Dziwne objawy...

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
MarkoPolo

Re: Dziwne objawy...

Post autor: MarkoPolo »

No to wszystko jasne. Dobra, Gambita gdzieś mam, na wysoką temperaturę, izolatory termiczne spod sprężyn sprzęgłowych też się gdzieś znajdą to uszczelki się dorobi! A co do króćca, to też dorobię, już się nawet za to zabierałem, bo ten co mam zwęża się z Ø20mm na Ø18mm. Już mam nawet wykonany kołnierz, zakupiłem odpowiednią rurę, tylko przylutować.
Załączniki
Rurka Ø20mmx2.5mm
Rurka Ø20mmx2.5mm
Gotowy kołnierz
Gotowy kołnierz
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

No i masz przyczyne - dlugi, powyginany kolektor ssacy i do tego miekka - korkowa uszczelka...
Podejrzewam, ze na takim 'wysiegniku' - gaznik 'lata-sprezynuje'' na wszystkie strony po 1,5 - 2mm co najmniej, to nie ma sie co dziwic - ze po chwili leci z niego benzyna skad tylko sie da.
Ja na ogol znajdowalem przy malych silnikach NSU 201/ 251 - dorabiane dawno temu kolektory na takie gazniki 'G 20' i podobne, kolektory toczone z mosiadzu, aluminium lub stalowe, ale maksymalnie 40 - 45mm dlugosci, z czego ok. 12 -15mm wsuwalo sie w korpus gaznika i zaciskalo cybantem.
W takim wykonaniu 'kolektora - przejsciowki' gaznik jest bardzo sztywno polaczony z glowica i nie ulega drganiom-wibracjom, przez co zaworek w komorze pracuje normalnie i nie otwiera sie od wibracji rezonansowych...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Kołnierz śliczny! Ta podkładka termiczna ma wyglądać identycznie, tylko z innego materiału, może być cieńsza, 5 mm wystarczy. Wymiary króćca jak pisał Enesiak. Zadbaj o dopasowanie części gdze zaciśniesz gaźnik, aby nie było "fałszywego powietrza". Gambit może być zwykły, nie musi być wysokotemperaturowy. Będzie dobrze!
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
MarkoPolo

Kołnierz własnego autorstwa! :D
Obie przylgnie już sprawdziłem na szczelność, także tam na pewno nie będzie fałszywego powietrza.
Gdzieś mi pozostała cyna i topik do twardego lutowania aluminium także powinienem niedługo pochwalić się gotowym króćcem.
Dobrze że jakieś maszyny do obróbki ma się w garażu to można coś pomedykować! ;)
MarkoPolo

Cześć!
Pytanko: czy tektura termoizolacyjna ceramiczna nada się na uszczelkę? Mam niby tego Gambita na wysoką temperaturę ale czy to wystarczy?
Awatar użytkownika
Spiker

Zwykły najtańszy Gambit wystarczy, np. taki czerwony ("universal")! Sprawdzone wielokrotnie. https://gambitgl.pl/pl/produkty/plyty-u ... rskie.html
Tam, na wlocie do głowicy nie ma takich temperatur jak od strony wydechu, nie ma więc szczególnych wymagań dla uszczelek.

Pytasz pewnie o preszpan. Taki materiał też tam wytrzyma, pytanie tylko czy odpowiednio doszczelni.
Awatar użytkownika
Spiker

Nie wiem czy zrobiłeś juz tą podkładkę izolacyjną kolektora, ale jak Ci się nie chce to:
https://allegro.pl/oferta/nsu-251-uszcz ... 9884692693?
ODPOWIEDZ