Rurka paliwowa

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
pawelcen

Rurka paliwowa

Post autor: pawelcen »

Miałem problem gdzie umieścić ten temat, bo nie dotyczy on dokładnie NSU, ale pokazuje błędy popełniane przy odnowie motocykli.
W moich NSU konstruktorzy zastosowali łącznik gumowy pomiędzy dwoma kawałkami rurki miedzianej. Wężyk kompensuje drgania oraz niweluje rozszerzalność cieplną tych metalowych rurek. Polacy jak i Anglicy wpadli na ten pomysł dopiero w trakcie lub po wojnie i aby uchronić się przed pękaniem sztywnych rurek stosowali zawijas w formie "świńskiego ogonka". Spełniał swe zadanie o ile był wykonany prawidłowo czyli spirala była ułożona w poziomie co nie powodowało korków powietrznych wewnątrz rurki.
Często widuję w odnowionych motorach pięknie wyeksponowany zawijas, ale w pionie. :shock:
Ostatnio zauważyłem w filmach Piotra Kawałka gdzie opisuje swoje odbudowy motocykla Podkowa i Sokół 1000.
https://www.youtube.com/watch?v=R9a4pesPOOY&t=2s
Pierwszy film z Podkową: widać w 16 minucie fantazyjny zawijas, choć wcześniej na zdjęciach reklamowych Podkowy nie ma takiego ułożenia rurki.
https://www.youtube.com/watch?v=3XPTy8Iz4As&t=556s
W kolejnym filmie w 7:30 minucie widać wyeksponowaną rurkę paliwową z pionowym zawinięciem. Znalazłem stare zdjęcie kolumny wojskowej na Sokołach i tam ta rurka ma inny kształt.

Proszę traktujcie to jako poradę faceta, który uczył się od majstrów pamiętających czasy powojenne a więc i starą technikę.

P.S. Przy okazji - filmy ciekawe. O hacelach wiedziałem i mam taką podkowę, ale myślałem, że od początku było to Legionowo. A gwoździe do mocowania podków to hufnale. O podkowiakach słyszę po raz pierwszy. :o A dzisiaj hacelami nazywa się wszelkiego typu kolce/wkręty do podków. Tak jak rower nie jest kołem, ale kolarz walczy z rowerzystą. :D
Załączniki
Sokół 1000 rurka paliwowa typu "U".
Sokół 1000 rurka paliwowa typu "U".
Uszkodzona rurka z widoczną spiralą ułożoną prawidłowo..
Uszkodzona rurka z widoczną spiralą ułożoną prawidłowo..
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ