pokazane uchwyty do zamontowania na ramach motocykli.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, a tutaj taka ciekawostka z magazynu motoryzacyjnego sprzed 30 lat, 'zahaczajaca' o sztywnosc ram i trapezow - kolejne zdjecie z wyscigow na torze, motocykl z koszem z lat 20-stych - chyba Victoria 'KR ?', 'podramowka' i co widac ciekawego : motocykl jedzie z dosc duza predkoscia i sklada sie w 'lewy' zakret z koszem po lewej stronie - kierowca i pasazer w wozku 'balansuja - przenosza ciezar', a mimo tego - widelki trapezu wyginaja sie, rurki trapezu sa wyjatkowo cienkie - sprezyste...
Jak pamietam, to poczatkowo jezdzac 600-tka z trapezem 351/501 i wozkiem wojskowym, rowniez zaobserwowalem podobne ugiecia trapezu na zakretach - wyginal sie, 'sprezynowal' ok 1,5 - 2 cm 'na oko', po czym - po wyjsciu z zakretu wracal do stanu 'pierwotnego', troche jednak mnie to martwilo i szybko [ no z pol roku chyba ] zajelo mi znalezienie widelek 601 OSL 'WH' 'wykopkow' - jak zamontowalem, to nic nie sprezynowaly na boki...
Załączniki
Prawdopodobnie to 'Victoria KR 6' 'podramowka', widac duze kolo zamachowe z lewej strony silnika, a silnik - raczej 'boxer- wzdluzny', trapez z cienkich rurek - wygina sie na zakretach, 'sprezynuje' na boki, tak ze  2cm 'na oko'...
Prawdopodobnie to 'Victoria KR 6' 'podramowka', widac duze kolo zamachowe z lewej strony silnika, a silnik - raczej 'boxer- wzdluzny', trapez z cienkich rurek - wygina sie na zakretach, 'sprezynuje' na boki, tak ze 2cm 'na oko'...
usmiechniety wlasciciel - prezentuje 'usmiechniety' zawor po jazdach 'wyscigowych'...Widac jednak, ze zawor mial sporo naciec na grzybku do 'docierania' i wlasnie wzdluz nich popekal...
usmiechniety wlasciciel - prezentuje 'usmiechniety' zawor po jazdach 'wyscigowych'...Widac jednak, ze zawor mial sporo naciec na grzybku do 'docierania' i wlasnie wzdluz nich popekal...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

enesiak pisze: czw 17 wrz, 2020 11:59 pm motocykl jedzie z dosc duza predkoscia i sklada sie w 'lewy' zakret z koszem po lewej stronie - kierowca i pasazer w wozku 'balansuja - przenosza ciezar', a mimo tego - widelki trapezu wyginaja sie, rurki trapezu sa wyjatkowo cienkie - sprezyste...
Nie przeczę, że takie zjawisko może występować, ale ... jak ty to zauważyłeś na tym zdjęciu? ;)

Z moich obserwacji: motocykle z koszem, pomijając specjalnie wzmocnione konstrukcje wojskowe, są "krzywe" w czasie jazdy. Jak się jedzie za takim lekkim zaprzęgiem to wyraźnie widać, że tylne koło nie jest w jednej linii z przednim. Już pomijając to, że sama opona bywa w czasie jazdy przesunięta na jedną stronę. Ostatnio widziałem to nawet jadąc za niby solidnym Sokołem 600. A już w przypadku Junaka czy AWO to normalka. Być może dotyczy to bardziej egzemplarzy z luzami w widelcu czy tylnym zawiasie. Poza przednim widelcem najbardziej dostają koła (szprychy, felgi, łożyskowania piast).

Z ww. powodów wydaje mi się, że motocykle z otwartymi ramami słabo nadają się do jazdy z wózkiem (choćby OSL-ki poniżej 600 ccm). Co nie przeszkadzało fabryce NSU umieścić w ramie 351-501 OSL górnych węzłów mocowania wózka (w łącznikach ramy) oraz przygotowywać katalogowych zestawów kół łańcuchowych do jazdy z wózkiem. Dolnych uchwytów do ramy jakoś w fabrycznych katalogach nie widziałem - widocznie zrzucano tą odpowiedzialność na producenta wózka.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, mam 'wyczulony wzrok' na takie 'zjawiska gietkosci' - z powodu 'nakrecenia' z koszem co najmniej 140.000 km przez 9-10 lat codziennie...
Jak juz wspominalem - przy poczatkowych kilku miesiacach/ pol roku jazdy z widelcem 351/501 przy ramie 601 - widzialem 'plywanie na boki' rurek widelca na zakretach i bacznie sie im przygladalem. Staralem sie 'kasowac' wszelkie luzy w przednim zawieszeniu, ale z powodu 'kostkowej - dziurawej' nawierzchni ulic - czesto przez pol miasta przejezdzalem w trybie 'enduro - cross', czyli stojac na podnozkach - co sprzyjalo obserwacji 'plywania trapezu na boki' przy bocznych przeciazeniach.
Trapez wyginal sie - 'sprezynowal' na zakretach przy predkosciach powyzej 50km/h i ewidentnie bylo widac rurki trapezu, ponizej 'dolnej polki' jakby - wyginajace sie w 'luk - banan', nawet po 2-3cm bocznego ugiecia [ przez ciezki - 120 kg wozek wojskowy ]...
Znajomy - inzynier komentowal moje 'rewelacje' dosc rzeczowo, cyt.: 'konstruktorzy rowerow i motocykli zauwazyli juz ok. 1910r., ze 'sztywne - stalowe' ramy rurowe - uginaja sie nawet kilka cm na wybojach w czasie jazdy, zapewniajac minimum resorowania calosci konstrukcji - dlatego nazwa 'rama sztywna' nie jest calkowicie zgodna z jej dzialaniem podczas jazdy. To samo dotyczy kol szprychowych, ktore wyginaja sie - sprezynuja na zakretach...
W porownaniu do stalowych - ramy aluminiowe np. sa calkowicie 'przesztywnione', nie sprezynuja i pekaja czesto po jakims przebiegu - najczesciej obok laczacych rury spawow...'
Wtedy calkowicie zaskoczyla mnie taka 'opinia inzyniera - mechanika', bo nie znalem ram aluminiowych ani w rowerach, ani w motocyklach - bo nie byly wowczas rozpowszechnione.
Dzisiaj, jak jezdzilem juz troche na rowerze 'bambusowym' - wiem, co znaczy 'sprezynujaca rama', bo dziala jak 'resor' - tylko lekko 'skrzypi' przy tym...
ODPOWIEDZ