Chodzi dokładnie o te "mylące" rysunki 351/501 OSL w wersji z "dolnym wydechem" umieszczone w oficjalnych materiałach NSU: Co prowadzi do powielania tego w prowadzonych współczesnych restauracjach: Co i ja zastosowałem w swoim motocyklu podczas ostatniej restauracji kilka lat temu (być może tym samym nieświadomie inspirując innych naśladowców). Tak więc wiem do kogo Radek pijeRadek04251 pisze: pn 19 lut, 2024 12:23 am Wzorowanie się na rysunkach z instrukcji skutkuje wieszaniem puszek narzędziowych w 351/501 OSL "alu" na dwóch opaskach, a nie tak jak powinno być na listwie i jednej opasce, dlatego ja nie do końca wierzę w rysunki. Oczywiście każdy analizuję, ale rysunek to tylko rysunek. Wolę zdjęcia archiwalne.
Katalog części 351/501 OSL z listopada 1938 roku nie przewiduje innej wersji mocowania puszek jak tylko mocowanie wysokie z płaskownikiem od tyłu puszki i jedna opaska od góry. Co warte podkreślenia wspomniany katalog to pierwsze wydanie dla nowej wersji z pełną osłona łańcucha i wszystkimi wynikającymi zmianami).
Ale czy nie istniała aby wersja pośrednia, przejściowa (np. z samego początku 1938-go) bazująca częściowo jeszcze na niektórych rozwiązaniach z końcówki 1937-go, np. w zakresie dolnego mocowania puszek narzędziowych na dwóch opaskach bez płaskownika? No bo powstaje pytanie skąd te rysunki, które pokazałem powyżej. Jak na razie wszystko wskazuje na to, że w realnych seryjnych egzemplarzach 1938 jednak nie było nisko mocowanych puszek ... ale dla pewności podyskutujmy w tym wątku. Są chętni?
Swoistym "gamechangerem" było by odnalezienie i zaprezentowanie w tym wątku archiwalnego zdjęcia motocykla z głowicą alu i nisko zamontowanymi puszkami. Ma ktoś takie?